Bek Ofis interview: Česky zpívající kapely u nás nechybí

Vydáno 06.05.2013 | autor: redakce

V porotě letošního Českého YouTube Festu usednou i členové Bek Ofis, kteří toto klání loni sami vyhráli. "Už jsme zvědaví, co si naši kolegové připravili za kruťárny!" těší se frontman Jan J. Nedvěd.

Bek Ofis interview: Česky zpívající kapely u nás nechybí Bek Ofis interview: Česky zpívající kapely u nás nechybí

BekOfis 9680

























Co vás přimělo přihlásit se do druhého ročníku Českého YouTube festu? Hlásili jste se i do prvního ročníku?

Během prvního ročníku jsme propásli deadline a v druhém jsme to stihli jen těsně. Důvod byl pragmatický: dostat naší hudbu k co nejširšímu publiku a především mladým lidem, kteří už klasická média tolik neřeší.

Co jste od téhle akce očekávali?
Očekávali jsme omamné látky na celý rok zadarmo, ale YouTube má asi přísná pravidla (smích). Upřímně, očekávali jsme zájem médií a především dramaturgů v radiích.

Co pro vás tehdy vítězství znamenalo? Šlo s ohledem na vaši předchozí historii o váš největší úspěch?
Byli jsme nadšení a vlastně dodnes jsme. Hráli jsme na krásných akcích, i když mnohdy v takový čas, kdy se lidé teprve probouzeli do festivalových radovánek. Především ale šlo o jakousi "zprávu" směrem k nám, že to, co děláme, skutečně dokáže oslovit vcelku velké množství lidí. Nejvíc šlo tedy hlavně o dodatečnou motivaci.

BekOfis 9647BekOfis 9485














Jako vítězové jste si zahráli na JamRocku, Rock for People, Sázava festu a Open Air Festivalu. Měli jste do té doby v kapelním CV podobné zářezy? A jak na tyto akce vzpomínáte?

Mezi podobné zářezy řadíme vítězství v Sázava fest battle a druhé místo v soutěži Boom Cup. Každý úspěch nakopne a Český YouTube Fest je vcelku masová záležitost, takže nás těšil nejvíc. Na druhou stranu ostatní soutěže byly zaměřené spíš na živé hraní, takže srovnání není jednoznačné.

Byl o vás po loňském vítězství větší zájem z řad promotérů? A chodilo i víc lidí na koncerty?
Návštěvnost koncertů bych přičítal spíš celoroční práci kapely, ale je pravda, že s vítězstvím v YT festu se o nás začala více zajímat média. Lidé v Googlu jsou výborní a podpora je příjemná. Na druhou stranu ale u nás zásadně chybí snaha hledat cokoliv nového nebo zajímavého, takže samotné vítězství v soutěži k úspěchu zdaleka nestačí.

Jak významnou roli hraje dnes pro kapelu kvalitně zpracovaný videoklip? Lze se obejít i bez něj? A naopak - dá se postavit úspěch čistě na základě videoklipu?
Obejít bez něj se pravděpodobně dá, i když je vcelku škoda nepohrát si i s vizualizací hudby. Vždycky je to ale otázka času, nebo prostředků. Postavit úspěch na základě videí zcela určitě fungovat může a důkazem jsou oblíbená virální videa na internetu, své tvůrce určitě proslavila, někdy i nechtěně...

Bek Ofis foto 1


























Letošní YT fest nabízí vítězi možnost zahrát si na mamutím festivalu Sziget. Nezávidíte trochu?

Dost! (smích)

Jak se díváte na fakt, že oproti předchozím ročníkům není omezena podmínka jazyka? Chybí v Česku více česky zpívajících kapel nebo není otázka jazyka až tak důležitá?
V Česku nechybí víc česky zpívajících kapel, dokonce ani těch lingvisticky nadaných. Spíš tu chybí obecný zájem o hudbu jako takovou, nebo snad lépe řečeno jsme mnohdy až příliš konzervativní a nekoukáme se příliš daleko. Často je ale skvělá hudba jenom kousek od nás.

Letos usednete v porotě. Už jste nějaké videoklipy viděli?
Zatím ne, čekáme do uzávěrky přihlášených. Ale už jsme zvědaví, co si naši kolegové připravili za kruťárny!

Kde vás můžou fanoušci v nejbližší době vidět?
Tak třeba 30. května v pražském Futuru. Zahrají tam s námi další dvě šikovné party, Ising a Zima. Všichni doražte!

text: Petr Adámek, foto: archiv Bek Ofis


BekOfis 9647 TOP

 

zavřít