David Koller: chtěli mi zasahovat do písní, tak jsem si je vydal sám

Vydáno 17.06.2013 | autor: redakce

Třebaže skupina Lucie definitivně potvrdila svůj návrat na scénu a příští rok ji čeká comebackové turné, zpěvák a bubeník David Koller rozhodně nemíní opustit svoji úspěšnou sólovou dráhu. Vzdor své enormní pracovní vytíženosti si udělal čas, aby zodpověděl několik otázek a pozval nás na 15. ročníku festivalu Okoř se šťávou, kde bude jednou z hlavních hvězd. 

David Koller: chtěli mi zasahovat do písní, tak jsem si je vydal sám David Koller: chtěli mi zasahovat do písní, tak jsem si je vydal sám

david koller 17 6David Koller

Jak s odstupem hodnotíš úspěšnost a posluchačský dopad tvého posledního sólového alba Teď a tady?
Hrajeme s kapelou každý týden a naše speciální koncerty jak s Agon Orchestra, tak unplugged byly vyprodané – tak si myslím, že dobrý... Prodal se náklad, který jsem nechal vyrobit a který zaplatil náklady na výrobu, studio, hráče a videoklip.

Udělal bys dnes něco zásadně jinak? Ať už umělecky, nebo třeba co se týče samotného vydání, kdy jsi rezignoval na služby velkých gramofirem a de facto jsi album zrealizoval na vlastní náklady.
Já jsem rád, že jsem mohl být dva měsíce ve studiu s takovým tahounem a motorem, jako je Petr Kofroň. Chodili jsme spát ve tři a v deset už se natáčelo. Krása. Od firmy Universal jsem odešel právě kvůli jejich snaze nemístně zasahovat do písní. Chápu je, ale vůbec se mi nechtělo poslouchat jejich názory.

Může se dnes už i interpret tvého ražení bez problémů obejít bez pomoci vydavatelství?
Je to na každém. Na prvním místě musí být financování, jinak bys mohl být nemile překvapen. Snad se blíží doba, kdy se písně zase začnou ne rozdávat – jak vidím u kolegů, kteří se rozhodli svou práci dávat zdarma a patrně rezignovali –, ale aspoň trochu prodávat. Každá píseň ve studiu stojí minimálně 30 tisíc, ale spíš dvojnásobek; když máš studiovou skupinu, tak ještě jednou tolik. Jinými slovy: profesionální studiová nahrávka je za skoro sto tisíc. Jedna skladba! Pochopitelně když máš své studio, ušetříš, ale ne o řád. Doma přijdou problémy s akustikou při natáčení, kvalitním poslechem, mikrofony, předzesilovači, nástroji atd. Nakonec se staráš o PR a hledáš, kdo by ti dal aspoň pár normálních otázek a nedělal s tebou recyklovaný rozhovor, který si dotyčný reportér vytáhl deset minut před rozhovorem z Googlu. Tohle všechno lidi z gramofirem znají, a proto jim to taky vychází častěji než klukům a holkám, co natáčejí v kuchyni. Jedno ale vím: musíš mít – i když jsi bez firmy – skvělého producenta, nebo aspoň skvělého a neutahaného zvukaře se super vybavením.

david koller zebrik 2010 3David Koller na vyhlášení cen Žebřík

Nemám moc jasno v tom, pod jakým oficiálním názvem teď vlastně se svojí kapelou vystupuješ. Je to David Koller & Kollerband, David Koller & Band, Davi  Koller Band, nebo prostě a jednoduše David Koller? Pořadatelé to uvádějí různě...
No... už jsem na to skoro rezignoval, ale jmenujeme se po mě. Sám totiž nehraju od svých 18 let, kdy jsem přestal jezdit hrát na kytaru na čundry.

Naživo s tebou na perkuse i bicí hraje také Adam Koller. Jaké to je mít v kapele vlastního syna?
Je to veselý kluk, se kterým si vidíme do kuchyně, a to tak blízko, že někdy stačí pouhý pohled. Je to taky hodně o řemeslu. Adam hraje denně už hodně let, tak mě trochu štve, že má lepší techniku než já, a pomáhá mi s věcmi kolem muziky, s produkcí týkající se kapely a mého studia. Kluci z Lucie za mnou přišli, že ho do ní chtějí, a ačkoliv jsem byl překvapený, brzdit ho nebudu. Jeho hlavní aktivita je ale skupina Anety Langerové.

V dubnu jsem byl na posledním z tvých akustických koncertů v pražském Divadle Hybernia. O všechny byl obrovský zájem, překvapilo tě to?
Když jsme přidávali třetí Prahu, tak jo. Příjemné zjištění bylo, že se lidem líbily improvizace Marka Minárika, Michala Nejtka nebo Michala Pelanta. Na podzim budeme hrát dalších asi 12 koncertů akusticky, tak vymýšlíme, s čím novým bychom vylezli. Byli jsme tam tři bubeníci a neměli ani jedno sólo...

Když sestavuješ program na festivaly - oproti normálním koncertům většinou kratší blok), podle jakých kritérií postupuješ? Existují třeba nějaké „tutovky", které prostě musíš nebo chceš zahrát a nikdy je nevynecháš?
Zjistím, kdo hraje před námi a po nás a upravím repertoár na místě, někdy i během koncertu. To mají kluci z kapely nejradši. Dávají tak víc pozor, co se hraje. (smích) Také hrajeme něco od Lucie, aby oko nezůstalo suché.

david koller zebrik 2010 2David Koller a Michal Pelant

Comeback Lucie je definitivně skutečností. Jak vypadají její plány na nejbližší měsíce?
První veřejný koncert plánujeme na filmového festivalu v Karlových Varech. (ČEZ Energy fest 29. června na Poštovním dvoře – pozn.). A na příští rok jsme oznámili halové turné.

  1. Lucie vystoupí příští rok v pěti halách


Hraješ i s další obnovenou legendou Jasná páka a už delší dobu se mluví o tom, že chystáte nové album – vlastně vůbec první studiové. Jak je tahle záležitost daleko?
Mým záměrem bylo nescházet se jen se starými kamarády u piva, ale taky něco dělat. Ovšem vzhledem k vytíženosti všech zúčastněných je to běh na dlouhou trať.

Už máš jasno v tom, jak konkrétně bude vypadat tvé vystoupení na Okoři se šťávou? Chystáš i něco speciálního jen pro tuhle příležitost?
Bavili jsme se s pořadatelem Michalem Šenbauerem o programu, ale zatím nevím. Máme v repertoáru asi 50 skladeb, tak něco vymyslíme, abychom jen nerecyklovali.

Jaký máš vztah k tomuto festivalu a vůbec k hradu Okoř a okolí?
Je to prostě romantika blízko Prahy, tak hlavně ať to počasí vyjde.

  1. Vyhrajte vstupy na Okoř se šťávou!

 

Dalšími účastníky festivalu Okoř se šťávou, který proběhne v sobotu 22. června v podhradí Okoře nedaleko Prahy, budou např. UDG, Mandrage, Charlie Straight, Wohnout, České srdce, Sto zvířat, Radůza a další.

Text: Petr Korál, foto: Vladimír Komjati, archiv 


 david koller zebrik 2010 1

zavřít