The Drums interview: V Česku se natáčelo několik našich oblíbených filmů

Vydáno 14.07.2013 | autor: redakce

The Drums, mladá indie-popová dvojice z New Yorku, do Česka zatím nezavítala, avšak už v srpnu se představí na slovenském Grape festivalu. Odkud se vzal jejich název, co je pojí s Českou republikou a jaké jsou jejich nejbližší plány, prozradil v rozhovoru Jacob Graham.

 

The Drums interview: V Česku se natáčelo několik našich oblíbených filmů The Drums interview: V Česku se natáčelo několik našich oblíbených filmů

the drums01The Drums: Jonathan Pierce a Jacob Graham

Tradiční otázka na úvod: jak vznikli The Drums?
Jonny a já se známe odmala. Napsali a nahráli jsme pár songů, s kterými jsme byli spokojeni, tak jsme se přestěhovali do New Yorku, kde jsme je zkoušeli hrát.

Ani ty ani Jonny nehrajete na bubny, tak proč zrovna The Drums? Jsou bubny vaše oblíbené nástroje?
Ne, ani jeden z nás nemá bubny jako oblíbený hudební nástroj. Mysleli jsme si, že to zní jednoduše a úderně, jako jména naši oblíbených kapel: The Zombies, The Shangri-Las, The Wake a tak..

Úderně to opravdu zní. Poměrně brzo jste se proslavili v UK, kde jste hráli po boku Florence and The Machine nebo The Maccabees. Jakou největší zkušenost jste si z toho odnesli?
To je těžký říct, máme z toho spoustu velkých zážitků. Myslím, že nám to prostě o to líp pomáhá oceňovat malé zážitky. Kdybych ale opravdu musel zmínit jeden moment, který převyšuje ostatní, pak to bylo psaní a nahrávání písničky s jedním z mých hrdinů, s Edwinem Collinsem.

Mezi vaše vzory počítáte Joy Division a The Smiths. Tvůj parťák Jonny je známý řáděním na pódiu podobně jako Ian Curtis z Joy Division. Měli na vás až takový vliv, nebo to vyplynulo přirozeně?
Tyhle kapely nás ale neovlivnili nejvíc, to je jen předpoklad ostatních lidí. Myslím, že Jonnyho hlavní inspirace při pohybu na pódiu je Dolly Parton.

thedrums 04The Drums se představí naživo 9. srpna na festivalu Grape

V jednom rozhovoru jste řekli, že ozvěna je jedním z nejdůležitějších prvků vaší hudby. Co dalšího je pro vás typické?
Jo, ozvěna hraje v hudbě The Drums velkou roli, ale nejedná se o ledajakou ozvěnu. Vždycky používáme takovou old fashion pružinovou ozvěnu.

Co to znamená?
To znamená, že náš zvuk vibruje fyzickýma pružinkama. To dodává zvuku jistou hmatatelnost, o který si myslíme, že je v současné digitální době, opomíjená. Na další album dokonce začneme přidávat zvuk opožděný pásky.

Od začátku, kdy jste měli kapelu Goat Explosion, hrajete spolu. Nyní ale oba připravujete sólo projekty, jak se vám pracuje odděleně?
Pracovali jsme s Jonnym na spoustě hudbě společně, ale stále jsme pravděpodobně pracovali na více hudby odděleně. Takže pro nás je to přirozenější způsob práce.

Co můžeme čekat od vaši sólo projektů?
Můžete se těšit na to, jak každý zvuk The Drums zní sám o sobě. Myslím, že pro naše fanoušky bude zajímavé slyšet, co se stane, když nás rozdělíte v půli. Moje album Cascading Slopes je plné syntetizátorů. Myslím, že Jonnyho album bude mít taky hodně syntetizátorů, ale oba je budeme používat jiným způsobem.

the drums03

Kdy je plánujete vydat?
Obě vyjdou později tento rok.

V roce 2011 jste udělali song The New World na pomoc přírodní katastrofou zasaženému Japonsku. Proč jste si vybrali zrovna Japonsko?
Od začátku jsme byli unešení sladkostí naší fanouškovské základny v Japonsku. Opravdu nás ovlivnili. Takže když došlo ke katastrofě, chtěli jsme pomoct, jak jen jsme mohli.

K vašim songům vzniklo pár velmi zajímavých remixů. Který je tvůj nejoblíbenější?
Můj nejoblíbenější asi bude úplně první remix, který jsme měli. Udělal ho můj kamarád Kevin z kapely Knight School na Let's Go Surfing. Dal do toho silný zvuk, který máme rádi. Když děláme DJe a lidi nás prosí, abychom zahráli naší hudbu, obvykle hrajeme tohle. Kevin má teď novou kapelu, s kterou s námi chvíli jel tour - The Hairs.

Pracujete na třetím albu?
Ano, pracujeme na něm, ale zatím nemůžu říct, kdy ho vydáme. Ale snažíme se, aby nám to dlouho netrvalo.

Tohle léto budete hrát na festivalu Grape na Slovenku. Byli jste někdy na Slovensku nebo v Česku?
Ne, nikdy předtím jsme tam nebyli. Jsme z toho ovšem velmi nadšení! Natáčelo se tam několik našich oblíbených filmů.


text: Jana Václavíková, foto: archiv The Drums

 

zavřít