Lauri z The Rasmus interview: Miluju Daft Punk!

Vydáno 18.07.2013 | autor: redakce

Turné bývají vyčerpávající, to vám potvrdí každý muzikant. A když si zpěvák The Rasmus Lauri Ylönen po energeticky náročné show na Ukrajině konečně lehl do tourbusu, čekal na něj iReport s žádostí o rozhovor. Není divu, že mu do povídání moc nebylo. I tak nám ale pověděl několik zajímavých věcí. Připomeňme, The Rasmus vystoupí 20. července na festivalu Vysmáté léto v Kadani.

Lauri z The Rasmus interview: Miluju Daft Punk! Lauri z The Rasmus interview: Miluju Daft Punk!

therasmus print mattaThe Rasmus budou headlinery festivalu Vysmáté léto v Kadani

Kdy nastal ten moment, kdy sis poprvé řekl: "To je ono! Chci dělat muziku, ať to stojí, co to stojí?"
Když jsme s klukama z druhé třídy založili svou první kapelu. Bylo mi devět a hráli jsme Final Countdown od Europe. Skvělý zážitek!

Cítíš i po letech spojení s funkem, s nímž jste v kapele začínali? A můžeme očekávat, že se k němu ještě někdy vrátíte?
Občas ještě hrajeme ty staré šílené fláky, ale abych řekl pravdu, chceme nechat období funku za námi. Naše kořeny v něm prostě nejsou a hluboko uvnitř jsme přece jen spíš severští jeskynní lidé! (smích)

Když srovnáš deset let staré album Dead Letters a aktuální desku The Rasmus, jaký hlavní rozdíl mezi nimi z hudebního hlediska vidíš?
Dead Letters mi připadá o něco temnější. A můžu ti prozradit, že v poslední době hodně přemýšlíme, že se touto cestou vydáme na příští desce.

Co vás vlastně jako kapelu inspirovalo při natáčení zmíněné poslední desky?Zkus mi vysvětlit, o čem to album vlastně je.
Chtěli jsme si tentokrát udělat všechno sami. Takže jsme na spoustu věcí šli pěkně od podlahy a příliš si nehráli s produkcí a tak. Pracovat tímhle způsobem bylo mnohem méně stresující.

Osobně mě tam velmi zaujaly písně Stranger a Sky. Jaký se k nim váže příběh?
Obě vznikly už před mnoha lety a tak desku zastřešují, zatímco ostatní skladby na albu byly složeny až relativně nedávno. Možná že to je ten důvod, proč z něj ční více než jiné.

therasmus 2 print matta kopieJak se v kapele zpětně díváte na tvou sólovku New World? Je možné očekávat v brzké době jejího nástupce?
Tvořím vlastně neustále, ať už pro kapelu nebo sám pro sebe. Je hodně osvěžující mít boční projekt jako je tento. Díky němu jsem se vlastně stal mnohem kreativnějším, než dřív. A moji příští sólovku očekávejte v lednu!

Myslíš si, že je dnes ještě možné dosáhnout komerčního úspěchu s čistě rockovou nahrávkou, na které by nebyly patrné elektronické prvky?
Určitě! Všechny tyhle trendy přicházejí a odcházejí, ale já věřím, že lidi budou mít vždycky chuť na čistokrevné rockové album. Na druhou stranu si nemyslím, že by bylo chybou tyhle žánry mixovat, naopak jsem přesvědčený o tom, že to je jediná cesta, jak přijít na trh s něčím novým.

Při vašem posledním koncertě v Praze mi váš basák Eero vykládal, že má velmi rád poslední album The 2nd Law od Muse. Co ze současné hudební produkce zaujalo tebe?
Vždycky jsem byl velký fanda Daft Punk a teď jsou doslova všude a všichni včetně mě je milují. To je skvělý!

V jednom rozhovoru ses zmiňoval, že se na každém koncertě těšíš, až si zazpíváš písničku Immortals. Proč právě tuto?
Podle mě má ten song potenciál být vůbec nejlepším, který na koncertech hrajeme. Umí mě skvěle nakopnout!

Jak se bude lišit vaše vystoupení na Vysmátém létě v Kadani oproti tomu, které jste v listopadu odehráli v MeetFactory? Máte například připraveny nějaké novinky?
Každá show je jiná. Museli bychom ji nejprve odehrát a pak bych ti mohl odpovědět.

Ok, necháme se překvapit. Tak díky za tvůj čas, ať se ti daří s kapelou i v osobním životě!
Díky!


text: Jan Trávníček, foto: archiv The Rasmus

 


 

therasmus 2 print TOP

zavřít