IAN interview: Dva skromní kluci ze střechy hvězdárny

Vydáno 04.09.2013 | autor: redakce

Vyhráli Český YoutubeFest 2013, kde zaujali porotu mezi několika stovkami interpretů. Díky tomu si v létě zahráli na největších českých festivalech a dokonce na jednom z největších v celé Evropě - maďarském Szigetu. Duo IAN momentálně chystá debutové album a doma v Brně (opět) pokukuje po střeše hvězdárny.

IAN interview: Dva skromní kluci ze střechy hvězdárny IAN interview: Dva skromní kluci ze střechy hvězdárny

YouTube Fest 2013 foto IANIAN jsou aktuálními vítězi Českého YouTube Festu

Kdy vlastně duo IAN vzniklo?
Ian Yvese: Únor 2013

Na hudební scéně jste ale už delší dobu, mohli byste přiblížit vaše předchozí projekty?
Jan Kaňka: Nejzásadnějšími projekty byly u Iana Model Bazaar a u mě Hyperion. Oběma kapelám se vcelku dařilo. Model Bazaar se jako akustické trio podívalo i do Británie a vyhráli RGM live Space a probrouzdali naší republiku. Hyperion (tři cella\bicí) se podívali do Německa, Rakouska, Polska a objeli snad všechny velký festivaly v ČR.

Proč jste se rozhodli zakotvit u IAN?
I.Y.: Zakotvení asi není to správný slovo. Potkali jsme se, a to ve stejné fázi "Chceme hrát energickou muziku" Tak jsme ji začali hrát.

Co vás přimělo přihlásit se do Českého YouTube Festu?
I.Y.: Test. Už jsme pár měsíců hráli a zajímal nás větší feedback, názor lidí. Navíc když jsme si přečetli, že je možné poslat i věc zpívanou anglicky, rozhodnutí bylo vcelku jasný. Jasně, nikdo nepočítal s tím, že to vyhrajeme, ale pro nás to byl důkaz, že "stačí" píseň. Protože v soutěži bylo upřímně řečeno po technické stránce hodně lepších videí. Lidem jsme nabídli živé video písně, které jsme hráli čtyři měsíce.

Vnímáte Český YouTube Fest jako alternativnější talentovou soutěž? V čem jsou její výhody?
I.Y.: Spíš progresivnější. Víc než dostat balík peněz se nám líbí možnost komunikace s profesionály. Navíc team všech pořadatelů je "openminded", takže se dá jednat o čemkoliv, a to nás baví. (smích)

ian 01ian 02

Díky vítězství jste si zahráli na maďarském Szigetu, byli jste tam poprvé?
J.K.: V Budapešti jako takové jsme poprvé nebyli, oba máme Budapešť nesmírně rádi, takže jsme obešli místa a lázně, kde se nejlépe odreagovat činností "LAZYDAYing" a pomalu se aklimatizovali, protože 40 ve stínu je občas docela nářez. Ale přežili jsme. A Sziget? Ano, poprvé a reálně plánujeme, že pokud budeme mít deset dní volno, což nehrozí, a zbytečnejch 100 tisíc forintů, bereme rozkládací pohovku a celtu a přestěhujeme se na tam.

Jaký na vás udělal festival dojem?
J.K.: Rozkládací pohovku jsem nezmínil náhodou. (smích) Lidi se tam normálně stěhují, už to není víkendová akce, je to už styl života - reálná dovolená... Přiznám se, že uplně nejvíc nás dostala organizace prostoru. Ano, bylo to rozdělené na pódia, merch zóny, feed zóny a kemp, ale třeba stanovat se mohlo - s mírou benevolence a zdravého rozumu - v podstatě kdekoliv. Tím, že polovina ostrova je zalesněná asi tři metry dlouhými stromy, tak je stín a konzole na uchycení osvětlení téměř kdekoliv. Osvětlení? Všude!
I.Y.: Lampióny, ledky a vánoční svítící řetězy. Pecka! Noční "walk" skrz celý festival, je v podstatě vycházka se světelnými efekty. Pořadatelé se skutečně snažili, aby člověka fascinovali. Pořád bylo co objevovat!

Stihli jste také vystoupení nějakého oblíbeného interpreta?
I.Y.: Bohužel, ani jsme nestihli Woven Hand, kteří tam údajně měli být ten den, kdy jsme hráli, ani Biffy Clyro, kteří hráli už v době, kdy my zase nocovali ve studiu v ČR.

Co vám zkušenost z hraní na Szigetu dala?
J.K.: Popravdě, asi nic zcela nového a neočekávaného. Hraní bylo fajn a lidi taky. Ian Yvese rád komunikuje s lidmi napřímo, a to se dařilo i na Szigetu.

ian 05

Je Sziget hodně odlišný od českých festivalů?
J.K.: Ano, ale je to tím, že je koncept od začátku jiný. Na deset dní nedotáhnete 365 tisíc lidí jen na kapely. Prostředí, program hudby a divadla, možnost sportu i odreagovaní. Spojením získáš středisko relaxu. Něco jako když ti dřív do vesnice přijel na týden cirkus.

Zpátky k vám. Oba vaše videoklipy vznikly na střeše brněnské hvězdárny, plánujete zde také speciální koncert. Čím vám tohle místo učarovalo?
I.Y.: Plánujeme tu něco. Zatím je to ale "natajnačku". (smích) Jakékoliv místo vás učaruje, když se potkáte s lidmi, kteří vám to místo udělají svým chováním přístupné a příjemné. A teď si vem, že jsme ve Hvězdárně...

Letos jste si zahráli na hromadě festivalů, baví vás víc open air akce, nebo kluby?
J.K.: Oboje má něco do sebe.
I.Y.: Obé je nastejno. Záleží vždy na lidech a celkově na okolnostech. Ale, zatím se nám daří si užívat všechny akce. Jak ty, kde máme před s sebou 1000 lidí, tak ty, kde hrajeme v naší oblíbené vinárně a je nás tam dohromady třicet. Jen naši fellas a občas někdo nový, který se hned díky večírku stane naším fellas taky.
J.K.: Problém tkví v tom, že na velkém pódiu můžeš předvést věci, které ve vinárně provést nelze a naopak.
I.Y.: Amen.

Na podzim plánujete turné po Itálii a Německu, jak těžké je pro "začínající" kapelu něco takového zařídit?
I.Y.: Ano i ne, Německo se nám kvůli absenci Honzy posunulo a s Itálií teď nově kvůli desce váháme. Takže ano, občas je to těžké. Ale asi se ptáš na něco jiného. Kontaktování je lehké, jen je toho hodně a hodně kontaktů po první zkušenosti hodíš do koše. Vím, že hodně kapel, lidí a muzikantů kritizuje organizační stránku pořadatelů a promotérů. Ať už z rozumných, či nerozumných důvodů. Faktem je, že v Česku to po téhle stránce není vůbec špatné. A pokud má někdo jinou zkušenost, jedině mu ji přeju. (smích)

ian n

Na podzim má také vyjít vaše první deska, máte už všechny písně hotové? Kolik jich celkem bude?
J.K.: Všechno hotové není. Ale už se blížíme zdárně ke konečné fázi. Nejhorší je stav po polovině desky, kdy v podstatě nemáš nic, ale strávil jsi nad tím romadu času. V té chvíli se to hodně táhne, ale to už je za náma. A jak se řiká z druhé půlky chleba ubývá rychleji. Písní bude cca 12-13. Koncept desky už je, ale určitě s tím budem ještě laborovat.
I.Y.: A vyhazovat se bude taky.

Vyjde na klasickém nosiči?
I.Y.: Určitě. CD a síť budou asi naše primární prostředky. S tím, že hned v závěsu je vinyl, ale to pro nás ještě asi nemá smysl, ale uvidíme.

Máte už představy o křtu?
I.Y.: Jestli bude křest tak ano, ale zase natajnačku. (smích)

text: Kateřina Nováková

zavřít