Peter Bič Project interview: Hey Now bude znít po celém světě

Vydáno 05.09.2013 | autor: redakce

Natočili hit, ten se dostal do správných rukou a od té doby válcují Evropu. Peter Bič Project mají slibně nakročeno k velkému mezinárodnímu úspěchu. Nejen o jejich raketovém startu jsme se pobavili s kytaristou Peterem Bičem a zpěváky Dáškou Kostovčík a Ivem Bičem. 

Peter Bič Project interview: Hey Now bude znít po celém světě Peter Bič Project interview: Hey Now bude znít po celém světě

peterbicprojekt 04Peter Bič Project


Máte za sebou jeden z klasických raketových startů. Jak to na vás celé dopadá?

Peter: Máme o dost víc práce, víc zábavy, míň volna. Ale je perfektní, že zafungovalo například písnička Hey Now a  že se naše hudba lidem líbí. Je to skvělý pocit, když vidíš, že si lidi v autě, v telefonu nebo kdekoliv jinde pouštějí tvojí písničku.

Všimli si vás i za velkou louží, jak se to stalo?
Peter: Stalo se to z různých důvodů. Jeden je, že jsme vydali zmíněnou písničku Hey Now, natočili jsme videoklip a pověsili ho na Youtube. Všiml si ho novinář v Americe, který monitoruje i evropskou hudbu a hledá novinky. Napsal o nás na svém blogu, že se mu to strašně líbí, že hudba i klip jsou super. Na základě toho se nám začali ozývat novináři z různých koutů světa, že je to perfektní věc a najednou jsme byli v Dánsku na druhém místě v hitparádách, najednou nás hráli ve Švédsku. Ozývali se nám lidé z Itálie, z Chorvatska i z jiných zemí, že to znají a že je to perfektní. A chvilku na to se nám ozvali z automobilky Škoda, že by tu písničku chtěli použít do reklamy na Škodu Rapid. S tím, že to bude vysílané dva roky po celém světě. Moc nás to potěšilo, byla to skvělá příležitost.

To ale není všechno...
Peter: Hned na to jsme se třeba ve Slovinsku zařadili mezi deset nejhranějších interpretů v rádiích, to stejné v Chorvatsku, Srbsku. A vyvrcholilo to tímto létem. Byli jsme právě ve Slovinsku v Lublani, kde jsme hráli pro 25 tisíc lidí jako headliners festivalu. Pak jsme hráli v Chorvatsku na Krku při oslavách do vstupu Evropské Unie, kde jsme zase byli jako hlavní hvězdy večera. Taky jsme si zahráli ve Švédsku a v Polsku na Sopotu, což je druhý největší festival v Evropě a vidělo to asi pět milionů lidí. Tam jsme hráli v programu, kde bylo top deset interpretů, jako je Amy MacDonald nebo Belinda Carlisle. A my jsme byli s nimi! Ještě pořád se z toho nemůžeme vzpamatovat. A taková ta nejčerstvější informace je, Universal Music měl konferenci v Maimi a představili tam naší kapelu, jako jedinou z Evropy, a třeba Peru nebo Brazílie mají obrovský zájem.


Zmínil jsi, že jste "prodali" svojí písničku. Je spousta hudebníků, kteří se právě takovým věcem brání. Vy to asi vnímáte jako pozitivní věc, je to tak?

Peter: Já to vnímám jako velmi pozitivní věc, když se spojí dobré s dobrým. Jsou lidé, kteří se tomu brání, a já je neodsuzuju. Podle mě to ale patří k byznysu, k práci, k hudbě. Skoro v každé reklamě máš nějakou písničku, třeba i Depeche Mode. Venku se to tak neřeší jako tady.

A co v případě, že by vás oslovila společnost, která vám není úplně sympatická? Přistoupili byste na takovou spolupráci?
Peter: Samozřejmě si vybíráme, s kým do té spolupráce půjdeme a jaký je prvotní, druhotný i výsledný efekt celku. Nikdy bychom nešli do věcí, které nesouvisí s nějakou naší filozofií. Že jsme šli do reklamy na auto je o tom, že auta máme rádi, vždyť ej všichni používáme. Ale podstata toho celého byl fakt, že oslovíme lidi ve světě a třeba se to někomu zalíbí, což se i podařilo. Asi bychom nešli do reklamy třeba na nějaký jogurt.
Ivo: ..nebo na toaletní papír (smích)
Peter: Vždycky záleží na konkrétní nabídce. A mně se ta reklama líbila tím, že byla trošku taková hudební. Týpek tam nakládá kytaru a aparaturu do auta, dělá párty pro dceru. Kdyby měli nás nalíčit a hodit někam do reklamy, tak bych do toho nešel. Přiznám se, že tyhle věci nemám rád, ale to už je třeba rozlišovat vkusné od nevkusného.

Album Say it Loud jste natočili u Universal Music. Dnešní trend mnohých hudebníků je natáčet si desky nezávisle. Proč jste se rozhodli jít právě touhle cestou?
Peter: My jsme v podstatě to album natočili sami, až potom jsme podepsali smlouvu u Universal Music. Ty výhody - u nás to v podstatě fungovalo tak, že jsme jich moc na Slovensku neměli. Universal nám pomáhá právě v zahraničí. Je to obrovská firma, která má pobočky na celém světě a to může nějakým způsobem fungovat. To byl jeden z důvodů, proč jsme to udělali. Je dobré mít za sebou silné vydavatelství.

peterbicprojekt 06


Na léto jste vydali hitovku Thinking About You, máte k ní i zajímavý videoklip. Jak vznikl?

Peter: Dlouho jsme nad tím přemýšleli. Oslovili jsme kamaráda Jarise, který má velmi pěkné klipy. Chtěli jsme to pojmout tak nějak poeticky, aby to mělo jak zasněnou atmosféru, tak i atmosféru, kterou my cítíme, když jí hrajeme. Byli jsme si jistí, že on bude vědět, jak to takhle natočit. Točili jsme to v Prešově, v historické radnici s herečkou Annou Sakmárovou ze seriálu Panelák. Záběry v klipu vznikly pomocí jeřábu, který byl vyroben přímo na tohle a je jediný na světě.

Takřka hned v počátku celého vašeho "projectu" jste předskakovali Roxette. Jaká to byla zkušenost?
Dáška: Pro mě to byl první velký koncert. Do té doby jsem zpívala maximálně pro sto lidí. Byla to pro nás pocta, že jsme si s nimi mohli zahrát, že si nás vybrali.
Peter: Vybral si nás managament kapely. Možná proto, že máme zpěvačku a zpěváka tak jako oni, nebo se jim líbily naše písničky, těžko říct. Ale je pravda, že to pro nás byla trochu stresující situace, protože jsme do té doby hráli jen v malých klubech a najednou přišlo něco takhle velkého.

Kdybyste si vy sami mohli vybrat kapelu, které byste chtěli předskakovat, kdo by to byl? Respektive, jakou hudbu mají Peter Bič Project rádi?
Peter: Já třeba teď poslouchám Iron Maiden, ale nechávám se ovlivňovat i blues nebo funky. Ivo má rád třeba sedmdesáté roky a Dáška má ráda zase úplně jinou muziku.
Ivo: Písničkově mám rád šedesátá léta, hudebně sedmdesátá.
Dáška: Já mám ráda staré černošské věci, ale poslouchám i současné. Každý poslouchá něco jiného, ale občas si povíme, co se nám líbí. Což je dobře, protože každý pak přináší něco jiného.
Peter: Jinak bych chtěl hrát třeba před Steviem Wonderem.
Ivo: Eric Clapton!
Dáška: Pink.
Peter: Nebo Roxette (smích)


Dáško, ty jsi jediná zástupkyně něžnějšího pohlaví v celé početné kapele. Jaké to je být taková princeznička v ryze klučičí bandě?

Dáška: Má to určitě výhody. Nemusím nosit těžké věci a mám to nejlepší místo v autě. Oni jsou všichni galantní a ví, jak se chovat k ženám...
Peter: ...a ona ví, jak se má chovat k chlapům.

Jak to berete vy kluci, že máte jen jednu babu, o kterou se musíte "podělit"?
Peter: Nikdy není dobrý, když je holka v kapele. Vždycky jsou z toho nějaké problémy. Ale myslím, že jsme spolu už docela dlouho a známe se a fungujeme velmi dobře. Jsem z toho až překvapený.

Co plánujete na podzim? Vím, že chcete dál propagovat desku.
Peter: Přesně tak. Hlavně se chceme soustředit na zahraničí. A taky bychom chtěli vydat nový singl Don' t Wanna Be Just Friends a natočit k němu klip. A už az se trochu rozmýšlet, co dál.


text: Martina Černá, foto: archiv kapely, Goran Antley

Peter Bič Project bude jedním z koncertních hostů slavnostního vyhlášení Hudebních cen Žebřík - 15. března 2014 v Plzni.

 


peterbicprojekt 03 TOP

zavřít