Jan Kunze (Kofe-in): Probublávají ze mě vnitřní démoni

Vydáno 14.12.2013 | autor: redakce

Kofe-in letos nadělili svým fanouškům předčasný vánoční dárek v podobě nového alba Dobré nebe. Na jeho natáčení zavzpomínal zpěvák Jan Kunze a přihodil i pár zamyšlení nad ženami, pozitivním přístupem nebo vnitřními démony. A také zve na pražský křest desky, který proběhne 17. prosince v Lucerna Music Baru.

Jan Kunze (Kofe-in): Probublávají ze mě vnitřní démoni Jan Kunze (Kofe-in): Probublávají ze mě vnitřní démoni

KOFE-IN PROMO 2013 Dalibor-Konopáč 2 kopie


KOMPLIMENT NENÍ KLIŠÉ


Prezentujete se jako opavsko-pražská kapela. Jak se vám na téměř 400 kilometrové trase funguje?

Funguje se nám dobře. Na koncerty se sjíždíme ze dvou stran a domluvy probíhají na soukromé skupině na Facebooku. Někdy se v tom nekonečném tapetování komentářů všichni ztrácíme, ale pak se zase najdeme.

Jak zkoušíte a jak vlastně točíte desku?
Občasně zkoušíme ve zkušebnách v Praze i v Opavě, ale hlavní zkoušení probíhá vždy na soustředění na chalupě v horách. Na novou desku jsme zkoušeli i ve zkušebně spřátelených Imodium, taky jsme tam s Tomášem Frödem natáčeli původní dema k desce, za obojí patří klukům velký dík. Novou desku jsme nahráli velmi rychle v podstatě za jeden víkend, protože jsme měli vše připravené z několika soustředění.

Album Dobré nebe právě vyšlo. Co si pod tím názvem má posluchač představit?
Měli jsme víc variant názvů, ale zvítězil právě tento, protože v sobě snoubí vše. Je to naše nejpozitivnější deska, je na ni hodně energických písní, při nahrávání byla skvělá atmosféra a producent desky o ní říká, že je to svěží rockové album. Název Dobré nebe to všechno přesně vystihuje.

  1. SOUTĚŽ: Vyhrajte nové CD Dobré nebe, podepsané členy kapely!


Jak si ty jako autor textů představuješ dobré nebe?
Asi jako když jsi čerstvě zamilovaný a jdeš se svojí holkou po prosluněné ulici a ona se z ničeho nic zastaví, ukáže nahoru a řekne: "Hele, to nebe." A ono je jak ze Simpsonů a ty ji políbíš a řekneš: "Je krásné, zlato, ale na tebe to nemá." (smích)

Používáš často balící klišé?
Spíš vždycky říkám přátelům, že neumím balit holky. Ale jinak to vychází z mého přístupu. Věřím, že každá holka chce být krásnou, milou, hodnou a pečující ženou a já nemám problém s tím říct jí, že jí to sluší, nebo že je mi s ní hezky. Nevím, proč bych to měl tajit. A už vůbec tyhle věci neberu jako klišé a nesnáším, když to tak někdo bere. Protože když někomu řeknu, že jí to sluší, tak očekávám, že poděkuje, ne, že o tom začne polemizovat, že si vymýšlím nějaké klišé, na které ji sbalit.

Neměl bys jako správnej rocker spíš chtít jít do pekla, protože tam to bude "nikdy nekončící party"?
Mně to přijde jako nekončící party už tady na zemi. Jestli to bude pokračovat ještě v pekle, tak to nevím - to se asi nedá zvládnout. Po každém večírku a všech těch emočních bouřích ale musí stejně přijít neděle a vystřízlivění.

 

Desku jste točili s Arminem Effenbergerem z Cartonnage. Proč padla volba právě na něj?
Měli jsme na začátku v hledáčku víc producentů, ale po setkání s Arminem bylo vše jasné. Přesně pochopil, co od desky čekáme, a dokázal nás nenásilným způsobem posouvat směrem k cíli. Sedli jsme si i po lidské stránce, takže při nahrávání vládla kreativní a uvolněná atmosféra.

V čem se album liší od těch předchozích?
Především jsou to všechno písně, které vznikaly od kytary a textu. Elektroniku jsme k nim dodělávali až později. Na minulých deskách byl proces opačný. Album je vokálně barevnější než předchozí desky, je tam hodně rychlých písní a jak už jsem říkal, je to rozhodně naše nejpozitivnější album.

V jednom songu vám zpívá i Katarína Landlová. Jak jste se s ní setkali?
Katarína nahrávala svoji debutovou desku ve stejném studiu jako my a u jedné písně jsme si řekli, že by tomu slušel duet. Armin přišel s tím, že by to mohl být česko - slovenský duet s Katarínou a to se nám líbilo. Když jsme se pak poznali osobně, byl to další pozitivní střípek do skládačky alba Dobré nebe, protože Katarína je moc fajn veselá holka s úžasným hlasem.

 
NEJSME KAPELA JEN PRO HOLKY

Co všechno s novým albem nabízíte?
Nabízíme 10 nových svěžích písní. Osm z nich divočejších plně elektrifikovaných a dvě intimní poloakustické záležitosti. Kdybych to měl zkrátit do dvou slov, tak fanouškům nabízíme energii a pohodu.

Ty při vystoupeních působíš celkem temně, kde se to pozitivno najednou vzalo?
Ono to tak nějak přirozeně přišlo s novýma písničkama a zároveň se vším kolem desky. Jak jsem říkal, ta vznikala ve strašně dobré atmosféře.

KOFE-IN PROMO 2013 Dalibor-Konopáč 1 kopie

Na koncertech bez svých pověstných stříbrných brýlí téměř nevyjdeš na pódium. Kolikery už jsi poztrácel a kolik jich máš v zásobě?
První jsem si koupil v Londýně v Camden town a zničil jsem je na společném koncertě s Imodium v Novém Jičíně. Moc dobře si na to vzpomínám, protože jsem tam zničil i stojan na mikrofon. Tolik ztrát za jeden večer... Druhé jsem si koupil v San Francisku a třetí jsem dostal od tebe. Děkuji!

Schováváš se za ně?
Původně mi to pomáhalo na začátku koncertu a trošku jsem se i schovával, ale dneska už je to spíš zvyk. Nemám je na každém koncertě, a když je mám, tak je většinou v průběhu koncertu sundám.

Jak už bylo zmíněno, na pódiu máš docela ďábelskou image. Na co při zpěvu myslíš?
Nejsi první, kdo mi to říká. Občas jsem od nějaké holky slyšel, že se mě skrze ten můj pódiový projev pak bojí oslovit. Asi ze mě probublávají nějací vnitřní démoni, kdo ví? Vždycky se snažím ponořit do dané písně a ten výraz tam nějak přirozeně sklouzne.

Už se ti někdy honila hlavou věta "Prosím, ať už je konec"?
Někdy když máme za sebou moc koncertů v jednom tahu, tak se mi v neděli v autě v hlavě honí věta: "Prosím, ať už jsem doma." Když je dobrý koncert nebo cokoliv jiného v životě, tak si spíš říkám: "Prosím, ať to nikdy neskončí."

Přední řady na vašich koncertech bývají plné fanynek nejrůznějšího věku. Stíháš je během vystoupení sledovat?
Snažím se ty první řady obsáhnout, protože s nimi je nejintenzivnější koncertní komunikace. Většinou mě upoutají dívky, které si náš koncert užívají a umějí i texty písní. To mě potom hrozně moc těší. Mimochodem dívku co hraje v našem posledním videoklipu Moje dobré nebe, jsme objevili právě na koncertě. Nerad bych ale, aby to tady vyznělo tak, že Kofe-In je kapela co hraje jen pro holky. Tak to rozhodně není. Hrajeme pro všechny, koho naše písničky baví. Ostatně, to je stejné u každé kapely. Vidím to v klubu dnes a denně.

kfn-promo2013-1

PŘÍMÉ SEXUÁLNÍ NABÍDKY

Jakým nejzajímavějším způsobem se tě pokusila fanynka sbalit?
Ženy jsou rafinovaná stvoření, a když chtějí, tak si cestu vždycky najdou. Začíná to někde u pozvání na panáka, přes různé dárky a končí to u přímých sexuálních nabídek. (smích)

Odoláváš?
Když mám partnerku, statečně odolávám. Když partnerku nemám, není důvod odolávat.

Desku máte hotovou, chystáte se na turné?
Na sólo KFN turné se nechystáme, protože do konce roku jedeme tzv. Kamarádské turné spolu s UDG, O5 a Radeček a Bags. Už bychom to neměli termínově kam vměstnat. Desku jsme pokřtili v Opavě a 17. prosince ještě v Praze.

Blíží se konec roku, co bys svojí kapele popřál do toho následujícího?
Hlavně, aby si tu desku poslechlo co nejvíce lidí a aby se jim líbila. Mám pocit, že je to naše nejsilnější deska, mrzelo by mě, kdyby z ní lidi znali jen singly.

A jak si představuješ Kofe-In za 20 let?
To je hodně dlouhá doba. Myslím, že to už ani nemusíme aktivně fungovat. Ať už tak či onak, budu rád, když zůstaneme přáteli.


text: Marta Pušová, foto: Dalibor Konopáč

 


 

kfn-promo2013-1 TOP

zavřít