The Naked and Famous: Pošleme do vás snowboard. Bude to úlet!

Vydáno 18.05.2014 | autor: redakce

Zatímco v našem časovém pásmu bylo poledne, v západní Austrálii, kde se nacházel Thom Powers (g, voc), zakládající člen synthpopových The Naked and Famous, se schylovalo k večeru. Miláčci domovské novozélandské scény jsou jedním z největších jmen letošního Rock for People. My jsme Thomovi zavolali a vytáhli z něj, proč jejich první vystoupení v České republice neprošvihnout.

The Naked and Famous: Pošleme do vás snowboard. Bude to úlet! The Naked and Famous: Pošleme do vás snowboard. Bude to úlet!


the-naked-and-famous 2013 01The Naked and Famous budou jedním z hvězdných debutantů letošního ročníku Rock for People


Jak se dnes máš, co děláš v Perthu?

Zrovna si dávam kafe s pišingrem. Vážně se omlouvám, že jste mě napoprvé nezastihli na pokoji...

To je v pořádku. Jak ses octl zrovna v Perthu? Máte tam nějaké vystoupení nebo si užíváš volna?
Hrajeme tu na Festivalu Groov in the Moo. Pak tady v Perthu hrajeme ještě jednou a hned na to v Sydney, takže máme hodně práce. Ale zároveň teď máme dva dny volna. Zítra plánuju nahrávání ve studiu, kde dokončíme vokály pro remix, na kterém právě pracujeme.

Prozradíš mi, jakou píseň remixujete?
To nesmím. (smích)

Ok, pojďme se tedy bavit o vaší tvorbě. Když porovnám váš debut s In Rolling Waves, zdá se mi, že první album je energické a druhé je klidnější. Souvisí to s osobním životem členů The Naked and Famous nebo hudebním vývojem kapely?
Dost z té změny pravděpodobně souvisí se způsobem, jakým jsme mixovali druhou nahrávku. Velmi jsme změnili přístup k věci, hodně jsme se soustředili na dynamiku. Většinou se nahrává tak, aby nahrávka jako celek byla co nejhlasitější. My jsme to teď udělali přesně naopak, proto je výsledek dynamický. V některých momentech je nahrávka hlasitější než jinde, takže musíte svoje stereo občas ztlumit. Máš pravdu, že Passive Me Aggressive You je velmi hlasitá nahrávka od začátku do konce, zatímco In Rolling Waves je, myslím, vyspělejší po emocionální stránce. My jsme dospěli. Chtěli jsme udělat něco, co by pro nás bylo větší výzvou. Nedokážu teď říct, kam budeme směřovat dál. Jestli se pustíme na nějaké temnější území či uděláme něco velmi emotivního nebo se úplně obrátíme a uděláme ambiciózní popovou desku. Pop je upřímně cesta, kterou bych se momentálně vydal nejradši...

 

 

To by bylo docela odlišné od toho, co děláte teď...
To ano, mohla by to být zábava.

Na dávkování energie jsme se shodli. Po textové stránce se první nahrávka zdála být o velmi vypjatých emocích, druhá o velkých životních krocích, jakými jsou například odcházení různého druhu. Řekneš mi k tomu víc?
Díky za otázku. Lidi hodně mluví o první desce. Máš celý život na to vytvořit své první album a jenom jeden rok na to udělat druhé. Passive Me Aggressive You je kumulativní, zachycuje mnoho let a je především o nás, když nám bylo mezi osmnáctým a dvacátým prvním rokem. In Rolling Waves je o tom, co se s námi stalo pak. Ty se taky jistě cítíš jinak než před třemi lety. Dneska jsi zkrátka jinde, tvoje zkušenosti, lidi, které jsi potkala, kluci, kteří se vystřídali... Každý to tak máme. Všichni se měníme.

the naked and famous 01

the naked and famous


Bral jsi inspiraci například i v literatuře?

Četl jsem své oblíbené autory a pak jsem se rozhodl začít číst divnou moderní poezii, což je něco, což jsem nikdy dřív nezkusil. Zkusil jsem to, abych našel novou inspiraci. Přesto není jeden konkrétní zdroj inspirace ke tvorbě našich textů.

Během práce na posledním albu jste žili jako kapela spolu v jednom bytě...
(skočí do řeči) Ano, v Laurel Canyon v Los Angeles.

Jaké to bylo? Pět dospělých lidí pohromadě v jednom bytě, neměli jste ponorku?
Vlastně měli. (smích) Bylo to stejné jako s rodinou - sice ji miluješ, ale lezete si na nervy. Ale strávili jsme spolu spoustu skvělých chvil. Prostě jsme se odpoutali a zavřeli se spolu. Bylo to super, fakt jsme si to užili. Výjimečný časy!

Jak dlouho to vlastně trvalo?
Když se to tak vezme, tak jsme spolu v podstatě žili už od té doby, co jsme opustili Nový Zéland, což bylo v roce 2010. Jeli jsme tour a pak jsme se usadili v LA na začátku roku 2012 a byli jsme spolu neustále až do konce loňského roku. Takže už to trvá dlouho. Vznikla mezi námi vyjímečná blízkost. Teď žijeme každý sám, což je zatraceně zdravý. Zdravá nezávislost - tam teď jsme.


Hodně koncertujete po Státech a Austrálii. Jaký máte vztah k Evropě?

První místo, kam jsme se vydali po tom, co jsme dokončili nahrávání druhého alba, byl Londýn. Upsali jsme se anglickému labelu, takže jsme tam jeli namísto toho, abychom jeli domů na Zéland. Právě v Anglii jsme také zahájili naši následnou tour. Loni na podzim jsme měli vystoupení i v Německu. Do té doby jsme se v Evropě objevovali na festivalech.

Což nás přivádí k tomu, že tohle léto budete hrát na festivalu Rock for People v Česku. Proč by návštěvníci festivalu měli zajít právě na vás?
No, my jsme v České republice ještě nikdy nebyli...

Právě proto chci, abys nás nějak nalákal!
Víme, že tam máme fanoušky, protože s námi cestují na naše koncerty. Na několika našich show jsme narazili na Čechy. Nejen v Evropě, i v Americe, Austrálii... Ševelili na nás: "My jsme se na vás přijeli podívat až z Česka!"  A my jim odpovídali: "Vždyť my k vám letos míříme." A oni byli překvapení. Takže já vím, že u vás máme úžasné fanoušky. Vím, že nemusíme nikoho přesvědčovat, aby se na našem koncertě objevil. A kdo se ukáže navíc? To bude příjemný bonus. A to si pište, že předvedem hodně dobrou show!

 

 

Když už jsme tak u těch bonusů, položím ti bonusovou otázku. Řada vašich písní se objevila v seriálech a filmech. Nenapadá mě jiná současná kapela vašeho druhu, jejíž hudba by byla tak hojně využívaná ve filmovém průmyslu. Jak tato spolupráce vlastně probíhá?
Lidi většinou netuší, jak tahle strana zábavního průmyslu funguje. Musíš mít povolení od vlastníků autorských práv k tomu, abys mohl použít něčí hudbu ve svém filmu. A musíš za to platit. Takže kdykoli naše hudba zazní ve filmu, v televizi, reklamě, my musíme souhlasit, aby se tak stalo. Ale je to skvělé, protože je to jedna z cest, jak hudbou dnes vydělat. Prodejem desek nevyděláš nic. Když funguješ jako my, investuješ spoustu peněz do turné jako přidanou hodnotu, takže nakonec skončíme tak, že utratíme všechno za turné a během něho. Zároveň funguje kouzlo nevyzpytatelnosti celé věci. Nikdy nevíš, ke komu se zrovna tvoje hudba skrz film dostane a jaké fanoušky tím získáš. Naše hudba byla použita třeba ve filmu The Art of Flight, což je film o snowboarďácích. Je to skvělý film a díky němu nás napadlo během každé show poslat mezi lidi snowboard, což je skvělej úlet.

Díky za tvůj čas, užívej Perth a těšíme se na vás na Rock for People!

text: Alena Bílková

 


the naked and famous 2014 TOP

 

zavřít