Johny Machette interview: Nesuďte mě podle dvou písniček

Vydáno 27.05.2014 | autor: redakce

Se svoji skladbou Se zbláznim, předělávkou Macklemorova megahitu Can't Hold Us, loni udělal nečekaný poprask na Youtube a dokonce získal Slavíka v kategorii Hvězda internetu. Teď Johny Machette (vlastním jménem Jonáš Čumrik) vypouští do světa nový videoklip Snílek a těší se, až 21. června na festivalu Okoř se šťávou představí skladby ze své chystané debutové desky.

Johny Machette interview: Nesuďte mě podle dvou písniček Johny Machette interview: Nesuďte mě podle dvou písniček


johny full nJohny Machette


V červnu vychází tvé debutové album. Těšíš se na reakce?

Album je pro mě způsob, jak lidem ukázat kdo jsem nebo jim aspoň přiblížit určitý věci z mého života. Přišlo mi, že dost lidí si na mě udělalo názor po poslechu skladby Se zblaznim a Stačí mi to nejlepší. A protože mě neznají osobně, nepochopili moji ironii a chyběl jim ten nadhled, s kterým jsem ty texty psal. Album tak o mně prozradí trochu víc těm, kteří mě soudili podle dvou písniček. Na tu desku jsem pyšnej. Je to důkaz, že i lenoch může něco dotáhnout do konce. (smích)

Co chystáš dál?
Chystám další videoklipy a na podzim turné. Samozřejmě nebude chybět merch pro fanoušky a další možnosti, kde se budeme moct potkat, protože na koncertech si přece jenom nepopovídáme tolik, jak by někteří chtěli.


Máš nějaké oblíbené místo a dobu, kde a kdy tvoříš? A kdo tě nejvíc inspiruje?

Nemůžu říct, že třeba každý úterý v 19:26 sedám k notebooku a píšu, protože mám chuť. Tohle je předem neovlivnitelné. Někdy to přijde dopoledne, jindy večer, ale nejkreativnější jsem mezi půlnocí a druhou hodinou ranní. Potřebuju klid, obrovský prostor a hudbu co hraje nahlas. Občas napíšu třeba i jednu sloku ve vlaku nebo v autě, když jsem na cestě, ale nejvíc mi vyhovuje prostředí, které znám a kde jsem doslova jako doma. Inspirují mě mladí zahraniční umělci, kteří dělají podobnou hudbu jako já a funguje jim to. Jsem rád, že aspoň někde to jde bez závisti, škatulkování a dívání se přes prsty na někoho jenom proto, že dělá něco jinak než ostatní.

Kdo tě k muzice přivedl? Máš nějaký svůj vzor?
K hudbě jsem se dostal přes kamarády. Nevlastní brácha mi přinesl první rapové album, spolužák ze základky ukázal, co to je freestyle battle, a jak šel čas dál, řekl jsem si, že se pokusím napsat nějaký text. Mým největším vzorem je Kanye West. Miluju ho stejně jako on sám sebe. (smích)

Dělat hudbu bylo tvým snem už od dětství?
Mám spoustu snů, ale když jsem prvně vylezl na pódium, bylo mi hned jasný, kde je moje místo. Koncertuju od sedmnácti, převážně víkend co víkend. Ročně přes 50 koncertů už skoro 5 let. A víte, co je nejlepší? Furt mě to baví, jako když jsem na podium vběhl prvně! A jsem rád, že jsem si svou cestu vyšlapal sám. Jenom já sám, žádný manažer ani pomocná ruka od jiných interpretů.

Hraješ vůbec na nějaký hudební nástroj?
Nehraju, mám takový menší problém, že neumím noty, natož hrát na nějaký nástroj. Ale rád bych se časem naučil na kytaru nebo piáno, ale to by den nesměl mít jenom 24 hodin.

Prý máš celkem aktivní fanclub.
Mám, říkaji si Machetters. Znamenají pro mě víc, než si kdo vůbec umí představit. Je to nepopsatelný pocit, když vběhnete na podium a lidi křičí vaše jméno, když jim věnujete podpis nebo fotku a oni se usmějí nebo dokonce rozbrečí štěstím... Jsem rád, že jich je tolik a každýho z nich si vážím, nehledě na to, jestli mu je 5 let nebo 60. Rád bych do budoucna plánoval nějaký srazy, kde by se mě fanoušci mohli ptát na otázky a měli tak šanci mě víc poznat.

johny machetteJakou muziku momentálně nejvíc posloucháš?
Poslední dobou je v mém iPhonu nejpřehrávanější album Revolver od The Beatles, hned po něm zpěvák Tom Odell a Oxymoron od SchoolboyQ. Samozřejmě stále poslouchám The Heist od Macklemora, ale i Bangerz od Miley Cyrus. Kdo by čekal, že poslouchám jenom rap, bude zklamanej. Myslím si, že není nic horšího, než být hudebně omezený.

Tvé nejoblíbenější místo, které jsi navštívil?
L.A.! Miluju Ameriku, Američany a jen co to zase půjde, chci se tam vrátit. Samozřejmě miluju koncerty, takže pokud se dá za oblíbený místo označit pódium, tak to u mě určitě platí.

Takže ideální život bys chtěl trávit právě v USA?
Představuju si čtyři měsíce odpočinku a nicnedělání v USA. Krásný dům v L.A., občas výlet do Vegas nebo i na jiná místa v Americe. Totálně vypnout a veškeré telefony přesměrovat na budoucího manažera a ať maká. (smích) Pak osm měsíců trávit v Česku. Každý rok absolvovat jednu tour, přes léto festivaly a na podzim kluby. Nějaké rozhovory, setkání s fanouškama, přednášky a návštěva rodiny. Fungovat na 110% a maximálně si užívat a pak zase sbalit kufry a odletět si odpočinout a nabrat nové síly do Ameriky. Tahle moje představa má ale jeden obrovský problém... Najděte holku, která by takovýhle způsob života akceptovala. Takže bůhví, kdy se mi podaří někoho najít.

A jaká by ta holka měla být?
Nechci se rozepisovat, ale pusťte si film Ironman a vezměte vlastnosti a povahu Papper! Taková by moje idealní přítelkyně měla být. (smích) A jak říká moje mamka - hlavně aby tě měla ráda pro to, jaký jsi, a ne proto, co děláš a tvoje bankovní konto.


Jak se těšíš na Okoř se šťávou a další open airy?

Miluju festivaly, točenou malinovku a pivo, tu atmosferu! Samozřejmě že se těším a doufám, že i návštěvníci festivalu se těší na naši novou show k připravovanému albu. Pokud mě neznají, doufám, že je aspoň příjemně překvapíme! {vypnoutlink:Voxel,Adam Mišík,Lucie}

Kromě Johnyho Machetta vystoupí 21. června na Okoři se šťávou např. Lucie Bílá, Sto zvířat, Wohnout, České srdce, Imodium, Vladimír Mišík & Etc..., Rybičky 48, Hentai Corporation, Adam Mišík, Voxel, Lake Malawi ad.

Servis pro návštěvníky letos zahrnuje mj. i hlídání kol či kyvadlovou dopravu z Prahy. Více na stránkách festivalu.

 

text: Michal Šenbauer

 


 

johny TOP

zavřít