Michal Šenbauer interview: Původní Okoř se šťávou byla hippie akce bez šťávy

Vydáno 29.05.2014 | autor: redakce

První ročníky tohoto festivalu se jmenovaly Okoř bez šťávy, šlo totiž o přehlídky unplugged koncertů. Teprve v pozdějších letech dostal tenhle oblíbený středočeský open air šťávu, a to v pravém i přeneseném významu. O letošním ročníku Okoře se šťávou, který připadá na Slunovrat 21. června, jsme si povídali s organizátorem Michalem Šenbauerem.

Michal Šenbauer interview: Původní Okoř se šťávou byla hippie akce bez šťávy Michal Šenbauer interview: Původní Okoř se šťávou byla hippie akce bez šťávy


senbauerMichal Šenbauer


Jak vlastně festival vznikl a proč ses rozhodl umístit jej právě pod zříceninu tohoto hradu?

Před 16 lety jsem hrál na kytaru na jednom večírku v podhradí. Moc se mi tam líbilo a ten večer mě napadlo, že by tam mohl být festival...  První ročník byla spíš taková hippie akce, areál oplotili jsme elektrikářskou páskou, sekalo se pole atd.. V šest ráno by nikoho z okolí nenapadlo, že tam v poledne bude festival. První ročníky se jmenovaly Okoř bez šťávy, byl to unplugged festival. Nebylo to ale snadný všechny přemluvit, aby hráli akusticky...


Který ročník v patnáctileté historii ti nejvíc utkvěl v paměti jako nejpovedenější, a v jakém roce si naopak musel řešit největší problémy?

Pamatuju si, že třeba ve 2006 bylo špatný počasí a ne moc dobrá dramaturgie, nerad na to vzpomínám, sešlo se tam víc negativních věcí dohromady. Mezi ty nejúspěšnější patří asi ty poslední tři roky, když už se festival konal v červnu. Pár let předtím byl totiž v půlce května a z tý doby mám v paměti, jak tam stáli lidí v péřovkách, bývala strašná zima, ráno až k nule.

Okoř se šťávou se v posledních letech pravidelně odehrává třetí červnovou sobotu, letos to vychází přesně na Slunovrat. Máš nějaký zvláštní vztah k nejdelšímu dni v roce, nebo sis termín 21. června vybral z čistě pragmatických pořadatelských důvodů?
Vždycky jsem si přál ten den být třeba na Stonehenge a nasávat atmosféru. A Okoř je vlastně takový malý český Stonehenge, je tam kamenný kruh, který stojí v těsný blízkosti stanového městečka. Každý rok se tam odehrávají speciální meditace, tak se těším na to propojení s festivalem. Jsem rád, že tento rok to vyšlo na Slunovrat.

okorsestavou

Daní za tohle parádní místo na louce u řeky může být hrozba povodně, párkrát už tady počasí pořádně zaúřadovalo, dá se tady vůbec riziku záplav nebo podobnému problému nějak předejít?
Úplně předejít? To je těžký... Ke všemu Okoř býval vodní hrad. Minulý rok už se tam v jednu chvíli usadily i kachny, a až když odletěly, bylo to pro nás znamení, že nebezpečí je pryč. Před loukou je silnice s můstkem, a pokud je hodně vody, tak se pod Okořským rybníkem vytvoří další menší, a vznikne tak další hráz.


Jak dlouho akci připravuješ a co ti během té přípravy dá nejvíc zabrat?

Festival se průběžně připravuje celý rok a asi největší záběr je vždycky ten týden před to už musí všechno fungovat... A občas vypluje něco na povrch, na co se zapomnělo.

Vtipným oživením jsou letos pozvánková videa Lukáše Pavláska, který bude akci s Pavlem Andělem spolumoderovat. Je to tvůj kamarád, fanoušek festivalu, nebo jak jste na sebe vlastně přišli?
S Lukášem jsem se seznámil při křtu singlu Českého srdce Noční motýl a postupně se z nás stali noční kamarádi, takže občas někam vyrazíme po pražských hospůdkách, a tam asi i vzniknul nápad, že by Lukáš festival uváděl. Festival se mu líbí, má rád hudbu. Je to výborný improvizátor, za každé situace. Bude točit ještě další spoty, sledujte je na našem facebookovém kanále.

okorsestavou2

Dalším nepřehlédnutelným jménem na plakátech je Lucie Bilá. Proč jsi pozval zrovna ji a s jakým repertoárem vystoupí?
Lucie Bílá nikdy na Okoři nebyla, bude to její první koncert na tomto místě. Vystoupí s celou skupinou Petra Maláska, kde jsou samí skvělí hudebníci, jinak působící třeba i v J.A.R.. V současné době jednáme o dalším speciálním hostu, který by zde s Lucií vystoupil... Vystoupení bude hodinové a začátek by měl být kolem 21. hodiny.

Kolik tě stojí festivalový koncert takové hvězdy, jakou je Lucie Bílá? Je to historicky nejdražší interpret Okoře se šťávou?
Ceny účinkujících máme smluvně zakázáno veřejně prezentovat. Ale je jasné, že patří mezi "nejcennější" interprety, kteří kdy na Okoři vystupovali.


Kromě funkce pořadatele každoročně patříš i mezi účinkující s Českým srdcem - na co se mohou fanoušci tvé kapely tentokrát těšit?

V současnosti dokončujeme nové album a z něho chystáme 2 - 3 písně zahrát poprvé právě na Okoři... Mimochodem, několik textů na nové desce je od Lukáše Pavláska.

A kdybys nás měl závěrem pozvat jako organizátor festivalu...
Přijďte oslavit 16. ročník a Slunovrat! Nechte doma auta, přijeďte raději kyvadlovou - autobusem nebo na kole, můžete využít uschovnu kol přímo v areálu. Stany a spacáky s sebou. Více na stránkách festivalu. {vypnoutlink:Lucie}


text: Jarda Hudec, foto: archiv

 

zavřít