NEW interview: Rivalita mezi námi nepanuje

Vydáno 01.08.2014 | autor: redakce

NEW. To je projekt tří kapel třech různých žánrů. Přesto se spojili v jednu velkou partu a navzájem se podporují, aby si rozšířili okruh posluchačů. Společně poprvé vystoupili na festivalu Rock for People. Jak si ho užili, na koho se nejvíc lepí fanynky a proč vlastně projekt vznikl, prozradili frontmani Máca (No Distance Paradise), Eddie (Evelynne) a Tomáš (We On The Moon).

NEW interview: Rivalita mezi námi nepanuje NEW interview: Rivalita mezi námi nepanuje

 

NEW by Jakub CervenkaNEW na Rock for People


Kluci, představte se a řekněte, co vás vedlo k tomu, že jste spojili síly.
Tomáš:
Chtěli jsme udělat něco, co tu není. Co tak slýchávám od lidí ze scény, šíří se jedna pomluva za druhou. Ta kapela si musela zaplatit tohle, jinak to není možný, ta musela tohle a ta tohle. Ale proč? Všechny tři kapely se uznáváme jak hudebně, tak lidsky. Za sebe můžu říct, že mám skutečně blízko ke všem členům kapel, není tam nic nucenýho a já cejtím to samé od ostatních. Všichni se snažíme něco dělat, neflákat se, a proto jsme se rozhodli jít cestou "vzájemný podpory". Cílíme na stejnou skupinu fanoušků, tak proč si okruh nerozšířít a nedostat naši tvorbu k širšímu publiku?


Na Rock for People jste odehráli samostatné a společné vystoupení. Cítili jste rozdíl v atmosféře?
Máca:
Obě vystoupení měla své kouzlo, ovšem když se spojí fanouškovské základny všech tří kapel, jak tomu bylo při našem druhém, společném vystoupení v rámci projektu NEW, má to velkou sílu!
Eddie: První den jsme hráli venku a ještě k tomu na TourBusu, kde člověk může trochu řádit na zábradlí (smích), takže to jsme si to užili moc. Druhý den s projektem NEW to bylo pro všechny něco nového, takže jsme se spíš snažili, aby vše vyšlo, jak má, a myslím, což se snad podařilo dokonale.
Tomáš: Popravdě jsme se toho všichni hrozně báli, ale nakonec to byla strašná pecka a všechny tři kapely jsme na stagi nechali uplně všechno. Doslova. (smích)

Myslíte si, že by váš projekt mohl mít úspěch? Jaké byly reakce fanoušků?
Máca:
Všechno chce svůj čas, nabyté zkušenosti a přátelství nám ale nikdo nevezme. A reakce fanoušků? Nad očekávání.


Užili jste si to na podiu i vy? Zvládli jste přestavby bez komplikací? Střídání kapel na stagei je pochopitelně mnohem náročnější...
Máca:
Je pravda, že zvuková zkouška a samotné přípravy před koncertem byly poměrně hektické. Nevím, jestli si dokážete představit, kolik se vleze do třech dodávek harampádí, ale věřte mi, že hodně. A my jsme tohle všechno potřebovali během pár minut dostat na pódium a nazvučit. Naštěstí to všechno klaplo, po prvních pár odehraných taktech to z člověka spadne a pak už se soustředí jen na samotný koncert.
Tomáš: Při zvukovce to bylo šílený! Vždyt to nemůžeme stihnout, tohle tamto, tyhle bicí, tamty bicí, podmínky jsme měli všichni stejný a to, že se to nakonec všechno povedlo, prodleva mezi střídáním trvala, troufám si říct, max 20 vteřin, to bylo prostě, wow! Obrovskej dík za tohle všem ještě jednou!


Jak se vám pracovalo na již zmíněném společném singlu? Nehádali jste se při skládání a nahrávání?
Máca:
Spousta kreativních lidí na jednom místě pod taktovkou Borise Carloffa=single NEW - Leave the World Behind.
Eddie: Snažili jsme chápat, že každej to bude vždycky vidět trochu jinak, takže jsme se dost tolerovali a myslim, že i s konečným výsledkem jsme byli všichni moc spokojeni.
Tomáš: Vůbec ne. Popravdě, ze začátku jsme udělali uplně jinou věc, která byla dobrá, ale nebylo to uplně ono. Když jsme si pár dní před nahráváním zajamovali, vznikl Leave The World Behind. S Mácou jsme během jednoho romantickýho večera napsali text a bylo to. (smích) Myslím, že song vznikl ve skvělý atmosféře, všem to sedlo, takže žádný rozepře nepřipadaly v úvahu.

No Distance ParadiseNo Distance Paradise

Evelynne fullEvelynneWOTM promoWe on the Moon


V rámci NEW jste využili také projektu HitHit. Co zamýšlíte s vybranou částkou? A co bude dál s NEW?
Máca:
Moc děkujeme všem fanouškům, co nás v projektu Hithit podpořili. Podzimní turné, na které v rámci projektu NEW vyrážíme, se bude moci realizovat právě díky nim.

A co fanynky, ty si přetahujete?
Máca:
Fanynky k sobě bohužel jako magnet přitahuje Tomáš Červinka.
Eddie: No Distance Paradise a We on The Moon nějaký maj? Za tohle třeba dostanu od kluků jednu točenou! (smích)
Tomáš: Vůbec ne, já jsem hodně stydlivej typ, takže se ženám vyhýbám... Ostatní pitomci z kapel se teď určitě za břicho popadaj. (smích)


Co vás na rock for People nejvíc zaujalo?
Máca:
Celý festival jsme si neskutečně užili. Asi je zbytečné to popisovat, mrkněte na naše videjko o tom, jak to všechno letos probíhalo.
Eddie:  Z hudebních projektů musím zmínit Netsky. To jsme si užili opravdu na 100%.
Tomáš: Totálně, spousta známých, dobrý pití, dobrý kapely, živá hudba. Spousta pozitivně smýšlejících lidí, a jak říká můj kamarád Jarda Konáš - to se to dnes zase pěkně sešlo. Díky za to!

 

text: Šárka Chomoutová, foto: Jakub Červenka, archiv kapel

zavřít