Radůza půjde ve filmu, kam chce

Vydáno 30.03.2007 | autor: redakce

Rozhovor s režisérkou Olgou Špátovou o tom, proč vznikl dokument o zpěvačce Radůze, jejím vztahu k ní a plánech do budoucna. DVD Půjdu, kam chci vychází 30. března.

Radůza půjde ve filmu, kam chce Radůza půjde ve filmu, kam chce

Jak vznikl nápad natočit dokumentární film o Radůze?
Můj táta měl její písničky rád a často mi pouštěl Jednou to pomine. Říkal, že by si přál, abych mu o ní natočila film. To byl impuls, a já se odvážila oslovit ji. Tenkrát mě striktně odmítla. Půl roku na to se rozhodla uzavřít svojí dosavadní tvůrčí kapitolu natočením koncertu a filmu. Tak mi zavolala. Film teď vychází spolu s koncertem na DVD a je věnován tátovi.

Jak probíhalo natáčení filmu? Měla jste předem nějakou představu nebo scénář?
Na natáčení jdu pokaždé připravená jako k maturitě, hledám si o svém hrdinovi informace na internetu, čtu dostupné články a rozhovory. Abych Radůzu víc poznala, poslouchala jsem dokola její písničky, pročítala texty a vypisovala si z nich nápady na filmová témata a situace. Zpočátku jsem se trochu bála její přílišné svéhlavosti a uzavřenosti. Ale byla to pro mě výzva a navíc příležitost poznat originální a invenční osobnost, o které dosud žádný film nevzniknul.

Jak se Vám pracovalo s Radůzou? Zasahovala nějak výrazněji do natáčení, přinášela nové podněty?

V době natáčení jsem se ocitla v přelomové fázi jejího profesního i osobního života. Byla to doba, která jí přinášela nové podněty, a ty byly inspirativní i pro film. Pozorovala jsem, jak se u Radůzy doma na keyboardu rodí nové písničky, jak se její hudební styl vyvíjí úplně novou cestou, jak částečně odkládá harmoniku a doprovází ji cembalo, varhany i smyčcový kvartet.



Proč jste zvolila jako název filmu a vlastně i celého DVD právě Půjdu, kam chci?
Radůza mi je blízká svojí touhou po svobodě a tím, že přesně ví, co od života chce. Fascinuje mě, že dokáže svobodně žít i pracovat. Na druhém albu zpívá Radůza Půjdu, kam chci a nikdy mě nedoženou..., to mě bralo za srdce. Myslím, že to docela přesně charakterizuje její přístup k životu a práci. Přesto, že jsem písničku Půjdu, kam chci ve filmu nepoužila, je podle ní pojmenován.

Proč jste si vybrala pro natáčení záznamu koncertu „Radůza Live“ právě Divadlo Archa?
Divadlo Archa vybral producent Richard Němec kvůli jeho mimořádným technickým možnostem a také díky tomu, že v tomto divadle pracoval a nadále s ním spolupracuje. Mně osobně je Archa sympatická svou programovou dramaturgií. Viděla jsem, jak ochotně spolupracoval technický štáb a vedení divadla, které o Radůzu mělo velký zájem.

Na čem teď pracujete? Co chystáte v nejbližší době?

Pracuji na filmu o inscenaci Šlitrovy a Suchého Dobře placené procházky, kterou v Národním divadle režíruje Miloš Forman a která má 22. dubnu premiéru. Kromě pozorování tvůrčího procesu je pro mě vzrušující zaznamenat vznik této mimořádné kulturní události, na které se podílejí výjimeční umělci – Jiří Suchý, Miloš Forman a Libor Pešek. V květnu jdu do střižny s krátkým filmem o loňském pobytu americké písničkářky Suzanne Vega v Čechách a se záznamem divadelního představením Čtyři dohody, které hraje Jaroslav Dušek v klubu Lávka. DVD Čtyři dohody by mělo vyjít do léta.



OLGA ŠPÁTOVÁ
Narozena 6. 3. 1984 v Praze, dcera režisérů Olgy Sommerové a Jana Špáty. Vystudovala Střední školu reklamní tvorby v Praze. Od patnácti let natáčela amatérské filmy (Sedmikrásky, Kávová společnost, Čekání na Godota). Posléze vytvořila čtyři krátké hrané filmy, za něž získala 23 cen na mezinárodních festivalech neprofesionální i profesionální tvorby.
zavřít