Petr Fořt (Rock for People): V Českém Brodě očekáváme plný bazén

Vydáno 22.08.2014 | autor: redakce

Málokdo mu řekne jinak než Fořťák. Petr Fořt, jeden z otců Rock for People, má za sebou dvacet ročníků festivalu, hromadu vzpomínek a před sebou jednodenní narozeninovou akci v Českém Brodě, kde v polovině devadesátých let festival začínal. Vzpomínkový Rock for People se uskuteční 23. srpna, chybět nebudou Kryštof, Divokej Bill, UDG nebo Hudba Praha.

Petr Fořt (Rock for People): V Českém Brodě očekáváme plný bazén Petr Fořt (Rock for People): V Českém Brodě očekáváme plný bazén


Petr Fort 02Petr Fořt


Festival v Českém Brodě skončil v roce 2006. Vzpomenete si, s jakými pocity jste tehdy z Brodu odjížděli?

Poslední ročník v Brodě v roce 2006 byl úžasnej v tom, že byla do té doby rekordní návstěvnost, areál praskal ve švech, nespadla po letech ani kapka vody a byla bezvadná atmosféra nejen při koncertu Manu Chao... Když jsme mířili prvním rokem do Hradce Králové, bylo mi to líto. Vzpomněl jsem si, jak mě naši vezli na první tábor a mně se nechtělo z domova do cizího prostředí. Ale když jsem se po prvním hradeckém ročníku vracel z Hradce Králové a míjel brodský areál, na který druhým dnem pršelo, uvědomil jsem si, že na bahnitém poli s jednou přístupovou jednosměrnou cestou pro všechny nelze dělat festival evropského formátu se zahraničními hvězdami.

Jak dlouho jste tehdy měli v hlavě přesun do většího prostoru?
V podstatě rok intenzivně, resp. hypoteticky jsme hovořili v týmu tak 2-3 roky o tom, že jestli bychom rádi vozili zahraniční produkci, bude nutné najít logisticky vhodnější areál.


Tušili jste tehdy, že se do Brodu ještě někdy vrátíte? Kdy vzniknul tenhle nápad?

Nápad vznikl před rokem, kdy v týmu zazněla otázka "co uděláme ke 20. narozeninám RFP"? Myslím, že diskuse netrvala dlouho. Mně osobně se vybavily srazy třídy po letech a měl jsem v tom ihned jasno.

Neplánujete pokračování této akce? Ameba kdysi pořádala festivalů mnohem víc.
Řekli jsme lidem, že letos je to jednorázová oslava, takže bychom neradi porušovali slib. Neplánujeme, že bychom další léta pokračovali v podobném každoročním tempu. Jen se mi honí v hlavě, že když by akce byla pro všechny příjemná, tak proč ji třeba nezkusit k dalším kulatinám, když zdraví a "pámbů" dá

 

rockforpeople CBrod


Kolik v Českém Brodě očekáváte lidí?
Jak říkával Milan Cimfe, plný bazén.

Letos jste si na Rock for People zahráli společně s druhým zakladatelem festivalu Michalem Thomesem na pódiu s Chinaski. Neplánujete něco podobného i teď? Jaké to vlastně před tolika lidmi bylo?
Je pravda, že na pódiu nejsme tak úplně ve své kůži. Já když mám říci do mikrofonu, aby si přišel člověk s tou a tou espézetkou přeparkovat auto, tak mi spadne hlas na čtvrtinu. Nevylučuji ale, že se při takto výjmečné události může stát, že se na pódiu mihneme... S Chinaski to bylo moc prima, kluci jsou fajn, nenechali nás v tom, vymýšleli o sto šet, jsou to profíci a milá parta.

Petr Fort 01Máte na některou z kapel, která se do Brodu chystají, speciální nostalgickou vzpomínku?
Na většinu z nich. Billové a jejich ranní bubnování snad 20 minut na třetím ročníku, kdy stanové městečko byl druhý konec atletického stadionu, Medvěd 009 a jejich jeden z prvních koncertů s Vaškem Bláhou prošpikovaným náušnicemi a hárem po pás, Horkýže slíže ve VIP baru u ranního šlafrtuňku, kdy za to kluci uměli pořádně vzít, Tata Bojs a jejich krásné koncerty nejen na velkém pódiu, ale i ve vinárně za pódiem a letité škádlení s vyškrtáváním čokolády z catering listu, Vypsaná fiXa a jejich koncert na malé scéně na koupaliště, kde bylo narváno k prasknutí a lidi koncert sledovali plavající v bazénu, miláčkové Blue Effect, na které se vždy těšíme nejen kvůli výborným koncertům, při kterých se ježí chlupy, ale i lidské setkání je vždy hrozně milé, UDG, kteří nám od prvních setkání přišli lidsky stejně fajn jako fiXa, Kryštof a Richardovy výstupy na vrcholky střešních konstrukcí, se kterými tenkrát začínal, Hudba Praha, klasika undergroundu, která na prvních ročnících v Brodě vždy vyzněla, jak má být... Bylo toho spousty.

Mimo hudební produkci lákáte třeba na muzeum Rock for People. O co půjde?
Je to panelová výstava, videa, fotky, online vzpomínky mezi všemi účastníky na místě, kde to všechno začalo. Pojďme si to říci, tady a teď - žádné facebooky, emaily, telefony apod. Pojďme si vybavit historky, zážitky, vylovit je ze svých pamětí a alespoň na chvíli je oživit.

První rok v Brodě dorazilo 1100 návštěvníků. Myslíte, že mezi těmi letošními budou i takhle staří pamětníci?
Jednoznačně ano. Minimálně my dva s Michalem a spousty našich kamarádů, kteří nám dodnes pomáhají. Přijede třeba Jarda Špulák moderovat jako kdysi, koordinovat kapely budou lidé, co to dělávali před 10-20 lety jako např. Martin Číhal, kdysi manager kapel jako Plastic People of the Universe, Sluníčko, Circus Praha, Vládi Mišíka a jiných. Zeller z Cocotte Minute bude opět dělat bedňáka jako tenkrát a spousta dalších lidí zaujme své pozice, kde před lety bývali součástí soukolí týmu Rock for People. Neskromně se přidávám tím, že si po letech opět zkouším být produkčním koordinátorem, tak uvidíme, jak moc se to na mě bude valit, nebo jestli zbyde chvilka na pivko.


Jaké máte vlastně dojmy z posledního ročníku v Hradci?

To je asi na dlouho a do jiné kapitoly. Rád bych v tuto chvíli nechal bublat v myšlenkách Brod, na který se moc těším!


text: Petr Adámek, foto: Petr Klapper

 


 

Petr Fort 02 TOP

zavřít