Tichá dohoda interview: Na trase z Kladna do Manchesteru

Vydáno 23.04.2015 | autor: redakce

Legendární indie kytarovka Tichá dohoda rozšířila v dubnu svoji bohatou diskografii o mimořádné album deseti coververzí velkých jmen britské nezávislé kytarové scény. "Já se narodil na Kladně a Zuzana taky. Je zajímavá náhoda, že lidé, kteří jsou od sebe věkově víc jak dvacet let se shodnou hudebně na stejném materiálu," vysvětluje název alba Kladno Manchester Dan Šustr.

Tichá dohoda interview: Na trase z Kladna do Manchesteru Tichá dohoda interview: Na trase z Kladna do Manchesteru

 

Dan Šustr 3 smallTvůrčí mozek Tiché dohody Dan Šustr


Když jsme v Manchesteru, tak se nabízí nehudební otázka - United nebo City?
Nejsem sportovně založený, ale ty fotbalové legendy znám. Obě města Manchester i Kladno jsou si blízké tím, že to byla industriální centra. Ale zatímco Manchester má ty slavné fotbalové kluby, my z Kladna máme jen slavného Jardu Jágra. Kdo si ale pamatuje, tak před revolucí jsme však mívali taky dva dobré hokejové týmy Kablo Kladno a slavnou Poldi. Angličané jsou asi takoví více týmovější. Ovšem něco nás spojuje, něco mezi nebem a zemí, něco, proč se mi ty kapely z Manchesteru líbí.

Čím je hudební scéna z Manchesteru tak zajímavá?
Na nezávislé scéně to jsou základní kapely nezávislé kytarové muziky. Vezmi si Joy Division, ze kterých posléze vznikli New Order a především modlu všech kytarovek a fanoušku britpopu -  The Smiths. A pak přišla nezávislá scéna na počátku 90. let. Všechno to v sobě tak trochu shrnují Oasis. Právě díky nim jsme se dostali se Zuzanou k tomu Manchesteru, protože ty poslouchala. The Smiths znala jen podle názvu, ale v jejím věku je samozřejmě nemohla mít naposlouchané.


Představíte album Kladno Manchester také koncertně?
Kolem Tiché dohody dělám všechno - hudbu, texty, produkci i management a v současné době na organizaci koncertů vůbec nemám čas. Rádi bychom ho na podzim vydali na vinylu a k tomu udělali křest. Teď si potřebuju trochu oddechnout, mám za sebou rok práce na tomhle albu.

Je nahrávka Kladno Manchester řadovým albem Tiché dohody?
Řadovým albem by logicky měl být nový materiál. Takže je to spíše mimořádné album coverů. Takové vydává kdejaký umělec, který má chuť nebo potřebu se vyrovnat s věcmi, které se mu líbí. Vezmi si třeba skvělou desku Patti Smith Twelve nebo slavné covery od J. Cashe (Hurt) nebo J. Hendrixe (All Along the Watchtower).

Tahle deska je pro Tichou dohodu důležitý počin. Je totiž spojovákem mezi tím, co jsme celou dobu vlastně dělali (tedy kytarovou muziku, která hodně vycházela z britského modelu) a tím, co se bude dít dál.

Tichá dohoda 2014 a hosté

 

Platí, že album s původním materiálem chystá Tichá dohoda na rok 2016, kdy oslaví 30 let od svého založení?
To samozřejmě platí. Na albu začnu pracovat nejspíš od prázdnin, až si trochu odpočinu. Po několika letech jsem se vrátil ke psaní českých textů. Mám totiž opět témata a chuť posluchačům něco sdělit v češtině.

Bude na desce zpívat taky Blanka Šrůmová?
Nevím, ale kdo ví, co bude za rok? Beru to tak, že se mnou momentálně nemá chuť spolupracovat a nikdo ji nemůže nutit. Pokud bude mít zájem, tak nejspíš budeme hledat nějakou cestu. Když ale chtít nebude, tak to prostě musíme zvládnout bez ní. Odešla ona, a podruhé... Míč je na naší straně, a my ten gól musíme zkusit dát i bez ní. Například Arakain to taky zvládnul bez Aleše Brichty, Genesis bez Petera Gabriela... Jak říká "klasik" McMurphy v Přeletu nad kukaččím hnízdem: "...aspoň jsem to zkusil..."  Musíme to aspoň zkusit. Přece nebudeme sedět doma!?

Tichá dohoda a Zuzana Vintrová  Kladno ManchesterKLADNO MANCHESTER

Sestava Dan Šustr (kytary, zpěv), Michal "Sherry" Šerák (baskytara, zpěv) a Pavel Attel (bicí) společně s hostující zpěvačkou Zuzanou Vintrovou nabízí písně kapel Oasis, Joy Division, The Verve, The Stone Roses, New Order, Chemical Brothers, The Smiths a Happy Mondays, které spojuje místo jejich zrodu - Manchester.

 

Je možné, že by to odzpívala Zuzana Vintrová?
Samozřejmě, že ta možnost tu je. V současné chvíli jsem, díky bohu, obklopen příjemnou skupinou spolupracovníků, kterým jde primárně o hudbu a radost z hraní, což je na nahrávkách, které jsem společně vytvořili v posledních několika letech, slyšet. Jaké ale písně nové TD budou, se uvidí, až je začnu psát, nejdříve musí být hotový materiál. Umění je práce s pocity a ty se vyvíjejí a mění. Každopádně zatím zůstává Tichá dohoda jako trio a pokud s námi bude zpívat Zuzana nebo kdokoliv jiný, tak v pozici hosta.


A co tvůj další projekt 2Wings?

Teď momentálně nemám čas se tomu věnovat, souběžně to naplno dělat nejde. Nějakou dobu 2Wings nebudou fungovat, ale viděl bych to podobně jako kapelu Tin Machine Davida Bowieho. Ti sice zdánlivě již uzavřeli svoji existenci, ale nikde není psáno, že nemohou ještě natočit desku nebo odehrát nějaké vystoupení.


text: Roman Jireš

 


 

Dan Šustr 3 small TOP

zavřít