VR/Nobody interview: Rytmus nám radil, ať to zkusíme v češtině

Vydáno 15.05.2015 | autor: redakce

S VR/Nobody jsme se setkali právě v den, kdy se stal hitem sociálních sítí Seminář Olgy Lounové. Zatímco Olga je v našich rádiích slyšet celkem často, kluci to budou mít o dost těžší. Nejen kvůli anglickým textům, ale i žánru, který má u nás jen málo zástupců. Jak ale VR/Nobody sami říkají, chtějí to prostě zkusit. Už v neděli 17. května vychází jejich debutová deska Yet, která bude v ten samý den fanouškům představena v pražské Žižkovské věži.

VR/Nobody interview: Rytmus nám radil, ať to zkusíme v češtině VR/Nobody interview: Rytmus nám radil, ať to zkusíme v češtině


VR-NOBODY-1

 

Kdy jste dali dohromady první společný track?
Vašek:
Ten jsme začali dělat asi půl roku předtím, než oficiálně vyšel náš první track a byl to teda úplně jinej song, než před tím půlrokem. Ten první nikdy nevyšel a ani nevyjde.

Proč?
V:
Nebylo to úplně ono, ten další nám přišel lepší a máme pocit, že i ty následující jsou naštěstí už jen lepší. (smích) Je to pro nás nostalgická skladba a máme ji rádi, ale neuslyšíte ji.
Jakub: Já jen doplním, že náš první oficiální track If You Stay je starý dva roky.

O Jakubovi se toho ví celkem dost. Co ty Vašku, jak ses dostal ke zpěvu?
V:
Nemám vystudovanou žádnou školu, ke zpěvu jsem se dostal samovolně přes rap. Psal jsem si vlastní písničky, postupně jsem do toho začal zpívat refrény a produkoval vlastní hudbu. Později jsem se od rapu vzdálil a měl kapelu. Říkali jsme si The Designers. Jak název napovídá, všichni jsme byli designéři nebo grafici. To je i moje povolání, jsem grafik.

Jakube, co říkají tvoji fanoušci na tvůj žánrový odklon?
J:
Je to jiný, ale zároveň propojený a myslím si, že můžou najít dost podobných věcí. Názory slyším různý, někteří mají raději moje dj sety a pak samozřejmě slýchám i druhý názor, že VR/Nobody je pro ně zajímavější.

Anonymní komentáře na YouTube jsou klasicky ještě víc vyhraněné. Máte tendence reagovat?
V:
Pročítáme je, ale moc to neřešíme.
J: Komentáře tam necháváme a odpovídat nechceme. Je to každýho názor. Nemá podle mě cenu obhajovat to, co děláme, vysvětlovat mu, jak má konkrétní song pochopit. To nemá cenu. Lidi, kteří tohle píšou, přišli třeba z rapu. Máme totiž docela silnou vazbu na přední aktéry tuzemskýho rapu, takže chápu, že pokud oni song nasdílí a jejich fanoušci si jej následně poslechnou, že z toho nejsou hotoví. (smích) Někdy se bavím tím, že se podívám na profil autorů těch nejradikálnějších názorů. Tam zjistím, že ten člověk poslouchá naprostý šílenosti, jako třeba Kabáty nebo techno remixy, tak se jen zasměju a jsem v klidu.

VR-NOBODY-2-adam bakay low


Co jiní muzikanti? Zrazují Vás od nápadu prosadit se s muzikou, kterou u nás v rádiích jen těžko uslyšíte?
V:
Máme názory protřelejších hudebníků a spousta z nich nám říkala, že nemá smysl dělat něco takového u nás a navíc v angličtině a že se hodíme spíš zahranice. My přitakáváme, ale chceme to prostě zkusit. Někdo musí být první, ale když to nebudeme my, nic se nestane.
J: Já mám radost, že to většina lidí kolem nás bere pozitivně. Třeba Kay Buriánek je člověk, kterého si za to, co dělá, vážím, dál třeba Lukáš Musil, Pasta... Názor těchhle lidí mě zajímá a pokud náš projekt pochválí, těší mě to. Samozřejmě jsou i tací, kteří nám říkají, že to nemá cenu, jako třeba Rytmus. Vaškovi tři hodiny ve studiu, kde jsme se náhodou potkali, říkal: "Brácho popiči, ale počuvaj prečo nezpievaš po česky?" (smích). No a tak Vašek opravdu nazpíval song v češtině.

Uslyšíme ho?
J:
Vychází již ve čtvrtek 14. května.


Zkoušeli jste oslovit zahraniční labely?
V:
Zatím ne. Je s tím spousta práce a teď se fakt soustředíme hlavně na věci, které se reálně dějí. Jakmile budeme mít po vydání alba a oddechneme si, pustíme se do toho.
J: Máme vyhlédnutou spoustu blogů, webů a vydavatelství, které chceme oslovit.

Vašek je jediným vokálem alba, produkce byla jen na Jakubovi?
J:
Desku jsme produkovali společně s Vaškem. Je tam jeden beat, který jsem dělal s Dalibem - slovenským producentem. Obvykle tvoříme tak, že vznikne koncept a společně jej rozvíjíme. Odjeli jsme třeba na týden do hor a tam dávali dohromady songy na desku. Nefungujeme tak, že já přinesu hotový track a Vašek mu pro něj připraví zpěv. Zjistili jsme, že funguje nejlíp, pokud pracujeme společně.


Jak vnímáte českou scénu?
V:
Myslím, že tu je hromada šikovných lidí. My děláme něco, co tu nemá příliš zástupců, takže trochu rozrážíme ledy. Máme štěstí na fajn lidi.

Klip Fuck Everybody Else jste natáčeli s LIP Production v Berlíně. Bylo těžké sehnat prostředky?
J:
Celkem jsme tam natočili tři klipy a ty vznikly díky podpoře Jägermeisteru a Stefovi, který dokázal sehnat prostředky na to, abychom si mohli dovolit odjet na pět dní do Berlína. LIP Production samozřejmě pracovali za jiných podmínek, než pro komerční zakázku, protože je to baví a chtějí nám pomoct. Za to jsme moc rádi.
V: Určitě to ale není tak, že bysme chodili za lidmi a škemrali. Přichází to samo. Například Vít Hradil z Ghostmovie, který točil klipy pro PSH, Oriona nebo Wiche. Sám přišel a řekl, že by s námi něco rád udělal. Za podobné reakce jsme fakt vděční.

Dalším velkým "mecenášem" je Red Bull. Díky němu jste nahrávali v Londýně.
V:
V Londýně už probíhal jen finální master alba. Díky nim se to mohlo stát a deska má podle nás světový zvuk.
J: Do poslední chvíle jsme si říkali, jestli to má smysl, protože šlo z organizačního hlediska o celkem náročnou věc. Pak jsme se vrátili do Prahy a pustili si výsledek - byli jsme nadšení a rádi za novou zásadní zkušenost. Děkujeme Janu Vondráčkovi z Red Bullu za takhle velkou podporu. Jedi, splnil si nám sen!

VR-NOBODY-3-adam bakay lowCo byste ještě k desce rádi zmínili?
J: Mám radost, že vzniklo něco, s čím jsem se v České republice ještě nesetkal. Je tam mix žánrů: hiphop, downtempo, jinde r&b, místy až operní zpěv. Jde o fúzi různých žánrů a subžánrů a to jsem u nás neslyšel.
V: Pro mě je deska navíc dost osobní. Během nahrávání se přihodilo dost věcí, které jsou profilovány právě do toho alba.
J: Taky jsem rád, že nejde o žádný kalkul. Neseděl s námi nad konceptem desky žádný manažer, který by nám říkal: "Musíte tam mít dva hity, dvě zpěvačky, jedoho známýho hiphopera..." Ani jeden z nás není vystudovanej hudebník a i tak to má velký zásah na lidi, větší, než jsme čekali.
V: Možná to zní divně, že jde o podomácku udělanou deska klukama, který sotva uměj noty a navíc se zpěvákem, který se nikdy neučil zpěv. Je v tom ale cit a doufám, že to je slyšet.

Až bude deska venku, co dalšího je v plánu?
V:
Teď jedeme Young Gunz Tour a zkoušíme reakce fanoušků. Až pojedeme vlastní turné, chceme z toho udělat větší zážitek. Teď je to složitější, protože nás jede víc. Chystáme taky křest v MeetFactory. Ten by měl být v září.

Hrajete na zajímavých místech jako nádraží, metro, loď. Další zastávka je Žižkovská věž 17. května. Jak bude akce probíhat?
J:
Původně jsme chtěli event pojmout jako listening párty pro novináře, ale pak jsme si říkali, že by to byla škoda udělat uzavřené a přáli jsme si do toho zapojit i fanoušky. Po třech dnech se na facebookovou událost přihlásilo pět set lidí. Bude tam premiéra nového klipu a všechny tři berlínské poběží v jedné smyčce. Jsme rádi, že neděláme release party v nějakém obchodě, tahle forma nám přijde super.

 

text: Kateřina Nováková, foto: Adam Bakay

 

zavřít