Rock DJ (8.): Tea Jay Ivo alias Ivo Pospíšil (Garáž)

Vydáno 28.06.2015 | autor: redakce

Ivo Pospíšil patří mezi jedny z nejvýznamnějších postav českého předrevolučního undergroundu. Jeho hudební tvorba je dodnes spojována především s kapelou Garáž, ale pod přezdívkou Tea Jay Ivo je k vidění i za djským pultem. Letos na jaře navíc Ivovi vyšla autobiografická kniha Příliš pozdě zemřít mladý.

Rock DJ (8.): Tea Jay Ivo alias Ivo Pospíšil (Garáž) Rock DJ (8.): Tea Jay Ivo alias Ivo Pospíšil (Garáž)


Ivo Pospíšil - GarážPŘEDREVOLUČNÍ ROCK'N'ROLL

Spojovat jméno Ivo Pospíšila jen s kapelou Garáž by ale bylo nedostatečné. Prvním hudebním projektem, ve kterém působil, byli experimentální DG 307, jejichž frontmanem byl básník Pavel Zajíček. "Při prvním koncertu v Klukovicích, který byl společný s Plastic People, jsem stál na podiu jako idiot s kytarou bez strun a s velikým trsátkem z polysterénu," směje se Ivo a dodává, že v kapele zastával spíš pozici dělníka než muzikanta. Brzo tedy přišel čas posunout se k dalším hudebním projektům: "V DéGéčkách jsem se vypracoval ke třem tónům na basu a dál to nešlo, díky slávě českého undergroudu jsem se tím zapsal do historie více než dalšími šesti roky s rokenrolovou kapelou," shrnuje Ivo.

Jeho dalším projektem byla kapela The Old Teenagers, která se později přejmenovala na Classic Rock'n'Roll Band. V té Ivo působil jako basák, jeho činnost pro kapelu ale byla mnohem pestřejší: "Vymýšlel jsem další vylepšení našich vystoupení. Například kostýmy, doplňoval jsem do kapely další členy, domlouval hraní s pořadateli," vypočítává Ivo a ve vyprávění navazuje vznikem kapely Garáž, kterou v roce 1979 založil a kde hrál na baskytaru. Nakonec ji vedl dvanáct let: "Pro tuto kapelu jsem vymýšlel vše, co s ní souviselo a dovedl jsem jí až na koncert v Central Parku a k ceně na hudebním festivalu Midem," zmiňuje největší úspěchy této legendární postpunkové kapely osmdesátých let.

Garáží sice hudební působení Iva Pospíšila nekončí, ale se Sametovou revolucí přišly i nové směry: "Vrcholem mé kariéry bylo lokální manažerování Ivana Krále a hraní za ním na podiu. Poslední aktivní hraní byla kapela Estrada, která měla jen pár koncertů a zanikla," uzavírá Pospíšil kapelní kapitolu.

PŘÍLIŠ POZDĚ ZEMŘÍT MLADÝ

V květnu letošního roku vydal Ivo Pospíšil kritiky i čtenáři velmi dobře hodnocenou knihu Příliš pozdě zemřít mladý. Není velkým překvapením, že publikace vyšla pod hlavičkou BiggBoss. Ivo v ní sepsal své paměti nejen z období kapely Garáž a předrevolučního undergroundu, okrajově se věnuje také období svého dospívání. Aby knihu čtenářům přiblížil, jezdí po celé České republice a na akcích také jako dj vystupuje: "V poslední době jsou nejsilnější hraní s naší knihou Příliš pozdě zemřít mladý po malých klubech a kavárnách, kde dochází až k dojemným scénám."

 

Tea Jay Ivo05Z OBCHODU S HUDBOU DO EXPA 58

Tea Jay Ivo se v rockerovi a punkáčovi zrodil krátce po revoluci: "S hudbou jsem byl mnoho let propojen svým obchodem v Radosti, kde jsem ji patnáct prodával na CD, MC i LP," vysvětluje Ivo. I když ale v roce 2009 z obchodu odešel, věděl, že jeho životem není nic jiného, než hudba. "Hudbu jsem miloval a věřil jsem jí. Vybral jsem si tu, která mi je nejbližší a začal s ní pracovat," popisuje Ivo probuzení své djské stránky. Na první vystoupení vzpomíná jako na povedenou akci Rádia 1, která se konala před bývalou restaurací Expo 58 na Letné: "Dámy seděly u stolečků a při mém hraní příjemných jazzovek ze šedesátých let si poklepávaly do rytmu a bylo vyhráno," usmívá se Ivo.

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ TEA JAY IVO?

"Jistota, že se večer nebudete nudit, uslyšíte radost a nebudete potřebovat nic víc než jen nohy k tanci," směje se muzikant a dodává, že hraje jen tu hudbu, kterou má sám rád: "To jsou hlavně černošská padesátá a šedesátá léta všech stylů, rané R&B, Soul, Rock & Roll, Rockabilly, kapely Britské invaze nebo i Afro-Cuban Jazz, Boogalloo..." vypočítává stylové zaměření svých setů.

Většinou má jeho set délku dvě až tři hodiny, ale Ivo zmiňuje i hraní, které podle jeho slov trvalo dvakrát deset hodin: "A to byl rekord, který bych nerad opakoval," směje se. Ani přípravu na vystoupení Tea Jay Ivo nepodceňuje, svoje vystoupení totiž hraje ze dvou CD playerů Pioneer a mixu Rodec: "Hudbu studuji, vybírám nové neznámé skladby, některé zase vyřazuji a dělám si své kompilace na cédéčka," popisuje sestavení playlistu a dodává, že nejdůležitější části přípravy je občerstvení: "Potom si uvařím do konvice čaj, zabalím svačinu a vyrážím většinou do tmy."


V momentě, kdy začne Tea Jay Ivo hrát, hraje především skladby, které si sám oblíbil. Zmiňuje, že u něj nefunguje pouštění věcí, kterým sám nevěří a odmítá hrát na přání. Své sety na místě publiku nepřizpůsobuje, je to vlastně úplně obráceně: "Časem jsem si prosadil opak, publikum se musí přizpůsobit mně."

Tea Jay Ivo03TEA JAY IVO NAŽIVO

Žádnou pravidelnou lokaci Ivo nemá. Zmiňuje, že svoji domácí scénu stále ještě nenašel. Svá živá vystoupení ale nejčastěji odehraje v pražských barech jako je Hoffa na Senovážném náměstí, nebo experimentální prostor NoD nad klubem Roxy. Tea Jay Ivo je také jedním z djs Rádia 1, kde má svůj pořad Vintage Cool. Ten se vysílá v pátek od 18:00. Své hudební bloky také zveřejňuje na djském webu www.teajayivo.cz.

Ivo Pospíšil není jen legendární postavou českého undergroundu, ale i člověkem, který ví, co chce. Jako dj je k publiku nekompromisní a ví, že buď se bude lidem líbit, nebo je to jejich problém. Tento striktní postoj je možná pozůstatkem předrevolučního období, Ivo si ale díky němu zachovává image umělce, který své práci věří a je na ni patřičně hrdý.

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY JAKO DJ

3. 7. NoD, Praha
9. 7. Nákladové nádraží, Praha
28. 8. Příliš pozdě zemřít mladý, Přibyslav
9. 10. Café Atrium, Chomutov

více na: www.teajayivo.cz

 

Příště: Horace Garphunkel (Space Junkie, The Fellaz)

 

zavřít