Rock DJ (9.): Horace Garphunkel alias Honza Horáček ze Space Junkie

Vydáno 05.07.2015 | autor: redakce

Honza Horáček je skladatel, producent, multiinstrumentalista a také DJ Horace Garphunkel. Za DJským pultem ho sice dnes najdeme jen zřídka, o to víc je ale vidět a hlavně slyšet v kapele Mekyho Žbirky, v The Fellas nebo v jeho vlastní formaci Space Junkie.

Rock DJ (9.): Horace Garphunkel alias Honza Horáček ze Space Junkie Rock DJ (9.): Horace Garphunkel alias Honza Horáček ze Space Junkie

 

horace 000Honza Horáček se sice DJingu věnuje jen příležitostně, o to víc si ho ale užívá


OD ŽBIRKY AŽ PO VESMÍRNÉ FEŤÁKY

"S Mekym to začalo v roce 2001, když jsme mu s Alešem (Zenklem, poznámka redakce) produkovali Modré album," začíná Honza vyprávění o svém hlavním koncertním projektu, ve kterém je podle svých slov na plný úvazek. Žbirka v roce 2001 skládal dohromady kapelu na živá vystoupení a Honzu obsadil na post kytaristy. A ten mu zůstal dodnes, tedy pokud hraje Žbirka s kapelou ve větší sestavě. V menším složení zastává post bubeníka.

Na bicí hraje i v kapele The Fellaz, kterou poznal během produkování dema Shake the Matches, když se ještě jmenovali Good Fellas. Na koncertní začátky vzpomíná Honza s úsměvem: "V době, kdy jsem začal cvičit na bubny, přišli za mnou The Fellaz, jestli bych s nimi nechtěl hrát," vypráví, jak byl překvapený, že se k The Fellas jeho cvičení na bicí doneslo. "To my nevíme, ale říkali jsme si, že by ses to naučil," zněla odpověď kapely. Honza odjel s The Fellaz svoji první festivalovou sezónu a stal se právoplatným členem kapely. "Později jsem přinesl i svoje písničky," dodává k dalšímu směřování skupiny. "Jsme spolu dodnes, i když z časových důvodů nemůžu odehrát všechny akce. Točím studiové nahrávky, hraju, když můžu, a když nemůžu, mám za sebe záskok."

Jeho nejdlouhodobějším a dá se říci hlavním projektem je ale kapela Space Junkie, kterou založil společně s Alešem Zenklem už v roce 1998. "Lákalo mě udělat to ve formě dvojice, kdy hrajeme na různé nástroje," vysvětluje Honza podstatu elektronických Space Junkie a dodává, že jsou pro něj tou opravdovou srdcovkou.

horace 001ELEMENTS DS

Horáček je jedním z lidí, jejichž koníček se pro ně postupem času stal hlavním zdrojem příjmů. Společně s parťákem ze Space Junkie Alešem Zenklem vlastní nahrávací studio Elements DS. "Tam produkuju písničky i celý desky. Dělám i reklamy a znělky," vypočítává a dodává, že některé věci rád dodělává v profesionálním nahrávacím studiu, ale příprava podkladů v Elements DS mu ve finále šetří čas i peníze. Kromě zmiňovaného Mekyho Žbirky nebo The Fellaz mu prošla pod rukama spousta věhlasných jmen, mezi které patří United Flavour, Henry D, Temperamento nebo třeba Deph z Prago Union: "Slíbili jsme si s Dephem, že uděláme další společný song. To je v procesu, ale jsme oba pomalejší a oba toho máme dost," směje se muzikant.

Když přijde řeč na jeho práci producenta, zmiňuje, že na stylu u něj zase tolik nezáleží: "Baví mě kapely, co mají něco zvláštního a přinášejí něco originálního." Honzu musí jeho práce hlavně bavit a také musí cítit, že má smysl: "Odmítl jsem věci, ke kterým jsem neměl co dodat."

NA MATTONCE NEVYDRŽÍ

A kdy se vlastně k DJingu dostal? "To bylo v době, kdy se DJovalo z gramců, devadesátá léta a pak kolem roku 2000. A už tehdy jsem měl projekt Space Junkie," vysvětluje souvislosti. "Když má člověk rytmus, není problém smíchat dvě desky dohromady." Při sólovém DJování u něj nešlo ani tak o muziku, jako spíš o práci s publikem: "Vždycky jse rád bavil lidi a zároveň sám sebe."

Jenže ačkoliv byl Horace Garphunkel rezidentní DJ klubu Radost FX a jednu dobu bylo jeho jméno vidět na plakátech každý týden, postupně DJing vytlačily jiné hudební projekty z oblasti produkce. Honza ale zdůrazňuje, že toho nikdy nelitoval, protože DJing je pro něj koníček: "Někdo si jde zahrát fotbal, já si jdu pustit desky. Nikdy jsem neměl ambice být profi DJ, co hraje třikrát týdně." Zároveň přiznává, že mejdany jsou fyzicky náročnou záležitostí: "Vycouval jsem z toho taky trochu z pudu sebezáchovy. Nejsem typ člověka, co vydrží celej večer pít Mattonku," dodává se smíchem.

 

horace 002 m

horace 003 m

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ HORACE GARPHUNKEL?

"Lidi můžou čekat taneční muziku, která osciluje mezi gheto funkem až house music. Rozhodně to nebude zadumaná mollová trace party, ale spíš veselej mejdan na rozmezí moderního funku až tech house," uvádí Horáček na pravou míru s tím, že mu jde hlavně o zábavu pro publikum. Z toho důvodu také jeho jediná příprava na vystoupení spočívá v kupování skladeb, které ho zaujmou. A digitální doba mu to v mnohém usnadňuje: "Kupuju si písničky. Už nechodím do vinyl shopů a netrávím hodiny posloucháním a vybíráním. Sedím doma, vybírám a pak zaplatím kartou. Dnes není problém cokoliv sehnat. Slyším nějakou věc, řeknu si, že se mi hodí do setu a večer ji mám."

Honzovo vystoupení nejčastěji trvá okolo dvou hodin a kromě gramofonů, ze kterých ještě občas hraje, používá controller Tractor a počítač. "Dřív jsem si vzal dvě tašky s deskami, dneska mám v počítači takových tašek třeba sedm," pochvaluje si další výhodu digitální doby.

PRIVATE DJ

I když se v současné době Honza DJingu nevěnuje tak intenzivně jako dříve, čas od času si chvíli najde. "Nejvíc hraji na soukromých akcích, byl jsem třeba i na afterparty po koncertě Michala Hrůzy ve Fóru Karlín." Kromě toho většinou neodmítne hraní se spřátelenými DJs: "Občas hraju v Chapeau Rouge nebo se Sleeping Boyem, Mejlou z Vypsaný fixy."


Honza Horáček je především skromný. Ať už se jedná o jeho úspěchy na poli produkce, DJing nebo živé hraní, se vším má bohaté zkušenosti, které nedává zbytečně najevo. Ve svém útulném studiu na první pohled působí jako jeden z mnoha undergroundových muzikantů dneška. Až do chvíle, než se rozpovídá a jeho hosté si všimnou vystavené ceny Anděl.

NEJBLIŽŠÍ TERMÍNY S KAPELAMI

6. 7. Můzy na vodě, České Budějovice – Meky Žbirka
18. 7. Vysmáté léto, Kadaň – Meky Žbirka
25. 7. Benátská!, Liberec – Meky Žbirka
22. 8. Open Air Festival Okoř, Okoř – Meky Žbirka
5. 11. Velký sál Lucerny, Praha – Meky Žbirka

více na: 
Facebook Space Junkie
web The Fellas
web Mira Žbirky

Příště: Mardoša (Tata Bojs)

 

text: Hedvika Pajerová, foto: Michaela Hermína

 

zavřít