Rock DJ (10.): Mardoša z Tata Bojs

Vydáno 13.07.2015 | autor: Hedvika Pajerová

Mardoša je známý především jako basák jedné z nejúspěšnějších českých kapel Tata Bojs. Kromě toho se ale věnuje i dalším projektům, píše a fotí a také hraje na nejrůznějších akcích jako DJ. V našem seriálu jsme ho vyzpovídali a zjistili spoustu zajímavostí. Třeba jakou má rád čokoládu.

Rock DJ (10.): Mardoša z Tata Bojs Rock DJ (10.): Mardoša z Tata Bojs

 


MILOVNÍCI KACHEN

První koncert Tata Bojs se odehrál 29. 6. 1988. Marek Huňát neboli Mardoša kapelu společně s Milanem Caisem založil a dodnes v ní působí jako basák. To ale není všechno, čemu se v Tata Bojs věnuje: "Někdy píšu texty. Ne všechny, asi tak půlku z nich." Mezi další Mardošovy oblíbené aktivity v Tata Bojs patří komunikace s fanoušky na sociálních sítích: "Michal Máka ze Supraphonu si myslí, že bych se tomu mohl věnovat víc. Na druhou stranu se tomu věnuju asi nejvíc z kapely," směje se. Tata Bojs v současné době dokončují novou desku a objíždějí festivaly, mezi které patři i festivalový seriál České hrady.

ROCKBLOG: Mardoša - Marné rady na turné

Mardoša také společně s milovníky specifického typu aut hraje ve skupině 2CV Band: "Jsem nadšenec do kachen, hráváme na srazech. Půl na půl převzatý písničky a písničky našeho kapelníka."

A aby toho nebylo málo, rád si přibírá i nárazové projekty. Jedním z nich je kapela, která vystoupí na charitativní akci školky v Arabské v Praze. Účelem akce je výběr finančních prostředků na rekultivaci přilehlé zahrady. "Marek Doubrava sestavil kapelu na jeden večer, jmenuje se, myslím, Tančírna," dodává muzikant.


TANEČNÍK FOTOGRAF

Kromě typického tancování stíhá Mardoša během hraní s Tata Bojs ještě fotit: "Fotím z pódia, i před koncertem. Nedávno mě oslovil časopis Fotograf, že by chtěli zveřejnit výběr těchto snímků k tématu Hudba," popisuje, jak se jeho práce dostala až do aktuálního vydání, které zveřejnilo několik pódiových fotek ze Zlína. Tam fotil z pódia poprvé. Mardoša bere focení jako svůj koníček, své fotografie obchodů s hudbou použil při svém vystoupení na PechKucha Night v Mariánských Lázních. Kromě toho vždycky rád experimentoval s kompozicí: "Svoji první selfie fotku jsem udělal v Malé Fatře v roce 1987," směje se.

Co se týče zdrojů obživy, vyzkoušel toho už mnoho. "Jeden čas jsem dělal copywritera v Ogilvy, ale musel jsem si brát pořád půldenní volno kvůli koncertům," zmiňuje a dodává, že kapela není práce na plný úvazek a zároveň neumožňuje jakoukoliv jinou plnohodnotnou práci. "S uživením jsme na hraně. Nemůžeme si stěžovat, ale střídají se lepší a horší období. Nikdo to nemáme jako jediný zdroj příjmů, ale nikdo zároveň nemáme žádný jiný hlavní pracovní poměr," říká Mardoša a dodává, že jedním z jeho dalších příjmů je psaní sloupků do Metra.

OD CD K IPADU

K DJingu se dostal během působení v klubu Delta, kde začínal jako uklízeč a končil jako dramaturg. "Pouštím od roku 2000. Nejdřív jsme byli s kamarádem Matějem Bartoškem DJské duo Alfa a Omega a hráli jsme z discmanů," popisuje svoje začátky s tehdejším kolegou z Delty. "V té době byla DJská kultura na vrcholu a my jsme si z toho dělali spíš legraci," směje se a vysvětluje začátek DJování: "Začali jsme pouštět proto, že nám přišlo jednoduše škoda, že lidi chodili hned po skončení akce domů."

"Asi od roku 2006 už hraju sám, jen jako DJ Mardoša," navazuje svou sólovou DJskou historií. "Dřív jsem hrál z CDček, ale hrozně se to proneslo, tak jsem v roce 2011 přešel na iPad," dodává. S iPadem přišla nutnost výběru DJského programu, ale u Mardoši nebyla nejdůležitější funkční stránka věci. "Používám program Djay, a když si tam naláduješ písničku, objeví se tam obrázek desky, který se při hraní točí. To rozhodlo," směje se. Mardoša samozřejmě používá i controller, protože podle jeho slov se "u iPadu člověk snadno uklikne." Jako jeden z mála DJs ale nepoužívá při hraní notebook: "Nemám před sebou laptop. To mi přijde takový trochu kancelářský."

 

CO ZNAMENÁ VIDĚT NA PLAKÁTĚ DJ MARDOŠA?

"To znamená, že tam rozhodně přijdu a budu pouštět písničky k tanci. Já si zatančím vždycky, ale ideální je, když si zatančí i ostatní. Přeci jen kvůli mně to není, to bych si mohl tančit doma," směje se. Co se týká doby hraní, je to Mardošovi v podstatě jedno: "Hraju, dokud mi neřeknou. Ale většinou mi řeknou. Rekord jsem měl asi sedm hodin..." Na rozdíl od mnoha jiných DJs splní rád přání posluchačů, pokud písničku v iPadu má. A pokud žadatel působí alespoň trochu příčetně. Jeho hudební záběr je hodně široký, a tak mohou v jeho setu posluchači slyšet Sparks, ale i Alt-J nebo Pharrella Williamse. Naživo se řídí jednoduchým heslem: "Baví mě víc u hudby tančit než dělat efekty. Člověk si to musí hlavně užít."

Co se týká přípravy na vystoupení, vychází hudebník ze způsobu, který se mu osvědčil, už když hrál z CDček: "Dřív jsem si vypaloval CDčka s výběry, teď mám v iPadu rozdělení na dekády a žánry. Přípravu nedělám, spíš to nechám vyplynout." Zdůrazňuje ale, že se bez fyzických nosičů ani v dnešní době neobejde. "97% toho, co hraju z iPadu, mám doma na CDčku na poličce. Hraju sice většinou singlovky, ale baví mě to znát v celém kontextu."

Alespoň na jeden svůj DJský set se ale poctivě připravoval. Na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech byl pozván na VIP místo. "Hrál jsem v Becher's Baru a tři dny před akcí mi přišel od produkce seznam oblíbených písniček Jiřího Bartošky s poznámkou, že jeho žena má ráda podobnou hudbu. Byla to pro mě příjemná záminka obejít pár ochodů s cédéčky. Nakonec sice na můj set už manželé Bartoškovi přítomní nebyli, ale stejně jsem spoustu písniček z toho seznamu poctivě zahrál."

Nedílnou součástí přípravy na vystoupení je kromě sbalení iPadu a controlleru také čokoládový rituál. "Balím si čokolády, chce to ty, co se dobře jí. Jednou mě někdo vyfotil se Studentskou pečetí a pak mi ji lidi začali nosit. Mnohem lepší jsou ale kočičí jazýčky nebo třeba višně v čokoládě - jdou líp najednou do pusy," vypočítává.

MARDOŠA NAŽIVO


Mardošu je možné nejčastěji vidět v pražském multikulturním podniku La Loca. Tam vystupuje i několikrát měsíčně, pokud se termíny nekryjí s koncerty Tata Bojs. Mezi jeho časté štace ale patří i kluby, jako jsou brněnská Fléda nebo Chapeau Rouge v Praze. Mimo hudební sektor zmiňuje Mardoša filmové festivaly nebo oblíbenou prodejní akci Design Market. "Hraju na místech, kam bych se s kapelou nedostal – ta má nějaké požadavky, většinou musí mít alespoň pódium," říká. Po koncertech Tata Bojs ale většinou DJské sety nenásledují. "Občas jsem spontánně odehrál afterparty, ale energeticky je to už dost náročné."

Mardoša rozhodně patří mezi nejpečlivější DJs, kteří se v našem seriálu objevili nebo objeví. Typický chaos ve složkách s písničkami prostě neexistuje a mezi jeho nejhorší zážitky patří vzpomínka na sbírku CDček politou pivem. I tak si ale dobře uvědomuje, že DJ je tu hlavně proto, aby bavil lidi, a to také dělá - pustí písničku na přání a nejspokojenější je, když všichni tancují minimálně se stejným nasazením jako on sám.

text: Hedvika Pajerová, foto: archiv

Témata: Mardoša, Tata Bojs, Rock DJ

zavřít