QOTA DJanes: Vidět dvě holky za pultem je rarita, v tom je naše plus

Vydáno 01.10.2015 | autor: redakce

Na iREPORT Night 2. října v klubu La Loca v Praze nebude o zábavu nouze. Kromě koncertu Lake Malawi návštěvníky večerem provedou i QOTA DJanes. Dvě šikovné DJky - Káťa a Denisa - nám v rozhovoru odpověděly na pár otázek.

QOTA DJanes: Vidět dvě holky za pultem je rarita, v tom je naše plus QOTA DJanes: Vidět dvě holky za pultem je rarita, v tom je naše plus

qotaQOTA DJanes vystoupí 2. října v pražském klubu La Loca na iREPORT Night


Jak byste se představily čtenářům, kteří vás ještě neznají?


Dvě kámošky, co si párkrát za měsíc skočí za mixák zatočit čudlíkama a pobavit tím nejen publikum, ale hlavně taky sebe. Už několik let děláme pravidelně rezidentní večírek v Chapeau Rouge pod názvem Source of Noise, na který si jako hosty zveme naše kámoše muzikanty a DJe a rozjíždíme hodně hlasitej elektromejdan.

Je pro DJky - ženy - těžší prorazit? Přijde mi, že v klubech člověk většinou spíš narazí na DJe muže. Setkaly jste se někdy s tím, že vás někdo limitoval kvůli pohlaví?

To, že je holek DJek méně než DJů kluků, je asi klasický model hudební scény. Kluků v kapelách máte taky víc než holek. Kluci na to mají asi "větší koule" a odhodlání v týhle branži prorazit. A i jsou obvykle co se týče vztahů s ostatními členy racionálnější. A holky v kapele nedělaj vždycky dobrotu, to je taky celkem známá věc :-) Nemyslím si ale, že by nás to někdy v něčem omezovalo. Spíš naopak. My se do role DJek pustily hlavně kvůli tomu, že nás muzika baví, a taky díky podpoře lidí kolem nás, kteří si myslí, že to, co děláme, má nějaký smysl a koncept. A abychom se vrátily k položené otázce: vidět dvě holky za pultem je raritnější než dva kluky - v tom je naše plus. Ale kdybychom hrály na houby, tak nám to je samozřejmě k ničemu :-)

Snimek obrazovky 2015-09-29 v 15.53.39Jakou muziku nejraději pouštíte na akcích?

My samy tomu říkáme electrotrash. Jsou to různý odnože stylu electronika, především electro-house, electro-dubstep atd. Zkrátka všechno, co se dá pustit pořádně nahlas a lidí nenechá v klidu. Na druhou stranu si někdy od elektra rády odpočineme a na akcích mimo Chapeau Rouge hrajeme i indie, rock i pop věci, a když je příležitost, tak i oldies hity osmdesátek a devadesátek.

A jakou hudbu máte rády vy samotné? Vychází z toho hodně vaše sety, nebo spíš upřednostňujete to, co může mít větší úspěch u lidí?

Určitě jsou naše sety ovlivněny tím, co se líbí i nám a nehrajeme nic jen proto, že to "zrovna frčí". Obě máme co se týče hudebního vkusu docela široké žánrové rozpětí, nejde úplně konkretizovat, co máme rády. Právě vychází nové album Editors, na které se těšíme, a stejně tak máme ve sluchátkách nové Disclosure, The Libertines, Bring Me The Horizon a z říjnových koncertů se nemůžeme dočkat Dub FXe, Enter Shikari, Soak, Young Fathers i Health.

Kdo je vaším DJským vzorem v Česku a kdo ze zahraničí?

Andrea Pomeje :-D Podařilo se jí udělat wow efekt jako blázen, co? Tak vážně. Baví nás sety Matyáše z Mandrage aka Dead Sailora, Mejly z Vypsané Fixy aka Sleeping Boye - ten má cit na skvělé mashupy. Skvělá energie jde taky z mejdanů dvojice Hiffi and Jacob ze Skyline a nesmíme zapomenout ani na další rezidentní noc Bounce! Bounce! Kaye a Tuzexe. Právě jejich noci v Chapeau pro nás byly svým způsobem zásadní a v prvních letech jsme poctivě chodily na každou z nich a odcházely až k ránu.

Jak se těšíte na DJování na naší iREPORT Night 2. října v La Loce v Praze?

Koncept iREPORT Night nás baví. Jsme rády, že iREPORT  přemýšlí nad tím, jak se dostat blíž k hudebním fanouškům, a snaží se vymyslet něco nového. Úloha hudebních webů je v dnešní době důležitá a má velký potenciál. Když prošvihnete koncert a chcete si přečíst jaký byl, na iREPORTU si to přečtete hned následující den a to je super.

Bude pro vás iREPORT Night v něčem speciální, nebo odehrajete váš klasický set?

La Loca je zase zajímavý prostor, rády sem chodíme na koncerty a na iREPORT Night budeme mít poprvé možnost si tu i zahrát.

Snimek obrazovky 2015-09-29 v 15.51.55


Věnujete se krom společného DJování ještě jiným projektům?

Náš hlavní společný projekt je to, že jsme kámošky a hromadu hudebních zážitků absolvujeme společně. Každý rok zvládneme slušný počet festivalů, tradiční už je pro nás třeba Pohoda Festival nebo Grape. Nejdál jsme spolu vyrazily do Anglie na Reading festival a teď už spřádáme plány na příští rok.

Co byste popřály iREPORTu k novému designu?

Novému designu hlavně přejeme, ať jde o změnu k lepšímu - což podle náhledů, které jsme viděly, bude. Ať se čtenáři rychle zorientují, čísla čtenosti rostou až do nebes a ať je obsah stejně multižánrový jako doteď a každý hudební fanoušek si na iREPORTu najde to svoje.

Jaké máte plány na nadcházející měsíce? A co chystáte na příští rok?

Každý měsíc nás můžete vidět v Chapeau Rouge a krom toho si někdy odskočíme zahrát i jinam. Stačí sledovat náš Facebook, kam přidáváme pravidelně informace.

text: Josef Martínek, foto: archiv QOTA DJanes

zavřít