Another Way: příjemná kytarovka

Vydáno 21.02.2008 | autor: redakce

Čeští rockeři Another Way vyjeli na své jarní klubové turné po celé ČR. Jak se kapele v uplynulé době dařilo, jak se jí zamlouvalo turné s Chinaski a co plánuje?

Another Way: příjemná kytarovka Another Way: příjemná kytarovka

Jak dlouho existujete a jak jste začínali?
Oficiálně v této podobě fungujeme od roku 2002. Základem byla kapela, kterou jsme s bráchou založili tehdy ještě s jiným basákem a zpěvákem. Během roku 2002 kluky postupně nahradili Petr a Ondra. Zkoušet jsme začali ve zkušebně v Táboře, která se stala naší základnou a v ní tvoříme dodnes.

Vaše muzika zní na první poslech jako melodická kytarovka. Jak byste specifikovali žánr, který hrajete, vy?
To se těžko specifikuje, čerpáme z příliš mnoha různých zdrojů. Jistě jsme rock, občas jsme pop, někdy přesahujeme do grunge nebo punku. Na Colours of Ostrava o nás řekli, že jsme „příjemná kytarovka“, která se nebojí krystalických melodií ani noisových pasáží. To se nám prostě líbilo, a tak nějak se i cítíme. Nejlepší představu si každý může udělat, pokud navštívíte stránky www.myspace.com/anotherwayband nebo www.bandzone.cz/anotherway.



Vaše hudební vzory, kromě Pearl Jam?
Každý z nás má určité “odchylky“ ale dokážeme se shodnout třeba na The Killers, Placebo, Blur, Oasis nebo ze starších Guns n‘ Roses.

Byli jste předskokani na turné Chinaski. Nejste od sebe žánrově příliš daleko? Jak se vám spolupracovalo?
I když na deskách se naše hudba moc neshoduje na živo to skoro nebylo poznat, protože Chinaski hrají většinou ty tvrdší věci. Vzhledem k tomu, že jsou to skuteční profesionálové, tak se s nimi spolupracovalo moc dobře. Navíc jsou dost v pohodě, takže turné proběhlo bez sebemenších problémů a moc jsme si ho užili.

Kritici chválí pódiovou show kapely.. Vymýšlíte "choreografie" nebo jste odkoukali nějaké prověřené triky od slavnějších?
Je to taková směs obojího, člověku časem dojde, že lidé se chtějí také dívat a nejenom poslouchat. Také to vyplívá z toho, že čím déle člověk hraje, tím víc v pohodě se cítí a může si dovolit myslet i na něco jiného než aby neudělal chybu třeba v akordu. Přemýšlíme spíš ve stylu: „Tady bychom mohli tleskat…tady bys mohl chvíli hrát s Vojtou na bicí…“. Jinak je pohyb po podiu naprosto spontánní.



Zpěvák kapely Petr Koubek je údajně podobný Eddiemu Vedderovi z Pearl Jam? Lákáte na něj fanynky?
Fanynky na mě určitě nelákáme, už proto, že spousta našich fanoušků Pearl Jam vůbec nezná. Podobu s Eddiem mi už několik lidí připomínalo a zní to naprosto logicky, protože je to jeden z mých zpěváckých vzorů, ale nijak se do něj vědomě nestylizuji. Navíc už si moc podobní nejsme, protože se ostříhal a oholil a naše společné znaky byly právě ty vlasy a vousy.

Jak dlouho jste pracovali na vašem posledním CD, kde jste nahrávali a jak jste s CD spokojeni?
Písničky na CD jsme vymýšleli celý podzim 2006 a poté jsme ho během 2 týdnů nahráli ve studiu v Českých Budějovicích. S našim třetím CD jsme spokojeni samozřejmě zatím nejvíc, protože se nám podařilo vytvořit 10 písniček se zajímavými melodickými linkami. Navíc většina z těchto písní funguje výborně i na živo, což je asi nejdůležitější. Asi jako každá kapela si s odstupem říkáme, že teď bychom něco udělali jinak, nebo trochu upravili. Důležité je, že deska Fragile prostě vystihuje určitou fázi ve vývoji naší kapely a my jsme spokojeni s tím jak je zachycena.

Jak skládáte vaše songy? Kdo dělá text? Podílí se na tom celá kapela?
Hudba je u většiny písniček záležitostí celé kapely. Texty jsou pak výhradně Petrovou prací. Většinou píseň vzniká tak, že někdo přinese nějaký fragment nebo riff, na jehož základě se pak tvoří forma a aranže jednotlivých nástrojů. Když je hotová hudba, tak se dodělá text.



Jaká je podle vás nejlepší cesta, jak se dostat do českých rádií?
Sami zatím tu cestu hledáme, takže tady vám asi moc neporadíme (smích). 

Co různé soutěže či hitparády?
Soutěže jsme se jako kapela zúčastnili pouze jednou. Byla to Coca-Cola Popstar, kde jsme postoupili do užšího výběru. Od té doby jsme v žádné soutěži nebyli. V hitparádách se objevujeme a asi největší úspěch jsme měli se singlem Summer Rain, který vyhrál Červené Eso v televizní hitparádě Eso na Nově.

Přemýšlíte, že byste zpívali česky?
Náš první singl, ke kterému jsme natočili i klip, dokonce byl v Češtině. Od té doby nám ale tak nějak více vyhovuje Angličtina, v které jsou nazpívány naše obě desky. Nicméně nevylučujeme, že zase někdy písničku v Češtině uděláme.



Myslíte, že se dá v Česku hudbou uživit?
Hudbou se dá v ČR určitě uživit. Jde ale o to, jakou formu si hudebník vybere. Co se týče kapel, tak to není vůbec jednoduché a čistě hudbou se jich živí hodně málo.

Co děláte, když nekoncertujete či nezkoušíte?
Ve zbylém čase se hlavně snažíme věnovat škole, protože ještě všichni studujeme. Ve volném čase se stejně zase věnujeme kapele a hudbě

V létě jezdíte festivaly. Máte některý speciálně oblíbený? Kde vás letos fandové uvidí?
Asi nemůžeme říct, že máme jeden festival, na který se těšíme ze všech nejvíc, protože každý je něčím speciální a má svojí určitou atmosféru. Když bychom měli nějaké jmenovat, tak z těch velkých by to asi byli Rock for People, České hrady nebo třeba Benátská noc. Jako návštěvníci jsme měli rádi Sázavu, protože zde byla taková domácí atmosféra, ke stage se chodilo po lávce přes potok, kapely uváděl DJ Kája, …. Vloni nás potěšil menší festival našeho kamaráda, který se jmenuje Aqua Párty. Festival, na který se hodně těšíme je Otvírák, který oficiálně otvírá festivalovou sezónu a měl by letos být ze všech letních akcí asi největší a nejhustší.



Kde budete koncertovat v nejbližší době?
Na jaro plánujeme takové menší turné, během kterého bychom chtěli vystoupit ve městech, která jsme navštívili na turné s Chinaski. K tomu přidáme podle možností ještě pár dalších zastávek. Pak už nás čekají první festivaly. Také 22. února zahrajeme na párty k Noci filmových hvězd, kterou pořádá Nova. Všechny termíny mohou čtenáři najít na našich webovkách www.anotherway.cz.

Pozvali jste na jarní turné nějakou zahraniční kapelu?
Na jarním turné s námi vystoupí více kapel. Ze zahraničních tu teď byli švýcarští The Bianca Story a američtí Zelazowa.
zavřít