Fanfare Ciocarlia: hudba je náš život

Vydáno 08.10.2009 | autor: PR

Rumunská dechovka Fanfare Ciocărlia zahraje v brněnském klubu Fléda již 12. října. Kde kapela čerpá inspiraci a odpočinek? A proč hraje bez not? Odpovídal bubeník Nicolae Ioniţa.

Fanfare Ciocarlia: hudba je náš život Fanfare Ciocarlia: hudba je náš život

Kdy a jak vaše kapela vznikla?
Fanfare Ciocărlia bylo založena v roce 1996. Potřebovali jsme jméno, abychom mohli vyrazit do světa. Hráli jsme společně sice už od dětství, ale ne pod jménem Fanfare Ciocărlia, jelikož v Rumunsku jsme hrávali na svatbách, a tam se na jméno kapely nikdo neptá.

Odkud proudí vaše inspirace?
Ze srdce a duše. Hudba je náš život. Nic víc než hudba není.

Jak dlouho trvá, než přijdete s novou skladbou?
My krademe hudbu. Posloucháme muziku, které se nám libí, a pak ji adaptujeme pro sebe. Někdy je výsledek k nerozeznání od originálu, a tak vlastně vytváříme nové skladby. Někdy to trvá pět minut, někdy pět měsíců.

Hrajete bez not, proč? Jaké to má výhody a nevýhody?
Jak už jsem řekl, posloucháme muziku a přizpůsobíme si ji pro sebe. Neumíme noty, takže nedokážu říct, jestli je to výhoda nebo ne.


Navštívili jste už mnoho zemí, kde se vám nejvíc líbilo?
Milujeme Německo, je to náš druhý domov. Ale taky máme hodně rádi Španělsko, Portugalsko, Velkou Británii, Japonsko. Pódia jsou všude na světě stejná, stejně tak jako i publikum.

Kvůli hraní hodně cestujete, jak se vypořádáváte s „ponorkovou“ nemocí?
Nikdy nejsme na turné déle než čtyři až pět týdnů. Dáváme přednost kratším turné, jelikož všichni máme doma rodiny a rádi se k nim vracíme. Naší inspirací jsou naše rodiny a náš domov.

Co kapela Fanfare Ciocărlia ráda poslouchá?
Nemáme žádný konkrétní žánr, který bychom poslouchali nebo neposlouchali. Samozřejmě hodně posloucháme indickou, bulharskou, tureckou a balkánskou hudbu. Taky máme rádi jazz a dokonce i pop music.



Neoblíbenější způsob odpočinku?
Být s dětmi.

Čeho si na své kapela nejvíc ceníte?
Toho, že jsme schopni rozveselit lidi.

A naopak, co byste rádi vylepšili do budoucna?
Měli bychom být víc trpělivý. Na nic neumíme čekat, všechny musí být tak rychlé jako naše hudba. Občas je to dost obtížné.

Co podle vás smyslem života?
Budu se opakovat, rodina, děti, hudba a jídlo.

zdroj: Fléda
zavřít