Mňága: lidi chtějí Hodinový hotel

Vydáno 28.03.2010 | autor: PR

Mňága a Žďorp právě jede turné k nové desce Takže dobrý. Ideální doba zeptat se Petra Fialy na reakce publika, kmotry křtů a opilého hokejistu Radka Bonka.

Mňága: lidi chtějí Hodinový hotel Mňága: lidi chtějí Hodinový hotel

Jak to vlastně vypadá s vaším live DVD, které jste nahráli v Lucerna Music Baru loni v listopadu?
Náš plán je 2DVD, na prvním disku dvouhodinový koncert z Lucerny a na druhém Zelenkův dokument Mňága Happy End. K tomu bychom rádi přidali i klipy k písničkám, které nezazněly v rámci koncertu ani ve filmu. Takže to stačí dobře vybrat a domluvit se s EMI.

Pojďme k vašemu probíhajícímu turné. Zatímco jiné kapely křtí v jednom, maximálně ve dvou městech, vy křtíte všude. Zajímavá je sestava vašich kmotrů - ve Frýdku Místku Jakub Janda, Jaroslav Sakala a Radek Pastrňák, ve Zlíně Radek Bonk. Ve Varech se k vám připojí Josef Váňa. Jak jste se k těmhle lidem dostali?
Skokani jsou kamarádi basáka Petra Nekuži z Rožnova a z Frenštátu. Než Neky přišel o koleno, skákal taky. Váňu zná moje žena Zuzka, dřív žila ve Varech a jezdila u něj na koních. Když teď vyhrál Velkou pardubickou, navzdory věku a všem rozumbradům, kteří ho posílali do důchodu, brečeli jsme u bedny oba.


A kde jste přišli k hokejistovi a mistrovi světa z Vídně Radku Bonkovi?
Radek Bonk je, jak sám tvrdí, už devatenáct let naším skalním fanouškem. Má všechny desky a v létě, když byl doma z NHL, jezdil na naše koncerty. Právě na jednom z nich jsme se trochu bláznivě seznámili. Tehdy se k nám na pódium přimotal "nějaký ožrala", chtěl jsem ho nechat vyhodit a vtom jsem byl upozorněn, o koho jde. Tak jsem za ním šel a říkám: Ty prej hraješ hokej? A za koho? Bonk se zmoh na jakési zahuhlání: Za Oau! Tak mu říkám: Za Opavu? A on: Ne, za Ottawu! (smích)

Co zajímavého ještě v průběhu turné plánujete?
Ve Svitavách s námi bude zpívat Franta Černý z Čechomoru – dvě písničky z nové desky: Bezdomovskou a Maličkou Velrybu. Pavel Dobeš si pak v Hradci Králové chce dát Jarmilu.

Přeci jen jde o turné k nové desce - určitě není jednoduché zapracovat do zajetého setlistu nové songy. Jak jste se s tím poprali?
Problém je, že prostor není nafukovací. Stejně vychází každý koncert tak na dvě hodiny a už to je dost dlouho. Zuzka (manželka Petra Fialy, zpěvačka a manažerka kapely – pozn. redakce) mi pořád říká, že je lepší udělat koncert trochu kratší a nadupanější. Ale my jsme vycházeli lidem vstříc, hráli jsme všechno, třeba dvě a půl hodiny, až do všeobecného vyčerpání – což taky není ideální. Chce to vycítit ten pravý moment, kdy koncert uzavřít… V tom dobrém.


Jak se fanoušci chytli na nové písničky? Je jasné, že Hodinový hotel nebo Nejlíp jim bylo, budou mít už asi navždy největší odezvu.
Nemusíme mlžit, je to tak, lidé opravdu chtějí hlavně staré věci. Je přirozené, že písničky, které jsme nahráli před čtrnácti lety, mají víc pod kůží. O to jsme překvapenější. Už dopředu jsme si řekli, že budeme hrát z nového alba všechno. A hotovo. (smích) Ale přijetí je vážně skvělé, za což jsme nesmírně rádi.

A je tu nějaká reakce, která vás překvapila?
Jako první přídavek hrajeme Nejlepší vteřinu, což je úlet vzhledem ke kostrbatosti songu. Ale diváci jsou nadšení. (smích) Oproti tomu první singl S kufrem a se ženou má menší ohlas, než jsme čekali… Ale nevadí, přestaneme na něm lpět.

zdroj: EMI
zavřít