Tomáš Hanák je milencem češtiny

Vydáno 14.04.2010 | autor: redakce

Tomáš Hanák bude hlavním rozhodčím v bitvě mezi Tata Bojs a Monkey Business, která se strhne 16. dubna v klubu SaSaZu v rámci Red Bull Soundclash. Co ho na této akci zaujalo?

Tomáš Hanák je milencem češtiny Tomáš Hanák je milencem češtiny

Proč jste se zrovna vy rozhodl ujmout vysoce odpovědné role moderátora a sudího v historicky prvním hudebním klání Red Bull Soundclash mezi kapelami Tata Bojs a Monkey Business?
Osobně se společností Red Bull spolupracuji již delší dobu; tohle nebude první akce, kterou pro ní budu moderovat. A nebudu ani zastírat, že je mi Red Bull sympatický - už třeba jen proto, nakolik pomohl při posledních velkých povodních, aniž by svou finanční podporu medializoval. Takže když jsem byl osloven, zda bych se nechtěl ujmout role rozhodčího, možná spíš soudce, nebál bych se říct dokonce arbitra tohoto hudebního klání, musím se přiznat, že jsem byl opravdu potěšen. Ačkoliv nejsem příznivcem bojových sportů a brutálních zápasů, nefandím boxu, ani karate, tak mě velice láká možnost postavit se do arény, v níž budou soupeřit dvě vrcholná hudební tělesa, což skýtá neodolatelnou možnost až divadelní stylizace do úlohy nadpozemského sudího. Už samotná poloha mezi bojujícími muzikantskými titány přímo vyzývá k hecování rozvášněných šiků oddaných přívrženců jednotlivých idolů, tím spíše k žertovaní, možná i k lehkému ironizování vypjaté amosféry. Už teď se usmívám v předzvěsti toho, co se 16. dubna v klubu SaSaZu odehraje.


Co vás osobně na myšlence hudebního klání Red Bull Soundclash nejvíce zaujalo?
Nápad - nic takového tady ještě nikdy nebylo! A hned za nápadem vykukuje mírumilovnost - podle spolehlivých informací mých blíže nejmenovaných zdrojů přistupují obě kapely k vzájemnému klání s lehkým srdcem. Nepochybuji, že jejich srdeční sval naplňuje i určitý kus bojovnosti, ale jsem si jist, že jim půjde v první řadě o dobrou zábavu. Finanční aspekt v případě této akce můžeme ponechat stranou a soustředit se na vítězství, kterého nepochybně touží dosíci obě skupiny, ale jsem přesvědčen, že půjde o takový druh vítězství, ke kterému poražená kapela úspěšnější formaci ještě zahraje slavnostní fanfáru. Poběží tedy o líté sportovně-hudební klání, ale zároveň velmi mírumilovné.

V případě tohoto ojedinělého hudebního klání půjde v České reublice o premiéru, ve světě však má tato akce již patřičný zvuk - stejně tak tamní moderátoři už měli dost času osvojit si triky, kterak vyhecovat publikum k co nejhlasitějším projevům, protože právě ryk fanoušků rozhodne o vítězné kapele. Studoval jste zahraniční videa nebo sázíte na nenapodobitelnou českou osobitost?
Jsem první vlašťovkou v tomto novém projektu a ta je vždycky originální. Samozřejmě, že ve svém věku třiapadesáti let už neumím hecovat zcela upřímně, takže celé mé vystoupení bude lehoučce stylizované, ale protože jde o souboj dvou mimořádných kapel, které navíc zcela nepochybně nasadí ve všech kolech své nejtěžkotonážnější hitovky, jsem bytostně přesvědčen, že každý výkon obou kapel bude publikem spravedlivě a bouřlivě oceněn, protože bez ohledu na příslušnost ke klubovým barvám uslyší každý návštěvník SaSazu naprosto skvělou hudbu. Já osobně mám stejně rád jak Mankáče, tak Tatáče, takže i pro mě bude nesmírně zajímavé sledovat, jak bude hudba obou souborů u posluchačů působit na první signální - zda třeba chytlavý, až taneční rytmus vyzraje nebo převýší například momentální kultivovanost soupeřovy skladby. Už proto se na toto klání mimořádně těším - přinejmenším stejně, jako obě kapely.


Nakolik pečlivě jste se připravoval na roli moderátora, který musí mít v malíčku veškeré muzikologické údaje týkajících se obou soupeřícíh kapel? 
Samozřejmě, že už studuji veškerá fakta o obou kapelách - jejich historii, hráčské obsazení, údaje o jejich nástrojích, přezdívky a záliby jednotlivých členů, jejich oblíbené barvy a jídla. V pauzách mezi jednotlivými písněmi je zkrátka třeba o něčem hovořit, dlouho bych asi nevystačil s prostými větami typu: "A nyní si dámy a pánové počkáme, s čím přijde další kapela.." Má současná příprava na hudební klání v SaSaZu tedy vedle sběru a učení se údajů o kapelách spočívá i ve verbální formě, tedy jakémsi naplnění třetí bodu programu. Pokud prvními dvěma body jsou kapely Tata Bojs a Monkey Business, pak bodem třetím je muž, jenž stojí mezi nimi - Tomáš Hanák, Táta Dunkey.

Mimochodem, nebyl jste pro tento nesnadný úkol vybrán i proto, že sám jste nejen moderátorskou superstar, ale i excelentním hudebníkem, jak o tom svědčí mimo jiné i nedávno vydané album s všeříkajícím názvem Tomáš Hanák?
Samozřejmě, že jsem byl nabídkou na moderování akce Red Bull Soundclash polichocen i proto, že si pořadatelé uvědomili, že neodmyslitelně patřím mezi muzikanty. Ale mohu odpřísáhnout, že se v průběhu tohoto soutěžního večera nebudu snažit prosadit s žádnou ze svých skvělých písní. Nikoliv ovšem ze své vrozené skromnosti, ale především proto, že by se mohlo ukázat, že obě hudebně bojující kapely jsou muzikantsky slabší než já, což by ode mě na večeru, který patří jim, nebylo příliš férové.


Skupina Tata Bojs vyrazí do boje o vítězství s rodnou češtinou, soupeřící kapela Monkey Business se bude snažit získat vavříny pomocí světové angličtiny - která ze zbraní bude podle vašeho soudu účinnější?
Těžko předjímat. Osobně jsem samozřejmě milencem češtiny, navzdory mému nedávnému hrůznému zjištění, že leckteré texty některých špičkových tuzemských kapel vznikají pomocí počítačových programů, tzv. generátorů rýmů! To ovšem v případě jazykově dostatečně invenční kapely Tata Bojs nehrozí. A co se týká anglických textů Monkey Business, tam zase mé jazykové vybavenosti nehrozí, abych porozuměl všem výrazů a slovním hříčkám. Ale snoubení chytlavého refrénu s libozvučností angličtiny, celková atmosféra písní Monkey Business, o strhujícím projevu doktora Rupperta a sametovém hlasu Tonyi Graves ani nemluvě, to všechno je po mém soudu dostatečným vyvážením tohoto drobného jazykového handicapu. A samozřejmě jedním dechem, i když jsem se mezitím třikrát nadechl, dodávám své přesvědčení o tom, že už u nás snad nikdo neoceňuje nějakou kapelu jen proto, že zpívá anglicky. Pevně totiž doufám, že už jsme všichni dávno vyrostli z českých provedení Bítls, kdy se zpívalo: "Klouš jór ajš and aj kiš jů, tumórou aj miš jů..."

Obě kapely si mohou pozvat neomezený počet fanoušků, kteří svým aplauzem rozhodují o vítězi - vy sám jste neuvažoval o podobném způsobu podpory pro své moderátorské vystoupení?
Pochopitelně, že už jsem se věnoval úvahám, jak na vlastní kůži vyzkoušet hlasovací zařízení. A došel jsem k přesvědčení, že nejlépe by tak bylo učinit nějakou vhodnou větou, třeba výkřikem: "Diváci, já vás miluju!" A hned by se vidělo, zda by se sálem rozhostilo rozpačité ticho, či by prostory SaSaZu vyplnil ohlušující jekot nadšení mých oddaných fanoušků. Ale jak je tak narychlo svolat? Dosud se mi totiž daří odolávat vábení facebooku a obdobných sociálních sítí; přece jen jsem  starý ročník, poválečný,  leč předgagarinovský model. A tak jediným mým příznivcem v klubu, o kterém zatím vím, bude moje žena. Tedy pokud se do té doby nepohádáme a ona mé vystoupení nebude bojkotovat.

Více o Red Bull Soundclash na www.redbullsoundclash.cz
zavřít