Adam Ďurica interview: Mám radost, že stále přibývá víc a víc fanoušků z Česka

Vydáno 04.04.2017 | autor: Hana Bukáčková

Pražská zastávka minulého turné se Adamovi Ďuricovi natolik líbila, že se rozhodl s ní aktuální šňůru k albu Spolu rovnou zahájit. V naší metropoli vystoupí 11. dubna, o den později se představí v Brně a poté se přesune na své rodné Slovensko. 

Adam Ďurica interview: Mám radost, že stále přibývá víc a víc fanoušků z Česka Adam Ďurica interview: Mám radost, že stále přibývá víc a víc fanoušků z Česka. Foto: Branislav Šimončík/Universal Music

Adame, jarní turné zahájíš dvěma českými koncerty. Čím si Praha a Brno vysloužily, že tvou show uvidí jako první?
Minulá tour s názvem Mandolína byla velmi úspěšné, a když jsme přidávali koncerty, zkusili jsme zařadit i Prahu a ten koncert dopadl nad moje očekávání. Osobně ho řadím do Top 3 ze všech sedmnácti koncertů. V Lucerna Music Baru byla skvělá atmosféra, což bych rád zopakoval. A po dobrých zkušenostech s českým publikem přidávám i Brno. Takže 11. dubna začne Spolu tour v Praze a 12. budeme pokračovat v Brně. Velmi se na to těším. 

Adam Ďurica interview: Člověk může být populární, ale potřebuje mít i respekt v branži

Má turné nějaký koncept, chystáš pro diváky překvapení?
Koncept turné je albový, je to turné k aktuálnímu albu Spolu, takže s kapelou představíme úplně nový koncertní program. Odprezentujeme jím i to nejlepší z alba Mandolína, nějaké rockové pecky z mojí rané tvorby a samozřejmě celé album Spolu. 

Album je už nějakou dobu venku, jak ho přijali fanoušci?
Musím říct, že výborně. Už v prvním týdnu prodeje jsem získal za album Spolu Zlatou desku. A také mám radost, že stále přibývá víc a víc fanoušků z Česka, kteří si moji tvorbu našli a píšou mi zprávy. Zajímají se o moje skladby a texty, což mě moc těší. 

vložte odkaz, text nemažte

Už potřetí jsi zvítězil v cenách OTO, jak si vysvětluješ, že ti fanoušci zachovávají svou přízeň?
Ze všeho nejdřív bych rád řekl, že ceny OTO si velmi vážím, možná o to víc, že u nás na Slovensku skončila anketa Slávik, tím pádem je to jediná anketa, kde se dá hlasovat pro popové zpěváky. Proto si velmi vážím, že lidi poslali hlasy a vyjádřili se, že jsem pro ně zpěvák číslo jedna. Je to skvělý pocit. 


foto: Lucie Levá

MÁME PODNÁJOM V SEBE NAVZÁJOM

Nedávno jsi vydal videoklip Navzájom, ve kterém se odehrává příběh páru bezdomovců. Kde se vzala tato netradiční myšlenka?
Prvotní myšlenka vzešla ode mě. V písničce Navzájom se zpívá: "Máme podnájom v sebe navzájom" a já jsem chtěl, aby tato slova s klipem vyzněla ještě silněji. Proto jsme se rozhodli poukázat na lidi, kteří nemají materiální zázemí, dokonce ani střechu nad hlavou, ale navzdory tomu jsou tu jeden pro druhého. I oni mají svoje sny, těší se, dokonce si v klipu spolu i zatancují. 

Když jsme u tématu lidí bez domova - co pro tebe znamená domov?
Přiznám se, že já doma trávím málo času, protože hodně cestuju. Ale domov, to je vlastně jakékoliv místo na zemi, kde mám lidi, které mám rád. Je to místo kdekoliv na Zemi, kde je se mnou moje přítelkyně. 

Ocitl jsi se ty sám někdy v nouzi, která by se dala přirovnat k té, jakou zažívají bezdomovci v klipu?
Zatím ne, přiznám se, že při natáčení klipu mi rozhodně nebylo lhostejné, když jsem viděl, v jakých podmínkách tito lidé žijí. Bylo to velmi těžké. 

Plánuješ k albu natočit ještě nějaký videoklip?
Dosud jsme ke všem singlům z alba Spolu videoklip natáčeli s českým režisérem Ondřejem Urbancem - dva z nich právě v Praze. S Ondrou se mi výborně spolupracuje, takže věřím, že ještě nějaký klip spolu natočíme. 

text: Hana Bukáčková, foto: Branislav Šimončík, Lucie Levá

Témata: Adam Ďurica, Spolu, Navzájom, koncerty, OTO

zavřít