Albert Černý (Lake Malawi) interview: Londýn mám rád kvůli hudbě, ale doma se cítím v Praze

Vydáno 24.11.2017 | autor: Lucie Šimůnková

Nové album, turné a splněný sen v podobě hostování kapele The Kooks. Lake Malawi se vrací zpátky na výsluní a plní své odhodlání, že budou šířit pozitivní energii do všech stran. Desku Surrounded by Light pokřtí v Brně a Praze 5. a 6. prosince. O nejbližších plánech nám povykládal frontman Albert Černý. 

Albert Černý (Lake Malawi) interview: Londýn mám rád kvůli hudbě, ale doma se cítím v Praze Lake Malawi - Martin Linhart

Vydali jste nové album Surrounded By Light. Můžeš to album nějak v krátkosti specifikovat?
Je to pro mě nejosobnější album, ze kterého mám největší radost za hodně dlouhou dobu. Dá se říct, že ještě od dob Charlie Straight. 

Albert Černý (Lake Malawi) interview: Už vím, jaký to je pocit, když tě semele vlna

Od vašeho posledního EP We Are Making Love Again uplynuly dva roky. Jsou to ty dva roky, co jste na novém albu intenzivně pracovali, nebo jste si dali inspirativní pauzu?
My jsem na tom celé dva roky průběžně pracovali, ale také jsme hodně hráli. Spoustu skladeb, jako třeba Paris, jsme na začátku Lake Malawi hrávali živě. Pak jsme na ni nějak zapomněli, nehráli ji, a nakonec ji znova oživili. De facto si ty skladby žily vlastním životem ve smyslu, že se otestovaly na živém hraní a bylo vlastně dobré, že jsme na to ty dva roky měli, protože jsme na ně díky tomu získali čerstvý pohled. 

Lake Malawi - Petr Klapper


V BRNĚ JE POHODA, ALE V PRAZE TO ZNÁM LÍP

V albu se objevuje plno skladeb o městech, např. Paris, NYC či Prague. Napsal jsi ty skladby, když jsi daná města navštívil?
Zrovna dneska jsme si s klukama dělali srandu, že vypadáme jako nějaká cestovní geo-cachingová kapela... Mě spíš inspiruje představa těch vzdálených míst než konkrétní města. Máme třeba skladbu Barcelona a v Barceloně jsem nikdy nebyl.

8 videoklipů týdne: Barbora Poláková je Po válce, Ed Sheeran si užívá na lyžích a Lake Malawi v Paříži

Lake Malawi - Czech Vibes

Podle tvých fotek na Instagramu dost cestuješ. Našel jsi už svoje město, které může být tvoje spřízněné?
Mám rád Třinec, ale v poslední době se mi začalo víc líbit v Praze. Jsem tu tak často, že se tu začínám cítít doma. Hodně se s kapelou pohybujeme mezi Prahou a Brnem, tam je možná větší pohoda, ale v Praze to znám líp, třeba na Pankráci. (úsměv) Londýn a Paříž jsou města, které mám hodně rád. Obzvlášť v Londýně jsem strávil hodně času. Ten mě baví kvůli hudební scéně - Foals, Bombay Bicycle Club nebo Coldplay. Ale život tam mi přijde zbytečně těžký, drahý, stresující a stísněný. V Paříži jsou lidi celkově víc uvolnění, Paříž mě okouzlila...

Nový videoklip Paris, kde jsi vidět se svou přítelkyní, vypadá opravdu snově. Bylo natáčení opravdu tak spontánní, jak to na první pohled vypadá?
Bylo to úplně spontánní. Poté, co jsme klip natočili, mi kluci z kapely říkali, že je to dost sladké a vlastně to nemá žádný příběh. Podotýkali, že je to možná škoda, protože v něm postrádají hlubší smysl či zápletku, ale já jsem naopak rád. Mně se líbí, že je to takhle spontánní. Prostě si užíváme, že jsme spolu.

O přebalu CD jste nechali rozhodovat fanoušky. Určitě jsi měl ale svůj tip. Potěšil tě výběr?
Nechali jsme rozhodovat fanoušky pouze o přebalu limitované edice. Pár kusů ještě pořád zbývá. Mě osobně těší, že jsou verze dvě, má to tak trochu sběratelský význam. (úsměv) Na začátku roku se chystáme vydat vinyl a možná i zpěvník Lake Malawi.

TURNÉ PLNÉ KRÁSNÝCH VZPOMÍNEK

Svoje turné jste zahájili v Hradci Králové a nyní se chystáte do dalších měst. Je něco konkrétního, na co se můžou vaši fanoušci těšit? 
Můžou se těšit na písničky z nového alba, které jsme ještě nehráli, a také na skvělé hosty nebo předkapely. Například v Brně a Praze s námi bude hrát londýnská kapela Banfi, která nejen na Spotify, ale i celkově jde nahoru a opravdu mě těší, že za námi přijedou. Kdo však bude kmotrem desky, ještě nevím, i když nad tím přemýšlím. Na některých koncertech budou pro fanoušky přichystaná fotostěna Fotonaut, odkud si budou moct odnést krásné polaroidy s modrým filtrem. Prostě Lake Malawi polaroidy na památku.

LIVE: The Kooks se spolu s Lake Malawi vyhoupli zpět do sedla

Poslední otázka směřuje na vaše hostování před kapelou The Kooks. Jaký máš z koncertu dojem?  
Já bych chtěl hlavně poděkovat a pozdravit všechny lidi, kteří tam byli a vytvořili hezkou atmosféru. My jsme se vůbec necítili jako předkapela, my jsme z těch lidí cítili, že nás znají a že se jim to líbí. Mám radost, že ty starší skladby jako Coco, Chinese Trees nebo Always June si s námi zpívali! Bohužel jsem se s The Kooks v backstage jen minul, ale taková perlička ze zákulisí je, že tam smažili nějaké ryby a fakt to smrdělo jako friťák. (smích)

text: Lucie Šimůnková, foto: Official Lake Malawi

Témata: Lake Malawi, Surrounded By Light, Albert Černý

zavřít