Ba2s (Chaozz) interview: Nešlo hrát něco, za čím si už vyloženě nestojíme

Vydáno 14.11.2017 | autor: Lukáš Loužecký

Koncertní comeback hiphopové skupiny Chaozz byl rozhodně důvod k tomu, abychom si popovídali s jedním z hlavních rapperů této partičky Ba2sem. Občas trochu mlžil, ale přesto se nám z něj podařilo vytáhnout několik zajímavých informací. Doufejme, že se se Chaozz na pódium ještě několikrát vrátí.

Ba2s (Chaozz) interview: Nešlo hrát něco, za čím si už vyloženě nestojíme Ba2s (Chaozz) interview: Nešlo hrát něco, za čím si už vyloženě nestojíme

Máte za sebou v posledních dnech s Chaozzem už dvě vystoupení, jedno na EOW Prague a potom v Lucerna Music Baru s Prago Union. Jaké jsou vaše bezprostřední pocity z koncertů?
Pocit to byl super. Vyřádili jsme se, lidi se bavili, byli úžasní a k nám dost shovívaví.

Ba2s - z Chaozzu až do undergroundu

Co bylo impulsem k tomu, že jste se rozhodli po tolika letech opět společně vystoupit na stage?
Těch impulsů bylo víc. Jednak jsme už léta cejtili z lidí, že o to stojí, a jednak jsme to hodněkrát i probírali. Nicméně pak přišel Metoděj s Vilémem a měli tolik síly a energie, že se jim podařilo starý zevláky k něčemu dokopat. A to tak, že probíhaly i zkoušky, což jsme v naší tehdejší aktivní době nepraktikovali. A pomohlo to.

Z TĚCH LIDÍ ŠLA VELKÁ ENERGIE

Navštívil jsem první jmenovaný koncert v MeetFactory. Zatímco na tobě, Rustym a Fugazovi bylo vidět maximální nadšení, Kato vypadal podstatně nervózněji. Moc se neusmíval, často stál v pozadí, zatímco ty jsi řádil vepředu...
Těžko říct. Každej to prožíval po svým. Kato je na stagi skoro furt, ale mám dojem, že k tomu přistupoval zodpovědně, protože svým způsobem šel s kůží na trh. Ostatní byli po dlouhý době před takovým publikem. Z těch lidí šla obrovská energie, takže se to projevilo i na mým exhibicionismu. Myslím si, že si lidi zasloužili, abych jim dal ze sebe maximum, co se dá. A věřím že to měli podobně i ostatní.

Za pult se postavil DJ Maro, kterého mohou znát fanoušci především z Prago Union. Proč se neobjevil Skupla nebo Smog?
Pokud vím, tak Smog nemá moc zájem a Skuplu jsem dost dlouho neviděl. Mrzí mě to, protože bych je tam rád viděl oba. Nicméně Maro nezklamal a rozhodně tu show povznesl, svou úlohu splnil na maximum.

Chaozz oznámil nečekaný comeback, v říjnu odehraje koncert v MeetFactory

Podle čeho jste vybírali písničky do playlistu? Zahráli jste Vodopády, Policii, ale zároveň i řadu o něco méně úspěšných (známých) songů. Chyběla Televize, Planeta opic nebo Zprdeleklika. Uslyšíme někdy i tyto starší věci?
Výběr pecek souvisel s tím, jak moc nám ještě sednou či nesednou a jak se s nimi ještě ztotožňujeme či nikoliv a současně s tím, co by lidi chtěli slyšet. Takovej kompromis. Nešlo hrát něco, za čím si už vyloženě nestojíme a co nám už nejde do huby. Některým peckám jsme trochu poupravili text, ale některý by se musely přetextovat kompletně, což by lidi asi nepobrali. Například s uječeným refrénem Policijéé jsem měl fakt problém, ale tu úpravu lidi prostě nepřekousli, tak jsme ho na tý druhý show nechali celý na nich. Na druhou stranu třeba Ale už! považujeme vzhledem k situaci v téhle zemi za nadčasovou věc.

Z těch novějších by bylo jistě zajímavé slyšet Sviště…. Zejména od Kata by mohla tahle píseň vyznít parádně.
Tohle byla taky jedna z variant, která nakonec nedopadla.

Bylo obtížné se po letech znovu učit texty, nebo jste je měli zasunuté vzadu v hlavě?
Ze začátku jsem měl pocit, že to nebude tak jednoduchý, ale nakonec jsem to v té hlavě někde vzadu našel. A myslím, že to tak měli i ostatní.

Hned se nabízí další otázka: Chystáte nějaké rozsáhlejší turné? Vzhledem k vaší popularitě bych se nebál ani daleko větších klubů...
Na to zatím nemůžu říct ani jo ani ne. Ještě to necháme uzrát a tomu rozhodnutí dáme trochu času.

A bavili jste se už o možnosti skládání nových věcí?
To rozhodně jo. To by byl základní motor našeho dalšího fungování, bez kterého by pokračování nemělo smysl.

KAPELA UŽ TENKRÁT NEFUNGOVALA

Po vyhlášení pauzy s Chaozzem se Kato vrhnul na Prago Union, ale vy ostatní jste s rapem víceméně skončili. Konkrétně ty jsi patřil k hlavním tahounům a na mikrofonu ti to prostě sluší. Proč jsi se tedy vrhnul za pult jako DJ?
Ta pauza měla svůj smysl. Zkrátka ta kapela už nefungovala s takovým zápalem jako na začátku a bylo potřeba to nějak oživit. Já měl v té době navíc tvůrčí krizi, což mě za majkem dost paralyzovalo. Za gramcema jsem si byl ale celkem jistej, jsem do dneška a miluju to, proto jsem se na ten DJing víceméně zaměřil. Samozřejmě za ta léta vzniklo i pár mých slok, kterými jsem hostoval u různých interpretů, ale na sólovku to nebylo.

V různých rozhovorech s Katem mi přišlo, že především on byl proti nějakému comebacku Chaozzu. Nepřemýšleli jste někdy o znovuzrození kapely v jiné sestavě? Dokázal by sis to představit?
O něčem takovým jsem nepřemýšlel. To už by vlastně ani nebyl Chaozz. Ten důvod, proč byl zřejmě proti tomu, je ten samý, proč vznikla ta pauza.

Dříve jsi byl Bass, nyní Ba2s. Proč?
Důvodů je víc. Jednak slovo Bass je snadno zaměnitelný, ale s tou dvojkou je mnohem pravděpodobnější, že v Googlu najdeš přesně to, co hledáš. Ono to vlastně vzniklo už v roce 97 ve skladbě 9 minut poezie, kde jsem se vyhláskováním B-A-2-S poprvé takhle představil, protože hláskovat B-A-S-S znělo divně kvůli těm eskům na konci. Pak jsem to nijak neřešil a až cca po miléniu jsem to začal používat oficiálně, aby se to nepletlo.

NIKDO NEVÍ, CO BUDE DÁL

Je pro tebe kariéra DJe v současné době důležitější než ta na mikrofonu?
Nic z toho nijak neupřednostňuju. Každá z těchhle věcí má svoje kouzlo a rád bych se věnoval oběma.

Nedávno jsi dostal i roli kmotra pro debutovou desku Vojtaana. Libí se ti jeho hudba?
Vojtaano je nesmírně talentovaný člověk, a to, co dělá, mě baví. On je vlastně takový multižánr od blues přes folk až k rapu. Takže přijmout nabídku být kmotrem pro mě bylo celkem přirozený.

Co tebe i Chaozz čeká v nejbližších dnech a týdnech?
Nikdo neví… necháme se překvapit...

text: Lukáš Loužecký, foto: archiv

Témata: Chaozz, Ba2s, Kato, hip hop

zavřít