Ewa Farna interview: Baví mě mít milostné románky s různými hudebními styly

Vydáno 07.11.2017 | autor: Josef Martínek

Dva roky natáčela Ewa Farna s režisérem Martinem Linhartem dokument Neznámá známá. Ten mapuje oslavy deseti let na scéně završené loňským velkým koncertem ve Foru Karlín, ale i spoustu předem neočekávaných událostí. "Ukazuji se tam bez make-upu, naštvaná, ubrečená, usmrkaná, sprostá," říká zpěvačka. Zároveň už pomalu přemýšlí o přípravě nové studiové desky. Více nám sdělila v rozhovoru.

Ewa Farna interview: Baví mě mít milostné románky s různými hudebními styly Ewa Farna interview: Baví mě mít milostné románky s různými hudebními styly

Ewo, během listopadu budete do kin uvádět svůj dokument Neznámá známá. Podařilo se vám před kamerou uvolnit a zapomenout na to, že vás někdo nahrává, abyste byla v dokumentu co nejvíc sama sebou?
Na přítomnost kamer jsem zvyklá už od dětství, takže jsem neměla problém se uvolnit. Navíc dokument točil můj kamarád Martin Linhart. Trávili jsme spolu dva roky, byli jsme v Londýně, Varšavě, Praze, v Americe. Vlastně ani nezáleželo na tom, kdy se zrovna točí a kdy ne. Díky tomu, že jsem také producentem filmu, věděla jsem, že si pohlídám, co nakonec použijeme. Cítila jsem klid, že mě nikdo nevystřihne nebo že nevytrhne nějaký moment z kontextu. Zavítali jsme i domů k mým rodičům, ukázala jsem svůj dětský pokojíček, místo, kde mám vystavené ceny i kde jsem se učila na maturitu. V klasickém rozhovoru bych takto osobní být nechtěla, ale tady bylo cílem zachytit í běžný život.

VIDEO: David Stypka a Ewa Farna vás uhranou silou svých hlasů v duetu Dobré ráno, milá

Jak moc tedy pustíte v dokumentu fanoušky i do svého soukromí?
Přirozeně se tam prolíná pracovní rovina s tou osobní, lidé se dozvědí například i o mém původu, spousta z nich se totiž stále ptá, zda jsem Češka, nebo Polka, diví se, proč se jmenuji Ewa s w. Chtěla jsem, aby byl materiál zajímavý i pro lidi, které nezajímá moje hudba, proto jsem střih svěřila do rukou Kazmovi a jeho týmu. Ukazuji se tam bez make-upu, naštvaná, ubrečená, usmrkaná, sprostá. Ale soukromí jako takové si střežím, například o mém vztahu dokument určitě není.

NEMÁM ŽÁDNÉ COMING OUTY

Inspirovala jste se i tím, jak se takové filmy dělají v zahraničí?
Vždycky jsem dokumenty o interpretech milovala, spoustu jsem jich viděla. V Česku bylo ale těžké najít někoho, kdo to zvládne natočit. Střihači, kteří dělají klipy, jsou totiž zvyklí na délku přibližně čtyř minut. Navíc já nemám oproti mnohým zahraničním hvězdám žádné coming outy, nemohu přijít s něčím vyloženě šokujícím, protože můj život takový není. V dokumentu proto neřeknu, že jsem byla závislá na drogách nebo že jsem měla těžké dětství, jelikož se to nestalo.

VIDEO: Ewa Farna - Kvůli Jaromíru Jágrovi jsem stopla už hotový klip, Žebřík mi připomíná, že to za to stálo

Jak moc ovlivnily konečnou podobu dokumentu neplánované události, jako například rozchod s vaším managementem?
Zásadně. Dokument měl být původně o přípravách mého výročního koncertu ve Foru Karlín, které sice mapuje, ale během období natáčení se toho stalo opravdu hodně neplánovaného. Když jsme začínali natáčet, netušila jsem, že se rozejdu s managementem, který jsem měla za zády deset let, nebo že se zasnoubím. Nakonec jsem tedy natáčení o rok prodloužila.

Ewa Farna oslavila 10 let na scéně vyprodaným koncertem ve Foru Karlín. Foto: Jaroslav Noska

V tiskové zprávě se píše, že v dokumentu promluvíte i o tématech, o kterých běžně nemluvíte. Jaká to jsou?
Některé věci vyžadují kontext, který se může pod senzačnostní titulků ztratit. Nechci vše prozrazovat, ale mluvím tam například o víře, což je zejména v Polsku dost kontroverzní téma, související i s politikou. Věřím, že se lidi dozvědí něco nového.

LIVE: Ewa Farna je lepší bez formalit. Své cíle ale po deseti letech začíná naplňovat

Na jednotlivých projekcích budete osobně přítomna. Jak budou probíhat? A mohou fanoušci film vidět i někde jinde než v kinech?
Budeme jezdit po českých městech, kde vždycky film uvedu. Fanoušci se se mnou mohou setkat, ráda bych jim i touto cestou poděkovala za to, že se mnou jsou déle než 10 let. A pokud by chtěl někdo ještě něco dovysvětlit, po projekci bude probíhat diskuze. Přece jen, dokument má stále 75 minut z asi 100 hodin materiálu. U projekcí v Polsku bude navíc součástí akustický minikoncert. Zatím je kino jedinou příležitostí, kde mohou lidé film vidět, DVD vydávat neplánuji.

CÍTÍM NA SOBĚ VELKÝ TLAK, LIDÉ ČEKAJÍ, S ČÍM PŘIJDU

Nyní jste vydala nový singl Vánoce na míru, co vás vedlo k natočení svátečně laděné písně?
Ozvala se mi firma Mall.cz, že potřebuje písničku do vánočních spotů. Na napsání, nahrání i natočení klipu mi dali dva týdny. (smích) Nikdy jsem vánoční písničku neměla a sama bych se k ní asi nedokopala. Sedla jsem si s producentem Lukášem Chromkem, Martinem Chobotem a Filipem Sázavským a ve čtyřech jsme písničku napsali a stihli jsme i klip. Byl to trochu závod o čas, ale zvládli jsme to. Název je trochu dvojsmyslný a to se mi na něm líbí.

V březnu na předávání cen Žebřík jste říkala, že novou desku vydáte, až budete mít nápad. Už ho máte?
Hledám ho. Chci uzavřít deset let na scéně tímto dokumentem a pak si sednu, budu poslouchat písničky, nechám se inspirovat. Přiznám se totiž, že když mám volno, hudbu moc neposlouchám, mám ráda ticho. Věřím, že pak začnou vznikat nové skladby. Několik jich už máme, ale chci aby deska měla nějaký koncept. Pravda je, že čím déle času uplynulo od vydání minulého alba Leporelo, tím větší tlak na sebe cítím. Lidé čekají, s čím přijdu, zda to už bude dospělá hudba, protože teď už jsem vdaná žena. (smích) Snad se mi podaří se od tohoto tlaku odpoutat. Nerada bych, aby si někdo myslel, že teď popřu předchozích deset let a stane se ze mě zelenovlasá punkerka. To ve mně není, já jsem popová zpěvačka a u toho chci zůstat, jen bych ráda repertoáru dodala větší signifikantnost.

Ewa Farna interview: Učím se zjišťovat, co vlastně chci

Zkoušíte si psát vlastní texty?
Zkoušela jsem to, ale nejsem v tom dobrá. A je třeba umět si to přiznat. Vždycky jsem ale u tvůrčího procesu, přicházím s náměty, upravuji melodické linky a tak dále. Jsem moc ráda, že mám kolem sebe opravdu schopné a talentované muzikanty, kteří mi pomáhají. Četla jsem, že chytří lidé se obklopují ještě lepšími, než jsou oni sami. A já chci být taky chytrá. (smích)

Ewa Farna si z předávání cen Žebřík za rok 2016 odnesla tři ceny, na snímku se raduje ze sošky za Videoklip roku Na ostří nože. Foto: Jana Braunová

UŽ JSEM SI PRO SEBE NAŠLA MÍSTEČKO, KDE JE MI DOBŘE

Zajímavý koncert jste odehrála v červnu na Metronome festivalu v Praze, kde jste předvedla své písně v jazzových aranžích. Užila jste si koncert tak, jak jste chtěla?
Bavilo mě to, ale ještě víc bych si koncert užila v uzavřeném prostoru, v klubu, v divadle, někde, kde nemám hodinu čas na zvukovku a mám s sebou jiné těleso než běžně. Tímto způsobem jsem odjela jazzové turné v Polsku, které se moc povedlo, bylo niterné, slyšet byl každý zvuk.

Co vám těch 10 let na scéně nejcennějšího dalo?
To, že ve svých dvaceti čtyřech letech mám jasno, co chci dělat. Spousta mých kamarádek ve stejném věku teď končí vysoké školy a řeší, čím se budou živit. Já už jsem v hudební branži přes 10 let, mám v ní nějakou praxi. Už jsem si zkrátka pro sebe našla místečko, kde je mi dobře. Uvědomila jsem si, že přicházím do období, kdy delší dobu svého života pracuji. Začala jsem totiž ve dvanácti. Sice jsem tím přišla o kus svého dětství, ale nelituji toho. Jsem ve svém životě šťastná, takže není důvod ničeho litovat.

Máte před sebou teď nějakou velkou profesní výzvu?
Budu vystupovat v Sinatrology s big bandem, kde si zazpívám písničky Franka Sinatry. V březnu mě čeká koncert s Ostravskou filharmonií, kde bych ráda využila potenciál tohoto tělesa. Baví mě mít milostné románky s různými hudebními styly a chtěla bych v tom pokračovat. Pořád to jsou ale románky, a ne hlavní cesta, kterou chci jít.

Termíny projekcí dokumentu Neznámá známá:
12. 11. 2017  Ostrava, Cinema City (14.00 a 15.00)
16. 11. 2017  Plzeň, Cinema City (17:30)
19. 11. 2017  Praha, Cinema City (14.00 a 15.00)
23. 11. 2017  Liberec, Cinema City (17.30)
26. 11. 2017  Brno, Cinema City (15.00)
28. 11. 2017  Olomouc, Metropol (18.00)
30. 11. 2017  Pardubice, Cinema City (17.30)

text: Josef Martínek, foto: Michal Ivanega (rozhovor), archiv

Témata: Ewa Farna, Neznámá známá, Vánoce na míru

zavřít