Ewa Farna interview: Nová deska? Chci si užít věku, kdy si už můžu vzít podpatky, ale taky ještě conversky

Vydáno 24.05.2016 | autor: Jaroslav Noska

Ewa Farna má za sebou jarní klubové turné On Stage s Nebe a Support Lesbiens a na podzim ji čeká velký koncert v pražském Foru Karlín. Oslaví tam 11. listopadu už 10 let na české hudební scéně. "Je to největší projekt za těch deset let, oslava jubilea si žádá trochu velkoleposti," říká v rozhovoru. 

Ewa Farna interview: Nová deska? Chci si užít věku, kdy si už můžu vzít podpatky, ale taky ještě conversky Ewa Farna vystoupila v dubnu na předávání cen Anděl s novým singlem Na ostří nože. Foto: Petr Tibi

První hit jsi vydala někdy ve dvanácti letech, jak se ti  povedlo se za těch deset let z toho nezbláznit? 
Asi protože mě to baví a nemyslím si, že by existovalo něco jiného, co bych mohla dělat líp a víc od srdce, takže si to hýčkám. Dělám to, co mě baví, a můžu se tím živit, to je to nejlepší, co se může stát. A za třetí v tom je taky velká pokora, v tom prostředí jsem vyrostla. Vlastně se občas cítím jako stará mladá, protože je mi 22 a přitom zpívání se věnuju 10 let.  Tím získávám docela náskok a myslím, že bych ho měla využít, a ne se na to vykašlat. Občas fungují vlny jako v životě, je to sinusoida, jednou máte vyprodáno a jindy by se do sálo vlezlo 2x víc lidí. Důležité je se z toho nezbláznit, a jet si dál to, čemu věříte. Jen tak vás to bude bavit a to se na podiu odráží, lidé to poznají.

Ewa Farna, Nebe a Support Lesbiens v Mostě: poprockové hity, Adele i taneční vložka

ÚSPĚCH SE SKLÁDÁ Z MNOHA FAKTORŮ

Dala bys nějakou radu, co pomohlo tobě před těmi deseti lety? 
To jsou takový rady, který si člověk nemůže zařídit. Můžu třeba říct, že zásadní bylo zázemí od rodičů. Jenže když ho člověk nemá, nedokáže si ho jen tak zorganizovat. Každopádně rady jiného typu už dneska můžou být neplatné, je to "jen" 10 let, ale trh se velmi vyvinul. Podobně jako já začínaly pořady typu Hannah Montana s Miley Cyrus, Camp Rock s Demi Lovato, kterou jsem pak mimochodem v tomhle projektu přezpívavala v úvodní písní pro český a polský trh. Každopádně tehdy můj producent, nehezky řečeno, vyplnil mnou díru na trhu, nebyl to ještě takový trend jako dnes. Teď zpívá většina mladých lidí kolem sedmnácti, osmnácti, to se hrozně rozjelo. Takže ten úspěch se skládá z více faktorů.  Ale abych tady vypotila alespoň jednu smysluplnou radu, na kterou člověk má vliv, tak je taková zvláštní forma kompromisu.  Být svůj, hrát, co vás naplnuje, ale zároven nemít všechny ostatní v paži, nekašlat na všechno a myslet si, že jste pupík světa. Cesta podle mě vede směrem, kde se vašemu teamu s vámi dobře pracuje, a zároven udržujete prioritní to, co a proč vás to baví.


Ewa Farna skončila na 2. místě v anketě Žebřík

Nejmladší zpěvačka na turné, nejmladší porotkyně Super Star. Máš ještě nějaký titul?
Ano, jako historicky nejmladší česká zpěvačka jsem odjela samostatné turné, byla jsem nejmladší porotkyně snad na světě, prostě "ever" (smích), což je super protože si v tom svým životě musíte nacházet to nej, čím se můžete pochlubit (smích), ale nezjišťuju to zase až tak, abych třeba řekla, že tahle písnička byla nejvíc stahovaná v období tom a tom, protože vždycky si najdete nějaký nej, když chcete.. (smích). Co se týká jiných nej, tipovala bych třeba něco s deskama s přívlastkem "nejmladší", ikdyž tam si myslím, že má prvenství Dara Rolins, navíc ta doba prodeji napomáhala. Každopádně myslím, že mohu s klidem říct, že jsem byla jedna z nejlmadších, která začínala v hudbě pracovat. 

vložte odkaz, text nemažte

NÁMĚT NA PÍSNIČKU PŘIŠEL BĚHEM KRÁJENÍ VEČEŘE

A teď nový singl, Na ostří nože. Co o něm můžeš říct? 
My jsme teď byli ve Varšavě, točili jsme klip, což je zajímavý, že jsme po osmi letech natočili opět dvoujazyčný klip. Polská verze, stop, střih, to samé v češtině, bylo to zábavné. Vzniknou dva klipy - ve dvou jazykových verzích a to jsme dělali naposled u písničky Zapadlej krám. Námět na písničku přišel během krájení večeře, měla jsem tupý nůž a napadlo mne přirovnat to ke vztahu. 



Když člověk nůž neostří, tak mu prostě přestane fungovat, můžete si koupit nový, ale s tím dospějete dřív nebo později do stejnýho bodu… Podobně je to ve vztahu, nefunguje vám to, tak jí/ho vyměníte za další, ale ono to v jistým momentě zase přestane fungovat. Důležité je tedy nůž či ten vztah ostřit, starat se o něj. Velmi výstižně to zobrazovala jedna fotka, pár držící se za ruce, těm lidem bylo asi 80, ptali se jich, jak to dělají, že spolu vydrželi šedesát let. Odpověděli, že žili v době, kdy se poničené věci opravovaly, a ne vyhazovaly. Je to pro mě silná myšlenka, kterou sdílím. Tenhle námět jsem napsala v polštině s jednou polskou textařkou a v češtině ho vytvořilo duo Sázavský&Chobot. Vystihli to přesně dle mých představ, pracovala jsem s nima už na singlu Leporelo nebo Z nálezů a krás.

Co se týká té hudební stránky, písnička vznikla na writing campu u mě doma. Přiletěl jeden švédský producent, ona polská textařka a hudebnice a společně jsme seděli s kytarou a házeli nápady. Vznikly tři věci a jednou z nich je právě Na ostří nože. Aranžmá, mixu i mastru se ujal švédsky producent. Mě taková nadupaná energická písnička hrozně chyběla.


Ewa Farna na předávání cen Anděl

A jak bude vypadat samotný klip? 
Žádné nože nebo ostření nebude, to by bylo moc samozřejmé (smích). Bude to zobrazení každodenních situací tancem, ty hezké i ty špatné budou vyjádřeny choreografií dvou lidí.  A k tomu překvapení, snad vyjde… Chtěla bych, aby nesla pozitivní náladu, jak písnička, tak klip, je to letní singl s powerem a klip by to měl vlastně jen pořádně podtrhnout. 

VIDEO: Tomáš Klus byl cenou ze Žebříku nadšen, Ewa Farna dostala i pivo

NA FORUM KARLÍN SE PŘIPRAVUJU UŽ PŮL ROKU

Takže vyjde zároveň v češtině i polštině?
Ano, proto to nějakou dobu trvá.

Co plánuješ do Karlína, kde 11. listopadu oslavíš 10 let na scéně?
Je to největší projekt za těch deset let, oslava jubilea si žádá trochu velkoleposti. Jsme zatím pořád v takové technické fázi, takže nic zajímavého na vyprávění. Každopádně zároveň připravuju nový repertoar, na koncertě tedy zazní i nové věci. Taky singly od počátku mé kariéry, prostě průřez deseti lety. Budou i hosté, chtěla bych mít tanečníky, zařadímě i písničky, které normálně na koncertech nehrajeme, tzn. důležité cover písničky v mojí kariéře, třeba I Will Always Love You od Whitney Houston,  kterou jsem zpívala v Superstar, Skyfall ze Slavíků, to jsou covery, které jsem zpívala pouze k jedné příležitosti, mají ale na YouTube hodně zhlédnutí, proto chci dát fanouškům jedinečnou šanci je slyšet naživo. Připravuju show na ten jediný koncert už půl roku a nemůžu se dočkat, až to s lidma oslavím.

Na kdy plánuješ nové album? 
Chystáme ho, ale jsem v takovém rozpoložení, že když nebude dobré, nechci ho vydat. Ale zatím jde vše dobrým směrem… Pokud ho stihnu před tím koncertem, bude to ideální, pokud ne, i tak mám pro fanoušky spoustu překvapení k onomu výročí.  Nová deska bude našlápnutá, chci si užít toho věku, kdy si už můžu vzít podpatky, ale taky ještě conversky. Mladá dravost, sexy drive, sebevědomí, ale hravost… Dát lidem energické věci, které se ve finále moc často neodehrávají s český textem. Dobré zpěvačky Lenny, Debbi, Celeste mají super kompozice, všem fandím a trošku závidím, příjde mi, že v angličtině to málokdy ztratí ten feeling. Já se ale budu chtít držet té češtiny, tak snad to nespadne na zadek. Češtinou se mezi mladými mainstreamovými zpěvačkami liším, tak to musím jen prostě udělat zatraceně dobře.

Ewa Farna, Support Lesbiens, Nebe interview: Naše On Stage není jen běžný koncert, ale celovečerní show

TVOJE TVÁŘ MÁ ZNÁMÝ HLAS? VYBRALA BYCH SI BEYONCÉ!

Co řikáš na fenomén Tvoje tvář má známý hlas? Koho by sis vybrala, kdybys byla soutěžící?
Koho bych si já zazpívala? Dokonce jsem dostala i nabídku, ale nechtěla jsem do toho jít... Tu show znám z Polska, tam už jede několikerá řada. Jsem holka, bavilo by mě se převléct a napodobit někoho, ale spíš třeba jen jako host. Jednou. A vybrala bych si vulkán energie, muzikantství a ženskosti - Beyoncé.


Ewa Farna používá mikrofony Sennheiser

Jak je pro tebe jako pro zpěvačku důležité technické zázemí?
Velmi! Mám skvělou kapelu, na kterou se mohu spolehnout. Mám skvělého stage managera - Peeta, tam prostě vím, že je o to technické zázemí postaráno. Navíc často spolupracuju se Sennheiserem, používám jejich mikrofon i in-earové odposlechy. Mám prostě kolem team lidí, kterým věřím. Spoustu věcem nerozumím, tak je fajn mít kolem sebe profíky, kteří vám poradí. Na svůj team jsem pyšná, bez nich by to nešlo.

text: Jaroslav Noska, foto: Petr Tibi, Nicola Bernard, Jaroslav Noska, Sennheiser, Panter

zavřít