Ghost Of You interview: Přišli jsme do studia s prázdnýma rukama a za týden jsme odcházeli s natočeným albem

Vydáno 19.02.2018 | autor: Hana Bukáčková

Talentovaná parta muzikantů z Brna Ghost Of You přichází se svým druhým albem. O novince Black Yoga tvrdí, že je po hudební stránce roztrhaná, místy až neurotická a depresivní. Jestli tomu tak skutečně je, už můžete posoudit sami, 16. února totiž deska vyšla. 

Ghost Of You interview: Přišli jsme do studia s prázdnýma rukama a za týden jsme odcházeli s natočeným albem Ghost Of You interview: Přišli jsme do studia s prázdnýma rukama a za týden jsme odcházeli s natočeným albem

O vaší tvorbě se říká, že je souhrnem křehké hudby a energií okamžiku, souhlasíte s tím?
Michal: Ano, protože v popředí je křehký vokál Tomáše a za ním energická kapela.

Pocházíte z Brna, je tam podle vás dobré hudební podhoubí?
Tomáš: Skvělé. Myslím si, že na brněnské scéně je úžasné, že i když lidi hrají různé žánry, navzájem se podporují, všichni se znají, potkávají se v jedněch hospodách a mají se rádi. Přijde mi, že tam neexistuje závist, vnímám Brno jako rodinné prostředí.
Michal: Nesoupeříme s ostatními. Pomůžeme jiným a oni na oplátku pomůžou nám.
Tomáš: Říkám to stále, muzika není fotbal, aby se dávaly góly. Má být pro lidi a o lidech, kteří mají chuť kooperovat, aby vytvořili společnými silami úžasnou muziku a další věci okolo.

BLOG: Patnáct důvodů, proč milovat hudbu v Brně

Tradovalo se o vás, že jste mladí čeští Tame Impala. Cítíte se tak?
Michal: To bude tím, že jsme o prvním albu řekli, že hrajeme psychedelický pop. Lidé si nás tak někam zaškatulkovali.
Tomáš: Tame Impala se berou jako pokračovatelé pinkfloydovských a beatlesáckých tendencí. Možná proto to má spojitost. Ale jako Tame Impala si rozhodně nepřijdeme.
Michal: O prvním albu se povídalo, že jsme mladí Radiohead.
Tomáš: Na druhou stranu by bylo hezký, kdyby o nějaké jiné kapele říkali, že jsou našimi dvojníky.

JEDNODUŠŠÍ JE JÍT S TRENDEM NEŽ HO NASTAVOVAT

Je v dnešní době těžké udržet si svůj rukopis a nesklouznout k osvědčené šabloně?
Michal: Po finanční stránce je to určitě těžší. Myslím, že spousta kapel změní žánr blíž k mainstreamu právě kvůli penězům. Pokud někoho kopíruješ, je to rychlejší. Zkrátka jednodušší je jít s trendem než ho nastavovat.

Myslíte si, že jste nadčasoví?
Michal: Doufám, že jo, interně se tak asi cítíme, ale jestli to je vidět zvenku, nevíme. Sám bych si to netroufl o nás říct.
Tomáš: Chtěli bychom být. Ale to ukáže čas. Myslím si, že to lze říct o kapele po deseti letech. Teď by to od nás vyznělo namyšleně, nebo by to v opačném směru znamenalo, že máme nedostatek sebevědomí.
Michal: Pokud svůj trend postupně nastavujeme, je to super.

RECENZE: Na Brno dobrý! Ghost Of You debutují na úrovni

Shodli jste se hned na žánru, kterému se budete věnovat?
Michal: Nebylo to o poradě, že bychom si sedli a u kávy se pobavili. Bylo to o nástrojích, zkušebně a společném seznámení. Vidím velké plus v tom, že jsme každý rozdílná osobnost. Propojení vzniklo dost zdravě. I když si některé naše vlastnosti odporují, kombinace nás je čistá a nevylhaná.

Které vlastnosti vás rozpojují?
Michal: Jelikož jsem bubeník i manager, tyto dvě role se občas kříží. Být spoluhráč z kapely, ale zároveň i pedant, který na ně musí ve tři ráno zařvat, že by se už z Prahy mělo vyrazit dál, není úplně jednoduché. To víš, že mi to občas není příjemné, ale jinak to nejde.

Michale, nově děláš managera i Zrní, jak ses k tomu dostal?
Michal: Bookingu se věnuji dlouho a jsem v agentuře Bumbum Satori. Díky tomu se mi otevřely obzory a dostal jsem se k nim. Po měsíci naší spolupráce vidím, že to může být velký. Pro mě je Zrní neuvěřitelně talentovaná kapela plná dříčů a společných inspirací.
Tomáš: Už jenom fakt, že dělá managera Zrní, naznačuje, že je to člověk na správném místě a že ví, co dělá. Potom je důvěra v něj opodstatněná.

Jak jste se na druhé desce posunuli oproti debutu?
Michal: Po první desce jsme hráli všude, kde to šlo. Když jsme připravovali tu druhou, měli jsme zvolnit v hraní, ale to jsme neudělali. Vznikla ve studiu během festivalové sezóny, nebyly připravené písničky ze zkušebny, z domu, takže posun tam byl obrovský i v tom, že jsme přišli do studia s prázdnýma rukama a za týden jsme odcházeli s natočeným albem. Vidím tam proto velký progres, minimálně ve studiové práci.

Album vznikalo opět pod producentským dohledem Ondřeje Ježka, lišil se tentokrát jeho přístup?
Michal: Ještě víc jsme se Ondrovi odevzdali. Na první desce jsme museli překousnout pár věcí a věřit mu, že to s námi myslí dobře. Oťukávali jsme se a dostal to nenásilně do podoby, ve které to cítil.
Tomáš: Naučili jsme se určitou pokoru v tom smyslu, že skousneme, jak to udělal, a pochopíme třeba až později, proč je to právě takhle. Dáváme tomu čas, snažíme se neprocpat do rozhodnutí svoje ego.
Michal: Od negovacího procesu se snažíme odvrátit a hledáme spíše to pozitivní. V první moment ti nemusí dojít, že je to super nápad. To jsou právě ty dlouholeté zkušenosti, které nás motivují pracovat s producentem.

Druhá deska má osm písniček, stejně jako ta předchozí, proč?
Tomáš: Ano, ale je o minutu delší. (smích)
Michal: Už jsme četli první recenzi nového alba a bylo tam uvedeno, že prý každou deskou přidáváme minutu. Nebyl prostor, možná ani energie udělat toho víc. Nechtěli jsme, aby nasazení upadlo. Podle mě se akumulovaná energie v nás měla odrazit do nahrávky a my ji vyčerpali do dna.

Proč se album jmenuje Black Yoga?
Michal: Když děláš jógu, tak se především uvolníš, propojíš mysl, tělo a duši. Naše nová deska je přesně to stejné, jen v negativním směru. Je to konfrontace s tvým špatným já. Black Yoga je pro mě nějaké prozření, kdy se člověk v určitý moment probere a uvědomí si, že všechno negativní dělal dobrovolně.

Název koresponduje s obsahem desky?
Michal: Po textové stránce rozhodně. Hudební stránka je roztrhaná, místy až neurotická a depresivní. I tam můžeš najít spojitost.

Ghost Of You interview: Má fetiš smysl? Za nás určitě!

Jste mladí, proč ta deprese?
Michal: Od prvních tónů na zkušebně jsme depka.
Tomáš: Vyrovnáme se s tím špatným, abychom mohli být pozitivní v reálném životě. To je jak s večírkem. Kocovina přichází, když deska končí. No a předposlední píseň The Ark Won't Come říká, že jsi vlastně v háji a ten Noe s archou nepřipluje. Máš poslední šanci se zachránit, ale je to jenom na tobě.
Michal: Proces nahrávání byl úplně jiný. Tomáš měl nazpívaný vokál za hodinu po tom, co jsme dokončili nástroje. Což není moc obvyklé, protože znám hodně zpěváků, kteří potřebují dny nebo týdny, aby si napsali slova a vymysleli linku. Musel se snažit. Jestli si to vymyslíš na ho*no, bude to takhle nahrané.
Tomáš: Ne všechno bylo z paty, ale já v sobě kumuluji určité pocity přirozeně a potom je na místě to určitým způsobem popsat, vystihnout v daný moment. Zároveň reagovat na muziku a na to, co se děje v kapele a v samotné písničce. Určitě tomu předcházely zápisky z dřívějška. Ale konečné zformulování jednoduché nebylo, protože to muselo být tady a teď. Čím větší bič, tím větší startér.

 

Kdo stojí za vizuálem?
Michal: Oproti první desce jsme se poučili a nenechali to na poslední chvíli. Oslovili jsme skvělého umělce Branislava Rarigu, který nám vytvořil koncept pro kompletní vizuál. S ním byla skvělá spolupráce. Jeho umělecké cítění se dost potkává s tím naším.

ONDŘEJ JEŽEK NÁM HRAJE NA DESCE NA EŠUS

Proč na desce není žádný host?
Tomáš: Koketovali jsme s myšlenkou, že bychom nazpívali něco se Sárou Vondráškovou aka Never Sol, ale nebyl úplně prostor. Třeba někdy v budoucnu bude. Na desce ale svým způsobem hosta máme.
Michal: Ondru Ježka, který hraje na ešus (smích).

Na ešus?
Michal: Pořídil jsem si nový perkusivní synťák, se kterým jsem se chlubil Ondrovi. Než jsme začali nahrávat, volal mu syn, že nemůže najít ešus. Ondra ho nakonec našel ve studiu a během nahrávání skladby Break Into Eden ho prostě použil. On slyší skvělý zvuk i tam, kde to nečekáš.
Tomáš: Na minulé desce hostoval na synťák.
Michal: Dokonce mi zakázal namazat si pedál, který odporně vrzal. Naopak pedál ještě přizvučil, v mixu pořádně vytáhnul a musím zpětně uznat, že to v kontextu funguje.

K desce se váže i turné, na co se během něj můžeme těšit?
Michal: Máme do prázdnin kolem třiceti koncertů. Pak festivaly a na podzim zahraničí! Křty alba s námi odjedou srbští Repetitor. Asi rok zpět nám v den koncertu zrušili účast, protože si bubenice zablokovala záda. Takhle si to vynahradíme v Prešově, Trenčíně, Bratislavě, Brně a Praze.
Tomáš: Teď dolaďujeme koncertní set, kde jsme propojili první album s druhým.

Bude klip?
Tomáš: K písni The Ark Wont Come nám natočil klip Jonáš Svoboda a objevím se v něm já. Bude to hodně vizuální, neotřelý. Přistupoval k němu výtvarným způsobem a využil spousty efektů.
(Klip již mezitím vyšel, podívejte se na něj níže, pozn. red)



Projeli jste řadu showcase akcí, co vám daly?
Michal: Hodně zkušeností a prozření, že to není úplně zadarmo. Pokud na to kapela čeká, nepřijde to. V Česku na Nouvelle Prague před dvěma lety bylo jedno pódium, takže agenti, manageři a dramaturgové neměli kam jinam jít. To bylo výrazně jednodušší. V Holandsku či ve Vídni jsme hráli v konkurenci třiceti pódií. Agent ti dal pět minut, abys ho zaujal. Když jsi ho nezaujal, otočil se na patě a šel dál. I proto jsme připravili set, který šlapal od začátku do konce a nesměl nudit.

První den Nouvelle Prague ovládli Ghost Of You, Kadebostany či Wild Tides

Který showcase byl nejlepší?
Tomáš: Eurosonic.
Michal: Waves Wien.
Tomáš: Každý showcase má smyl, je to startér, kterým se necháš inspirovat.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli?
Michal: Asi v Londýně.
Tomáš: Neopakovatelný výlet, který byl plný zážitků, to byl přesně Londýn, včetně plánování, cesty autem, spaní ve stanu na konci září u Kale, kde nás v noci probudil odstřel divokých kachen. (smích) Nebo jak jsme hráli ve vypuštěném bazénu v Bratislavě.
Michal: Nebo jak jsme točili pro Balcony TV v Holandsku, kde byl krásný výhled na celý Gronigen. Samozřejmě i Banát měl svoji specifickou a neopakovatelnou atmosféru.

Jednou jste v rozhovoru řekli, že probuzení české scény by byla nekromanie, souhlasíte s tímto výrokem i po letech?
Tomáš: To bylo myšleno jako vtip, který nepochopila redaktorka.
Michal: Česká scéna je probuzená. Vždyť tu vznikne každý rok tolik skvělé hudby. Problém je, že je u nás spousta líných kapel, které si jenom stěžují. Jen talent už dávno nestačí a dost skupin čeká, až si jich někdo všimne a vytáhne je.

Je začátek nového roku, jaký to bude rok pro vaši kapelu?
Tomáš: Skvělý.
Michal: Nová voda na mlýn. Nové album přinese nové cesty.
Tomáš: Jsme tomu otevření a těšíme se na to.

Text: Hana Bukáčková, foto: Tomáš Vlach (rozhovor), Václav Mach, Zdeněk Němec (promo)

Témata: Ghost of You, Black Yoga, Zrní

zavřít