Gingerhead interview: Křest v Malostranské besedě bude naše pražská premiéra

Vydáno 29.09.2016 | autor: Hana Bukáčková

Gingerhead jsou sice novým jménem na české hudební scéně, jednotliví členové už ale mají jako úspěšní muzikanti leccos za sebou. Než pokřtí 1. října své debutové EP v pražské Malostranské besedě, povídali jsme si s kytaristou Maťem Mišíkem. 

Gingerhead interview: Křest v Malostranské besedě bude naše pražská premiéra Gingerhead pokřtí svoje EP v Malostranské besedě 1. října. Foto: Jirka Loudín

Jste nové seskupení na hudební scéně, složené z úspěšných muzikantů, co byste o sobě čtenářům řekli? Jaký styl hrajete?
Řekl bych, že jsme hodně pestrobarevná mozaika. A to nejen věkem, ale hlavně hudebními kořeny, tím, co každý z nás poslouchá, a zkušenostmi, které jsme nabrali v dřívějších kapelách.

Kytarista Luboš krom spolupráce s Davidem Kollerem a Ivanem Králem působil především v zásadní rockové kapele devadesátých let Walk Choc Ice. Eliška měla energickou dívčí skupinu Reskata, se kterou se jim celkem dařilo i v zahraničí. Já jsem nasbíral dost zkušeností v dívčí skupině Panika a poté hlavně v Tata Bojs a s Anetou Langerovou. Náš basista Vlasta měl v devadesátkách hodně zajímavou grunge partu Gallery Of The Dirt a bubeník Tomáš, krom toho, že bicí učí, hraje ještě v Jarret.

Každý jsme toho už prošli dost a máme určitou vnitřní zralost, díky bohu se v těchto rozdílnostech především doplňujeme a navzájem obohacujeme. Z toho všeho na konci vypadávají písně, které jsou stylově dost různorodé a zvuk kapely je, myslím, hodně pestrý. Lidé nám po koncertech říkají, že se jim ta pestrost právě líbí a že se ani chvilku nenudí.

AUDIO: Mohou být Gingerhead českými Paramore? Poslechněte si jejich první singl

Jak jste se dali dohromady? Koho to vlastně napadlo?
Když se na to koukám z odstupu, přijde mi, že to ani jinak být nemohlo. Ale v podstatě šlo o takové nezávazné jamování a všemožné okolnosti svedli jednotlivé členy v daný den do oné zkušebny. Po pár zkouškách jsme pochopili, že se děje něco výjimečného, a rozhodli se tu výzvu přijmout. Od té doby intenzivně pracujeme a zažíváme si tu skvělou zkušenost, kdy tvoříme něco, co jde absolutně z nás a můžeme to sdílet navzájem... máte totiž naší "zázvorovou" smečku. 

Proč právě tento název? Máte rádi zázvor? A v jaké podobě?
Na zázvoru, myslím, frčíme všichni. Já si dokonce dělám domácí Ginger beer (nealko kvašená limonáda). Název ovšem vznikl na našem zimním soustředění, kdy jsme měli jistý problém s odpadem. Resp. všichni (chlapi) nechávali zbytky zázvoru v hrncích a Eliška, jakožto někdo, kdo to měl po nás umýt, z nás už rostla... a když jsme potom večer vybírali jméno pro kapelu, zahlásila "A co třeba Ginger problém?" Po prozkoumání wikipedie jsme zjistili, že slovo Problém je problém. Líbilo se nám ponechat jako základ slovo Ginger a k němu jsme nakonec zvolili Head... prostě to znělo dohromady pěkně. Ve hře byli ještě Potato Attack a Mamma Erupta, ale nakonec bylo demokraticky odhlasováno jméno Gingerhead.

PÁR FESTIVALŮ JSME NAKONEC VYŠKRÁBLI

V jarní tiskové zprávě jste psali, že chcete v létě vyjet na první koncerty, povedlo se? Kde všude jste hráli?
Nakonec jsme ještě pár letních festivalů "vyškrábli", ale jelikož jsme začali dost pozdě, už byla většina obsazená. Nakonec jsme si zahráli na festivalech Dobrovol, Orlická brána a na pražské Klubové Noci a bylo to moc fajn.

Na jakém nejzajímavějším místě jste hráli? Můžete uvést i zkušenost z minulých kapel.
Luboš si vzpomíná na pár peprných koncertů... jeden v zimě v cirkusovém stanu ve Vrchlabí. Potom v takovém "Dj kotci", nebo jak to nazvat, a na diskotéce, kde bicí musely být na tanečním parketu. A potom v sále pro plenární zasedání KSČ tč. klubu v Jeseníku.
Eliška si zahrála s Reskatou ve Francii v rámci festivalu Europa Vox a v Londýnské Carlington Academy jako předkapela Kabátů. Potom si zajeli do Švýcarska a Belgie, kdy na oplátku pozvali místní partu zase do Prahy.
Doufám, že nás s Gingerhead také čekají podobně velkolepé zážitky.

 
foto: Katarína Mišíková

V první jarní den jste vydali singl Holy Ground, nyní začíná podzim, bude následovat podzimní singl?
Vzhledem k tomu, že jsme právě vydali naše debutové EP, budeme postupně vypouštět další singly a dojde i na celkem unikátní video z bonusového materiálu Live In Studio, který je součástí EP.

Zároveň jste chtěli natočit klip právě k singlu Holy Ground, povedlo se to?
Scénář je připravený a rádi bychom klip zrealizovali do konce roku. Jelikož si ho budeme točit sami, bojujeme hlavně s časem, kterého je pořád nedostatek.

Jak už zaznělo, vydáváte debutové EP, na co se můžeme těšit?
Základem jsou čtyři písně, které jsme natočili v průběhu tohoto roku. Dalo by se říct, že titulní písní je náš první singl Holy Ground, podle kterého jsme nakonec pojmenovali i celé EP. Na konci léta jsme se ovšem rozhodli udělat ještě jeden, tak trošku riskantní krok a zavřeli se na jeden den do velkého studia 3bees, kde jsme natočili několik našich nejnovějších písní zcela naživo! Tedy bez dotáček a podobných studiových fíglů. Chtěli jsme zachytit tu "živou" energii, kterou zažíváme na koncertech a na zkouškách. Z tohoto session jsme dali na EP tři písně jako bonus. O celkový mix a mastering se nám postaral náš kamarád Pavel Bohatý, kterého lidé mohou znát ze Studia Sono a z kapel jako Blue Effect, Vladimír Mišík & Etc nebo East Park. Dobrou zprávou je, že jsme celé Live In Studio session natáčeli na několik kamer a naši fanoušci se v průběhu roku mají na co těšit.

Kdo je autorem textů a hudby?
V tuto chvíli muziku píšeme převážně já s Lubošem a Eliškou. Anglické texty si píše Eliška sama a první dva české texty napsal nedávno Luboš. S tou češtinou trochu bojujeme, ale je to pro nás výzva a do budoucna bychom rádi více česky zpívaných písní.

Křest proběhne 1. 10. v Malostranské besedě, kdo se ho zhostí? Budete mít hosta?
Krom toho, že se jedná o naši pražskou premiéru, tedy náš první regulérní koncert v Praze, je to především takový večírek pro naše přátele, kde oslavíme náš první krůček, tedy vydání debutového EP. Hosta mít asi nebudeme a křtitel je zatím zahalen tajemstvím. A taky už víme, "čím" budeme křtít... to bude také malé překvápko.

Můžeme se těšit i na plnohodnotné album?
To každopádně. Nicméně v tuto chvíli jsme plni dojmů z právě dokončeného EP a naše pozornost je upřena zcela na přítomnost.

K NATÁČENÍ VIDEA JSME POUŽILI UNIKÁTNÍ TECHNOLOGII

Plánujete ještě nějaký klip? Pokud ano, k jaké písni?
Jak jsem zmínil, chystáme plnohodnotný klip k písni Holy Ground. Ale jako první vypustíme speciální video k songu Bless You, jenž je součástí bonusového Live In Studio materiálu právě vydaného EP. Video je unikátní tím, že je celé natočené na 360° kameru. Jedná se tedy o záznam živého nahrávání ve studiu, kdy se divák může svobodně procházet studiem a dle chuti se zastavovat u jednotlivých muzikantů. Dokonce jsme teprve asi dvacátou kapelou na světě, která tuto novou technologii použila pro svoje video.

Měli jste kampaň na Hithitu, co vás k tomu vedlo? Jako úspěšní muzikanti jste nesehnali dost prostředků?
Je to, jak říkáš. Být úspěšný muzikant v naší malé zemičce nemusí rozhodně znamenat, že jste finančně za vodou. Ale nás především lákalo si to zkusit. Systém crowdfundingu je nám dost sympatický a krom získání finančních prostředků na daný projekt v tom vidíme také jistou formu propagace a možnost získání nových fanoušků. A musím říct, že to velmi dobře zafungovalo na všech frontách.

Jak už jsem zmínila, pocházíte ze známých hudebních uskupení. Comebacky s dřívějšími kapelami někdo z vás neplánuje?
Krom toho, že Eliška si s kapelou Reskata občasně zahraje, nějaký velký comeback se prozatím asi nechystá. Ale znáš to, nikdy neříkej nikdy...


foto: Katarína Mišíková

Jak se chcete dál vyvíjet a čeho chcete dosáhnout?
No, řekl bych že rozhodně nechceme být pasivní. Práce na nových písničkách (kterých má každý z nás ve svých kreativních šuplících víc než dost), domlouvání koncertů, propagace kapely na všech frontách, tvorba videí a dalšího obsahu pro sociální média, postupná příprava alba a zlepšování koncertní prezentace. A samozřejmě hrát, hrát a zase hrát... Ono vybudovat funkční kapelu je opravdu hodně práce, ale jelikož nás to spolu opravdu hodně baví, máme dostatečnou motivaci to vydržet.

Dočetla jsem se, že jste prý čeští Paramore, co si o tom myslíte?
Umím si představit, že tam ten vliv někdo slyší. V naší hudbě lidé slyší různé vlivy... Lenny Kravitz, Pink, The Police, Faith No More, Eagles of Death Metal... a tak dále. 

Co byste vzkázali svým fanouškům?
Podívejte se na naše stránky www.gingerhead.cz, poslechněte si naši muziku, kdo používáte Facebook, YouTube nebo Instagram, přihlaste se k odběru/staňte se fanoušky a rozhodně zajděte na koncert, až budeme hrát ve vašem okolí. Protože Gingerhead jsou to, co chceš!

text: Hana Bukáčková, foto: Jirka Loudín, Katarína Mišíková

Témata: Gingerhead, Maťo Mišík, Paramore, Lenny Kravitz, Pink, The Police, Faith No More, Eagles of Death Metal

zavřít