Giudi interview: Sólový projekt byl mým tajemstvím

Vydáno 01.08.2017 | autor: Josef Martínek

Zpěvačka Jitka Moulisová byla dosud známá hlavně fanouškům rockové kapely ISUA nebo divákům televizní show X-Factor. Před pár týdny však překvapila svým sólovým projektem Giudi. Ten je zaměřen na současnou elektroniku a pro zpěvačku je velmi niterný. "Je to úplně jiný zážitek než hrát s kapelou, jako by se naše energie s lidmi v sále propojily a já to pocítila i fyzicky," říká o svém prvním sólovém koncertě na pražské lodi Cargo Gallery. V červnu tam pokřtila debutové EP Reborn To Be.

Giudi interview: Sólový projekt byl mým tajemstvím Giudi interview: Sólový projekt byl mým tajemstvím

Giudi, přicházíte se svým elektronickým projektem, ale známá jste i jako rockerka ze skupiny ISUA. Máte tedy v hudbě ráda velké žánrové rozpětí?
Širší rozpětí je pro mě přirozené, protože i hudba, kterou poslouchám, je z různých žánrů. Mám ráda jak rock, tak elektroniku. 

VIDEO: Zpěvačka Giudi točila klip v Itálii, hledá v něm vnitřní sílu. Nové EP pokřtí na Cargo Gallery

V ISUA vás fanoušci znali s červenými vlasy, nyní jste přešla na blond. Signalizuje i tahle změna image vaši hudební proměnu?
Také tyhle změny u mě přišly spontánně, nijak jsem s tím nekalkulovala. Červené vlasy se mi dlouho líbily a je pravda, že pro nás byly do jisté míry poznávacím znamením, protože nás promotéři často prezentovali jako kapelu s červenovlasou zpěvačkou. Jenže těch červenovlasých zpěvaček bylo víc, takže se mi stávalo, že si mě pletli třeba se Žofkou z Mydy Rabycad. Měla jsem červené vlasy dlouho. Říká se, že když žena změní barva vlasů, něco se v jejím životě posouvá. A je to pravda, cítím, že jsem se celkově trochu zklidnila a blonďatá barva ke mně sedí víc.

V SÓLOVÉM PROJEKTU SI MŮŽU DOVOLIT COKOLIV

Klip Seaside jste natáčela v Itálii, zdá se, že produkčně nepatřil k těm jednodušším. Jak bylo těžké takové natáčení zorganizovat? 
Produkčně to náročné bylo, ale v Itálii mám naštěstí zázemí, jezdím tam už 10 let. Ta písnička tam vznikla a od začátku jsem měla v hlavě vizi, jak by klip měl vypadat. Psala jsem ji u moře, proto se i příběh videa odehrává tam. Byla to moje první zkušenost s natáčením v zahraničí, vše jsem v podstatě organizovala sama. Všichni, které jsem oslovila a kteří mi s tím pomáhali, do toho šli s nadšením a přistupovali k tomu tak, že chceme vytvořit něco umělecky hodnotného. Jsem na klip hrdá, představa, jakou jsem od začátku měla, se naplnila.

Nastupující ženská síla aneb TOP 6 nových českých projektů: Giudi, Vesna, Diva Baara a další

Z klipu je patrné, že vám kromě hudby jde hodně i o vizuální dojem. Je to správná domněnka?
Ano, pro mě jsou hudba a vizuální dojem propojené. Když jdu na něčí koncert, vnímám stejně intenzivně hudbu i to, co se děje na pódiu, světla, pohyb i to jak ti lidé vypadají. Je pravda, že v kapele se čtyřmi chlapy jsem vždycky musela trochu bojovat, abych svoje představy prosadila. Zato teď si můžu dovolit cokoliv a moc si to užívám. 

Ve videu máte v některých záběrech na tváří masku. Co symbolizuje?
Klip vyobrazuje mou vlastní cestu, putování mezi dvěma světy. Maska se objevuje až v poslední části a symbolizuje ochranu před zlými duchy. Je to ručně, na míru vyrobená maska od rakouské návrhářky Flory Mirandy, která se inspirovala v mytologii. Má od člověka odhánět jakoukoliv zlou energii. 

Písně si připravujete sama, nebo s někým autorsky spolupracujete?
Nejdřív jsem měla svoje písničky, které jsem skládala sama na kytaru. Jednou jsem na Instagramu narazila na kluka, který si říká Sin.teX. Je to talentovaný producent, skladatel a grafik. Začali jsme si psát o muzice, poslala jsem mu svoje nápady a slovně popsala pocity, které bych z té hudby chtěla mít. Když mi poslal první úryvek, naprosto mě dostal, protože to přesně vystihlo vše, co jsem chtěla. Poté jsme začali společně pracovat i na dalších nápadech. V té době jsem ještě neplánovala, že budu vydávat EP a koncertovat. Pro to jsem se rozhodla, až když jsme měli hotovo několik písniček. 

ISUA JE O SKVĚLÉ PARTĚ KAMARÁDŮ


Máte s tím projektem i další plány?
Momentálně bych ráda co nejvíc koncertovala. A kromě toho samozřejmě píšu další, protože mě to baví, v téhle hudbě je trochu jiná energie než v té, kterou děláme s kapelou. ISUA je pro mě hlavně o skvělé partě kamarádů, se kterou se jdeme o víkendu vyblbnout na pódium. Jsme na sebe všichni vázaní, takže když má někdo špatnou náladu, semele to celou partu. Jako Giudi se spolehám hlavně sama na sebe, můžu se ponořit více do hloubky a přenášet do hudby jen vlastní pocity.

Dobřanský Radbuza fest: Fanoušky zahřáli Vypsaná Fixa, Sabina Křováková nebo ISUA


Dovedete si představit, že by směr vaší sólové tvorby ovlivnil i repertoár kapely ISUA?
V kapele jsme se v jednu dobu snažili trochu experimentovat, ale zatím se to neujalo. Spíš si myslím, že naše tvorba bude asi hlavně o živých nástrojích, takhle nás to společně baví a funguje to. Experimenty si nechám pro svůj projekt, tam se můžu vyřádit. 

EP Reborn To Be jste vydala na Spotify a iTunes, v červnu jste ho křtila na lodi Cargo Gallery. Co konkrétně bylo pokřtěno, když album existuje jen digitálně?
Křtili jsme zarámovaný obal alba s QR kódem, který jsem pak vystavila v sále a každý si mohl album stáhnout. Kmotry alba byli Milan Kukulský aka Mejla a Mariana Prachařová. 

Jaké další písně kromě pěti, které jsou na EP, hrajete?
První koncert měl opravdu jen těch pět písniček (smích). Nerada hraju covery, myslím si, že umělec by měl interpretovat vlastní písničky. Byl to hlavně křest alba, šlo o moje první vystoupení se sólovou tvorbou a nechtěla jsem si toho na sebe naložit moc. Určitě mám ale v zásobě i další písničky, na kterých pracujeme. Do budoucna to tedy bude plnohodnotný koncertní set.

BÁLA JSEM SE, ŽE LIDI NEPŘIJDOU, ALE SÁL BYL PLNÝ

Jak lidé na vaši tvorbu reagovali?
Ještě půl hodiny před koncertem jsem byla zalezlá v podpalubí a bála se, že lidi nepřijdou. Pak se ale spustila hudba, vyšla jsem na pódium a sál byl plný. V tu chvíli mi vyhrkly slzy do očí a všechno ze mě spadlo. Zvláštní bylo, že hned při první písničce mě začaly brnět prsty na rukou, což jsem za 150 koncertů s kapelou nikdy nezažila. Byl to úplně jiný zážitek, jako by se naše energie s lidmi v sále propojily a já to cítila i fyzicky. Diváci byli po celý koncert vnímaví, v sále panoval klid. Byla jsem ráda, že lidi pochopili, že jde o niterní věc, a prožívali to se mnou. 

Klip Seaside jste vydala jen pár týdnů před křtem, jak se vám tak rychle podařilo zmobilizovat fanoušky, aby naplnili sál?
Myslím si, že lidé byli zvědaví, s čím přijdu. O tom, že připravuji sólový projekt, jsem totiž vůbec nemluvila, dokud jsem neměla v ruce něco konkrétního. Bylo to takové moje tajemství. Na křest mě přišli podpořit dokonce i fanoušci ISUA v našich kapelních tričkách, což mě moc potěšilo. Doufám, že koncertů teď bude přibývat.

 
Kdo tvoří vaši cílovou skupinu fanoušků? Myslíte, že vaše místo je s tímto projektem spíš na nezávislé scéně, nebo by mohl zaujmout i mainstreamové publikum? 
Zatím se mi to těžko specifikuje, protože jsem odehrála jen jeden koncert. Pořád se ještě trochu rozkoukávám a zjišťuji, kde bude mít tato hudba svoje místo. Třeba to není jen v Čechách, ale i v zahraničí. Pod mým videem na YouTube se obevují komentáře z celého světa, například z Mexika nebo Albánie. To je pro mě nová zkušenost, protože s kapelou ISUA byli posluchači omezeni jazykovou bariéru. Je to jeden z důvodů, proč jsem začala tvořit anglicky. Často totiž jezdím do Itálie, kde po mně kamarádi vždy chtěli, ať jim pustím svou hudbu, ale z češtiny, nic moc neměli. Je krásný pocit, když teď mou hudbu můžou naplno vnímat lidé z různých koutů světa. 

Chystáte teď něco s kapelou ISUA?
Zrovna jsme nahráli novou písničku s producentem Tomášem Frödem z kapely Imodium. Těšíme se, až ji fanouškům představíme. A máme určitě i další společné plány. 



Prošla jste také talentovou soutěží X-Factor, jaká to byla zkušenost?
Jsou to už tři roky a určitě to pro mě byla velká a zajímavá zkušenost. Mám pocit, že spoustu interpretů se poté, co soutěž skončí, od ní snaží distancovat, což mi přijde jako hloupost. Když už tam člověk jednou dobrovolně jde, měl by vědět proč. Já jsem tam nešla s tím, že se ze mě stane slavná zpěvačka. Na rovinu říkám, že jsem chtěla zviditelnit svou kapelu a nahlédnout do zákulisí tohoto typu programu. A povedlo se. Také jsem tam potkala spoustu milých lidí, se kterými jsem dodnes v kontaktu, ať už je to Oto Klempíř nebo kamarádi muzikanti ze Slovenska. 

text: Josef Martínek, foto: Daniel Salač (rozhovor), Lucie Vysloužilová (promo), Michala Rusaňuková (videoklip)

Témata: Giudi, Reborn To Be, ISUA

zavřít