Jan Kunze (Kofe-in) interview: Každá cesta člověka posune

Vydáno 03.11.2015 | autor: redakce

Muzikant, zpěvák, skladatel, básník, představitel opavské kultury, cestovatel. Jan Kunze zastává v životě mnoho rolí. Jednou z nich je hraní s kapelou Kofe-in, se kterou právě vyrážejí na společné podzimní turné s Lety mimo. "Vždycky jde hlavně o lidi, o atmosféru, kterou vytvoří. A fajn lidi jsou všude,“ říká v našem rozhovoru.

Jan Kunze (Kofe-in) interview: Každá cesta člověka posune Jan Kunze (Kofe-in) interview: Každá cesta člověka posune

Jak jste k sobě přišli, kdy jste se s Lety mimo seznámili?
Známe se už nějakou dobu, jen jsme neměli možnost spolu vyrazit na turné. Česká republika je malá, takže dříve nebo později se v jedné branži potkáš téměř s každým.

Jste obě celkem žádané klubové kapely, z jakého důvodu máte jen 7 zastávek?
Obě kapely mají dostatek koncertů po celý rok, tak není potřeba, aby bylo turné monstrózní. Navíc, brácha má teď hodně práce s konceptuálním albem Abendland, na kterém se podílí více zpěváků a muzikantů z celé republiky. Já vystupuju sám na autorských čteních a ještě s Munroe, do toho vernisáže výstav, které kurátoruju. Je toho až nad hlavu.

Budete hrát nějakou písničku od Letů nebo s nimi dohromady?
Svoje písničky si Lety zahrají sami, stejně tak jako my ty naše. Společnou píseň nebo hostování určitě nevylučuji.

Lety Mimo a Kofe-in vyrážejí na společné turné

Kterou jejich písničku znáš a máš rád?
Po turné je budu znát podrobně všechny, tím jsem si naprosto jistý.

Kofe-in pravdelně hostují i zvou na turné, prakticky jsem vás asi nikde neslyšela vystupovat samostatně. Máš (nebo vaše kapela) nějaké přání, sen, s kým byste si chtěli zahrát?
To, co člověk s někým zažije nebo vytvoří, už mezi těmi lidmi zůstane navždy, takže rádi spolupracujeme. Na naší první desce hostuje Klára Vytisková, na druhé Terezie Kovalová a na třetí Katarína Landlová. Na koncertě už jsme taky vystupovali s kdekým, třeba jako hosté UDG na Ruskou raketu nebo u Zakázanýho Ovoce v Automatu na lásku. A zrovna minulý týden jsem bohužel musel odmítnout hostovačku u Imodium, protože jsem taky vystupoval. Rád bych si zahrál a zazpíval se spoustou lidí. Jde hlavmě o to, ať jsou fajn, otevření a kreativní. No, ale Rolling Stones, Jacka Whita, The Kills nebo třeba Pearl Jam bychom určitě neodmítli.

Na který klub z vaší koncertní šňůry se nejvíc těšite a proč?
Určitě se těšíme na pražský klub La Loca a na opavský Art. Jsou to místa, kde koncertujeme pravidelně, takže to tam dobře známe. Jinak se těšíme všude. Vždycky jde hlavně o lidi, o atmosféru, kterou vytvoří. A fajn lidi jsou všude.


Co bys vzkázal lidem, proč by měli dorazit na váš koncert?
Ti, kteří nás znají, už ví, proč přijít. Ostatním bych vzkázal, ať nesedí pořád na Facebooku a vyrazí na živou kulturu. Poznávání nových věcí obohacuje život, rozšiřuje obzory.

Nedávno jsi byl s bratrem ve Střední Americe. Šlo hlavně o poznávání kultur a života jinde. Ovlivnilo vás to nějak? Vousy už jsi shodil...
Oba dva hodně cestujeme a vždy jde o poznávání nových kultur, lidí a života jinde. Cestování člověka obohacuje v mnoha rovinách. Nejen, že mu dá jiný pohled na věci, které třeba ve svém životě považuje za běžné, ale taky otestuje jeho schopnosti. Mezilidské vztahy se také víc vykrystalizují než v tom blahobytu a komfortu, ve kterém žijeme. Posune tě každá cesta, jen si tu energii člověk musí v sobě dokázat udržet i po návratu do šedivé reality.

Myslíš, že se to promitne i do tvé tvorby?
Všechny mé zážitky, zkušenosti, cesty, výhry, prohry se promítají do mé tvorby. Někdy jsou jasně rozeznatelné a někdy tu spojitost musíš víc hledat, ale jsou tam vždycky.

Při jakých situacích, stavech nebo emocích se ti nejsnadněji skládá?
Nejlépe se skládá samozřejmě pod dojmem nějakého silného emočního zážitku. Ať už pozitivního nebo negativního. Vždycky říkám, že jediné pozitivní na rozchodu s dívkou je to, že většinou tě to inspiruje k nějakým básním, textům nebo hudbě. Jinak při samotném procesu pak potřebuju spíš pohodovou a kreativní atmosféru.

Co plánujete na příští rok?
Rádi bychom vydali nový singl i s videoklipem, a protože jsme velkou část letošního léta strávili ve Střední Americe, v tom příštím chceme hodně koncertovat na festivalech.

A trochu k Tobě. Vedeš opavskou kulturu, hudební klub, hraješ s Kofe-in, máš projekty Munroe a Hičhaikum, skládáš písničky i poezii, jezdíš na autorská čtení, moderuješ, cestuješ. Jsi naklonován, že to všechno stíháš? Máš i nějaký volný čas?
Mám toho opravdu hodně a už si to nějakou dobu uvědomuju. Ono je těžké něco z toho opustit, protože mě všechno baví a současně se všechno daří. O koncerty, výstavy a autorská čtení je pořád zájem a tím pádem není třeba nic hrotit, protože vystoupení je pořád dost. Nicméně určitě bych to chtěl do budoucna zmírnit. A volný čas si umím udělat i v tak náročném programu. Člověk musí umět i relaxovat a nabírat nové inspirace a podněty.


text: Hana Poláchová

zavřít