Jindra Polák (Jelen) interview: Kořeny mě táhnou zpátky do lesa

Vydáno 05.04.2017 | autor: redakce

Po loňské mimořádně nabité festivalové sezóně si ani letos Jelen v létě příliš neodpočine, zpěvák Jindra Polák nám v rozhovoru prozradil, že již nyní mají nasmlouváno přes šedesát vystoupení. Bude mezi nimi také tradiční festival Okoř se šťávou, který proběhne 3. června. "Okoř máme hrozně rádi, speciálně já k tomu místu mám hodně osobní vztah," říká Polák. 

Jindra Polák (Jelen) interview: Kořeny mě táhnou zpátky do lesa Jindra Polák (Jelen) interview: Kořeny mě táhnou zpátky do lesa. Foto: Radek Kudláček

Jak ses dostal k hudbě?
Jsem z muzikantské rodiny, takže jsem už odmalička na něco hrál. Od zhruba pěti šesti ti let jsem hrál na nějaké ty klavíry, trumpety, trombóny ad. Někdy ve svých čtrnácti - patnácti letech jsem našel mezi deskami, které zůstaly doma po tátovi, který se odstěhoval, desku Kiss - The Best Of The Solo Albums. Když jsem ji slyšel, úplně mě dostala. Zahodil jsem trombón do kouta, koupil si elektrickou kytaru Jolana Disco a začal psát své vlastní písničky. Hrozně dlouho jsem poslouchal jen Kiss furt dokola a byl jsem rozhodnutý, že budu hrát rockovou muziku.

Jelen interview: Hudba je magie v praxi, naše nová deska je o koncích a nových začátcích

Kdy se to změnilo?
Když Kiss vydali svůj unplugged, kde jsem slyšel ty jejich rockový písničky nahrané na akustické nástroje. A najednou ta rocková muzika získala úplně jiný tlak, který jsem neznal, a zjistil jsem, že mě to vlastně baví daleko víc než samotný rock'n'roll. Začal jsem se trošku ubírat tímto směrem a už mi to zůstalo.

vložte odkaz, text nemažte

Měl jsi nějakou kapelu ještě před Jelenem?
Já měl spoustu kapel, ale ta poslední, která byla nejvíc rozjetá, se jmenoval Krivohlavy. Akustická kapela ve velkém obsazení, kde jsme hráli takovouhle muziku, akorát v té době to nebylo, jako když jsme se teď sešli s klukama a všechno si to sedlo a dostalo pevný obrysy. Byl to takový základ, kdy jsem si v hlavě začal srovnávat, co vlastně chci dělat, ale ta magie si sedla až teď s Jelenem.

Vaše klipy bývají plné přírody. Kde jste točili váš zatím poslední klip Klidná jako voda, oceněný v anketě Žebřík?
Točili jsme ho kousek od Liberce, v Lužických horách, kde jsme měli půjčenou chalupu od našeho kamaráda. Celá deska Vlčí srdce, ale i celá naše muzika je o návratu ke kořenům. U této desky je to velké téma. Klip a písnička je další důkaz toho našeho kolotoče - na této chalupě vzniknul úplně první klip, který jsme natočili s Káťou (Kateřina Marie Tichá, poznámka redakce) Tančíme spolu a často tam jezdíme na soustředění. Na jednom soustředění jsem ráno, když kluci ještě spali, vstal dřív, uvařil čaj, sedl si ven na zahradu s kytarou a napsal písničku Klidná jako voda, která je pro moji dceru. Když jsme si pak říkali, kde natočíme klip, došli jsme k tomu, že se tím hezky vrátíme na začátek a uzavřeme ten kruh, když ho natočíme zase v těchto místech.

V červnu na Okoři se šťávou vystoupí Horkýže Slíže, Jelen i Hana Zagorová

Vaše hudba vychází z folku, ale máte v ní i důrazné bubny, hrajete na banjo. Zajímá mě, jestli jste už od samotného začátku hráli právě takový styl?
Ano, už od začátku. Když jsme se na začátku potkali s Ondrou Málkem a Martinem Kasalem na "jamu" ve studiu u Martina Ledviny, hrozně jsme si sedli. V té době jsem hledal muzikanty do kapely a oni se také chtěli posunout někam dál v hudbě. Měli jsme podobný pocit, co chceme dělat. Chceme akustickou muziku, ale našláplou - s rockovým feelingem, ale zároveň akustické nástroje, popové melodie.

SEDLI JSME SI LIDSKY I HUDEBNĚ

Objevil se už na začátku vaší kariéry nějaký problém, který by vás brzdil?
Vůbec ne. My jsme si sedli lidsky i hudebně a už od začátku to fungovalo na bázi přátelství a lásky k muzice, že jsme to cítili stejně. Musím zaklepat, že to vydrželo až do dneška. Začali jsme zkoušet písničky, pak nahrávat demáče a mezi tím jsme zkusili pár prvních vystoupení - předskakovali jsme např. Druhé trávě, hráli jsme s mým bráchou a jeho kapelou Vintage Wine ve Vagonu, spoustou dalších a postupně jsme to rozjížděli.

První sestava vaší kapely byla jak nástrojově obsazena?
To jsme vlastně byli my tři a kluk na kytaru a banjo. Takže jsme měli kytaru, basu, buben, housle, klávesy, banjo a ještě jednu kytaru.

Pak přibyla harmonika…?
Přesně tak, harmonika, pak trumpeta, valcha a několik dalších strunných nástrojů, foukací harmoniky… Teď tam máme bongo a (zamyslí se)…. no, hodně toho máme! (smích)

Zpěvačka Kateřina Marie Tichá s vámi už vystupuje pravidelně, nebo jen na speciálních koncertech?
Teď s námi vystupuje pravidelně. S Káťou jsme se potkali hned na začátku, byla to jedna z prvních věcí, která se nám povedla a hrozně nám pomohla, že jsme s ní nahráli její písničku Tančíme spolu. Natočili jsme k ní klip, který měl úspěch, velkou odezvu a hodně se líbil. Káťa v té době neměla svoji kapelu, takže jak jsme hráli, jezdila s námi a vystupovali jsme dohromady. To nám vydrželo. Jezdí s námi jako host, teď si staví vlastní kapelu, píše písničky, chystá desku… Doufám, že to vydrží ještě co nejdéle to půjde, pak se ale asi osamostatní.

LIVE: Jelen opanoval vyprodanou Lucernu, ovace fanoušků nebraly konce

Loni jste vyprodali Velký sál v pražské Lucerně. Čekali jste to?
Doufali jsme, že nebude Lucerna prázdná. (smích) Bylo to takové vyústění celého turné. Začátkem října jsme vydali novou desku Vlčí srdce a turné, které jsme jeli, bylo právě k té desce. Lucerna byla vyvrcholením turné. Samozřejmě jsme doufali, že lidi přijdou, ale že vyprodáme Lucernu, to jsme nečekali.


Před Vánoci Jelen vyprodal Velký sál Lucerny. foto: Lucie Levá

Letos vás opět čekají koncerty pod širým nebem?
Vloni jsme si zkusili udělat pár koncertů, kterým říkáme "Jelen pod širým nebem". Letos chystáme další dva - v červnu v Brně na Špilberku a v Praze na Střeleckém ostrově, přímo na Den otců. Chystáme to jako větší akci se spřátelenými kapelami. V Praze bude Debbi, David Stypka, který s námi teď jel turné, bude tam samozřejmě Káťa a mělo by to být takový hezký rodinný odpoledne.

Budete hrát také na festivalech?
Koukal jsem do kalendáře a máme asi 60 fesťáků, takže léto plný a to je super. Máme radost, že zájem pořadatelů trvá a chtějí, abychom jezdili.

K OKOŘI MÁM OSOBNÍ VZTAH

Podruhé vystoupíte na festivalu Okoř se šťávou, kde budete hrát v hlavním večerním čase. Jak se těšíte na toto místo?
Moc, protože Okoř máme hrozně rádi, speciálně já k tomu místu mám hodně osobní vztah. Moje rodina pochází přímo z Okoře a okolí, takže pro mě je to vždy takový návrat domů.

SOUTĚŽ: Vyhrajte 3 x 2 vstupy na Okoř se šťávou

Co vás s kapelou čeká a jaké máte plány do budoucna?
Teď jsme dokončili jarní část našeho turné, což byla momentálně hlavní věc, na kterou jsme se soustředili, a teď máme tři týdny volnější. Nejvíc asi chystáme ty naše open air koncerty, plus za chvíli nám začne letní sezóna, budou majálesy, festivaly, na podzim bychom chtěli vyjet na Slovensko a v zimě chceme udělat pár větších hezkých vánočních koncertů.

Jak trávíš svůj volný čas, jak odpočíváš?
Pro mě je úplně největší relax chůze. Chůze po kopcích, po lese. Máme v západních Čechách chalupu, kousek od Rozvadova a tam to mám hrozně rád. Moje dcera to má po mě a taky to miluje - když může, tak vyběhne na louku baštit sedmikrásky a je úplně nejspokojenější na světě.


foto: Lucie Levá

Ty sám bydlíš ve městě?
Já bydlím v Praze. Jsem rodilý Pražák - asi jeden z posledních, tomu se vždycky smějeme. Ale odjakživa mě to táhne ven, asi jsou to právě ty kořeny, které mě táhnou zase do lesa. Ideální dům je pro mě někde na samotě, chalupa na kraji vesnice a koukat se do zelenýho.

Takže bys tam měl plno zvířat…
Určitě bych měl psy a kočky, ale s těmi hospodářskými zvířaty je to pro mě takový těžký, protože se většinou chovají na maso. Ale maso nejím a nejsem schopný zabít ani kapra, takže bych tam měl asi fůru prastarých slepic na dožití a nějaký osmdesátiletý krávy, se kterými bych si chodil povídat, ale vlastně bych se jich ani nebyl schopný zbavit. (smích)


V kategorii Videoklip roku ankety Žebřík se Jelen umístil na 2. místě s klipem Klidná jako voda

Chtěl bys na závěr našeho povídání něco vzkázat vašim fanouškům?
Určitě bych strašně rád poděkoval lidem, kteří přišli na naše turné, nejen do Lucerny, protože zájem byl úžasný. Lidi chodí, zpívají písničky, jdou za námi po koncertě a vyprávějí nám, co pro ně naše muzika znamená, to je pro nás ta největší odměna za to, co děláme. Těšíme se, že se uvidíme v létě na našich koncertech, na fesťácích, na Okoři, Doufám, že se uvidíme co nejčastěji.

Kromě skupiny Jelen vystoupí 3. června na Okoři se šťávou i Horkýže Slíže, Hana Zagorová, ATMO music, Wohnout, Rybičky 48, Sebastian, České srdce, O5 a Radeček a další. Více informací najdete na webu festivalu

text: Michal Šenbauer, foto: Radek Kudláček, Lucie Levá

Témata: Jindra Polák, Jelen, Okoř se šťávou, Žebřík, Kateřina Marie Tichá

zavřít