Jiří "Dymo" Urban (Dymytry) interview: Rozhodli jsme se udělat show, kterou u nás fanoušci ještě neviděli

Vydáno 28.11.2017 | autor: Nicola Bernard

V roce 2016 vydala pražská pětice Dymytry, v jejímž čele stojí Jan "Protheus" Macků, desku A-G-R-O-N-A-U-T, která sklidila značný úspěch. Letos kapela ohákla dnes už kultovní desku Neser do nového kabátku a její reedici pojmenovala tématicky Reser. Nyní jsou zhruba ve třech čtvrtinách turné a pomalu míří do Malé sportovní haly na výroční koncert, kde spolu s fanoušky 23. března oslaví 15 let existence. Na naše otázky za kapelu odpovídal Jiří "Dymo" Urban. 

Jiří Jiří "Dymo" Urban (Dymytry) interview: Rozhodli jsme se udělat show, kterou u nás fanoušci ještě neviděli

Nedávno jste vyjeli na Dymytry Svijany Tour 2017. Nyní už máte za sebou víc než polovinu koncertů - jak zatím všechno probíhá?
Jsme nadšený!! A to doslova a do písmene! Máme plný sály a s klukama z Komunálu jsme si skvěle sedli, takže paráda.

Hlavním sponzorem jsou již zmiňované Svijany. Není to milovníků 56ti bylinek ve spojení tohoto chmelového nápoje tak trochu zabijácká kombinace?

V každym případě, prostě skvělý pivo a metal jdou k sobě! Svijanům vděčíme za mnohé a hlavně to byl pivovar, kterej s náma začal spolupracovat už v době, kdy jsme ještě nebyli tak známí a toho si vážíme a jejich 450tku doslova milujeme!

... ale tak druhá ze sponzorů, Monster, se už s Jägrem kombinovat dá, ne?

Monster je náš nabíječ energie! A hlavně jedna z mála velkejch značek co podporujou metalovou muziku i ve světě, takže jsme rádi, že jsme součástí týhle monster rodiny!

AUDIO: Dymytry vydali novou píseň Iluze. Tou avizují desku Reser

Na turné máte dokonale propracovaný světelný park a projekce. Několikrát bylo zmíněno, že jste na tom odvedli velkej kus práce i vy sami, což je velmi sympatické...
Myslím, že je správné, když se kapela podílí na show nejen hudebně. Protože hlavně kapela ví, co tou celou show chce říct. A jelikož je Gorgy velmi zručnej v technickejch věcech, dává nám to nové a velmi zajímavé možnosti.

Spolu s vámi koncertuje jako host i skupina Komunál. Jak fanoušci reagovali a stále reagují zrovna na toto spojení?
Nadmíru pozitivně! Kluci maj zpěvné refrény a vyzařuje z nich pohodová energie, takže bych řekl, že tohle spojení je bráno víc než dobře. Nehledě na to, že na některých místech mají Komunál velkou fanouškovskou základnu, takže si každej přijde na své.

Společně na koncertech zní již tradičně písnička Až mě ráno povedou. Neplánujete do budoucnosti další společnou pecku?
Nad tím jsme popravdě asi nepřemýšleli. (smích) Ale myslím, že se nám celkem vydařil cover Vlci v nás na výroční desku Komunálu, a dokonce jsme k němu udělali i klip. (smích)

NA VÝROČNÍM KONCERTĚ CHCEME PODTRHNOUT NAŠI IMAGE A DOTÁHNOUT CELEK DO DETAILU

Když už jsem zmínila tu budoucnost - zanedlouho oslavíte svých 15 let na hudební scéně. Oslava se chystá na březen příštího roku, a vy jako kapela slibujete svým fanouškům největší show ve vaší historii. Můžeš už teď taktně naznačit, co všechno se chystá?
Rozhodli jsme se udělat show, kterou u Dymytry ještě naši fanoušci neviděli, a doufám, že si velikostí zadá se zahraničními produkcemi. Chceme podtrhnout naši image a dotáhnout celek do detailu. Tenhle koncert by měl být unikátní jak po vizuální stránce, tak i playlistem, ale detaily už si necháme jako překvapení.

ROCKBLOG: Dymytry vyrazili na Svijany Tour 2017. Na obou úvodních koncertech řádily nadpřirozené bytosti!

Budou spolu s vámi na oslavě i nějací hosté?
Tohle je ještě ve fázi rozhodování, každopádně bychom to chtěli udělat spíše jako překvapení, než na tom stavět propagaci koncertu.

Plánuje se k výročáku něco nového?
Ano, uděláme vše pro to, aby byl koncert opravdu speciální a nastartoval novou éru Dymytry do dalších let. (smích)

Fanouškům je známé, že mohou ve vaší aplikaci Dymytry kromě sledování živých vysilání, čtení zajímavostí o kapele a jednotlivých členech na vaše patnáctiny zvolit i playlist, který by v Malé sportovní hale uvítali. Chystáte se do playlistu zařadit i anglické pecky z EP United We Stand?
Anglické věci byly nahrané pro prezentaci v zahraničí, takže u nás budeme zpívat česky, jedině, že bychom se rozhodli natočit jednu nebo dvě pro zahraniční promo.

Zazní i staré pecky s novým zvukem z nedávno vydané placky Reser?
Myslím si, že tyhle věci určitě patří do našeho playlistu, tak uvidíme, jakej na to bude mít názor naše Dymytry rodina. Nyní začínáme koncert Captainem Heroinem, na kterej jsme nedávno natočili krásnej a celkem výpravnej klip a lidi jsou nadšený.

Český slavík představil nominace, šanci mají i Dymytry nebo zesnulá Věra Špinarová

METAL BY SE NEMĚL PŘEHLÍŽET ANI VE SLAVÍKU

Ale teď už zpátky do přítomnosti. Dostali jste se do první šestky ankety Český Slavík. Co ty jako kapelník říkáš na to, že má tvoje duše rok od roku lepší a lepší umístění?
Je skvělý, že nás Dymytry rodina dostala svým hlasováním do takovéto soutěže. Máme z toho velkou radost, i když jsme si dlouhý leta mysleli o Slavíkovi své. Tentokrát jsme si ale řekli, že by mohlo bejt zajímavý dostat metal na takovouhle akci a na rovinu jsme naši DM3 rodinu vyzvali. No a díky ní se to povedlo. Spousta hudebníků z našeho žánrového rybníčku se k tomu na oko staví spíše pohrdavě, ale věřím, že jim to zas tak jedno není, protože zmínkou o jejich postoji ke Slavíkovi nenápadně pobízejí své fanoušky k hlasování v jejich prospěch. (smích) Ale jak říkám, pro nás je to důkaz, že máme skvělý fanoušky, na který se můžeme spolehnout. A máme radost, že můžeme dostat metalovou muziku mezi více lidí a ukázat tak všem, že by se metal neměl přehlížet. O nic víc nám v podstatě nejde, pojedeme dál naše koncerty pro naši DM3 rodinu a budeme se snažit o co nejlepší metalový riffy. (smích)

... a něco málo navíc

Nová věc Iluze vznikla jako bonus k našemu novému dvou CD Reser. Jak už jsme psali, Neser už se vyprodala a tak jsme si řekli, že když reedice tak s novym zvukem. A aby fanoušci neměli pocit, že je to jen tahání peněz z jejich kapes, přidali jsme druhý CD s přehranym psy-corem, novodobejma singlama a konečně i úplnou novinkou Iluze z pera Artura R2R Mikhaylova a Prothea. Iluze jsou celkem rychlá ryze metalová věc, kde jsme si dovolili trochu neklasické frázování ala System of a down... A myslím, že to k tomu sedlo.

Zpěvy jsme zase točili u geniálního Rendy Rypara, kterého jsme přijali do kapely jako producenta a člověka, kterému věříme a ctíme jeho názor jako by to byl další člen kapely. Protheovi se s ním moc dobře pracuje a myslím, že je to i slyšet na naší tvorbě od desky Agronaut. O textu by více řekl Proth, ale pro mě to je výpověď o naší chaotické době nejen v reálu, ale dnes už i v onlinu. Je to celé jako jedno velké divadlo a obyčejnej člověk je víceméně jen položka nebo loutka. Každej druhej je na facebooku chytrej jak rádio a myslí si, že ví vše nejlíp a že je jen jeho pravda ta jediná a správná. Dneska se zdá všechno černobílý, špatný nebo dobrý nic mezi, žádný kompromisy…máme pocit, že je více zla a pohrdání, zavisti a nevraživosti než kdy předtím…a o tom ta věc je!

text a foto: Nicola Bernard

Témata: Dymytry, Reser, Český slavík

zavřít