Josef Kašpar interview: Přeštěnický festival má opravdový příběh

Vydáno 09.06.2016 | autor: Josef Martínek

Písek momentálně žije bohatým hudebním životem. Jen v posledních měsících mohli fanoušci vidět koncerty hvězd tuzemské scény, jako jsou Monkey Business, Aneta Langerová, Olympic a mnoho dalších. Více nám o současném směřování kulturního života prozradil ředitel Centra kultury města Písek Josef Kašpar, se kterým jsme rovnou probrali i festival Přeštěnice, jehož je pořadatelem. 

Josef Kašpar interview: Přeštěnický festival má opravdový příběh Josef Kašpar promluvil o Centru kultury města Písek i o blížícím se festivalu Přeštěnice

Centrum kultury vozí do Písku řadu zajímavých a úspěšných hudebníků, nedávno u vás byli třeba Aneta Langerová, Citron nebo Monkey Business. Kdo přijede příště?
V létě se v Písku představí například Jaromír Nohavica, na podzim chystáme koncerty kapel Mig 21, Báry Polákové nebo Mandrage.

Josef Kašpar - Musicfest Přestěnice: Dělat festival je adrenalinový sport

Chodí lidé v Písku spíše na stálice, nebo rádi zkoušejí i nové tváře?
Z pohledu naší současné dramaturgie jsme vsadili na známá jména pro různé cílové skupiny. Několik koncertů bylo vyprodáno, další měly velice slušnou diváckou kulisu. Vzhledem k tomu, že máme k dispozici prostorný kulturní dům a divadlo, snažíme se připravovat tomu odpovídající program. Výhledově bych rád také rozjel koncerty pro klubové a alternativní kapely v našem klubu Uhelna.


Citron při nedávném koncertě v Písku. Foto: Dagmar Hejlíková

Máte vy osobně nějaké přání, koho byste v Písku velmi rád viděl?
Francouzskou zpěvačku Zaz.

POŘÁDÁME I JAZZOVÉ AKCE NEBO KONCERTY VÁŽNÉ HUDBY

Uvažujete kromě domácích umělců také o někom ze zahraničí, nebo mají lidé v Písku radši tuzemskou špičku?
Obecně jsou fanoušci v Čechách, nevyjímaje Písek, poměrně konzervativní a chodí na známé české a slovenské kapely. Z tohoto pohledu a z vlastní zkušenosti vím, že pořádat koncert zahraniční kapely je poměrně riziková záležitost. Prostor píseckého kulturního domu je vhodný spíše pro mainstreamové záležitosti. Když nepočítám v českých poměrech provařené sestavy Nazareth, Slade, Uriah Heep, Dog Eat Dog, které jsou ale za svým zenitem, nevidím zatím vhodnou zahraniční kapelu, která by náš prostor dokázala naplnit a ekonomicky se vyplatit. Samozřejmě něco jiného jsou klubové kapely, pro které jsou ale vhodnější menší prostory.

Písek je historické město, k němuž kulturní život zkrátka patří. Jak těžké je ale v dnešní době sehnat prostředky na pořádání hudebních akcí?
Centrum kultury je příspěvkovou organizací města. Musíme hospodařit s vyrovnaným rozpočtem a pečlivě zvažovat, jaké akce si můžeme dovolit. Z druhé strany, naším posláním je uspokojit zájmy příznivců menšinových žánrů. Pořádáme tedy jazzové koncerty nebo koncerty vážné hudby, které nejsou komerčně tolik úspěšné.

Jste také pořadatelem již tradičního festivalu Přeštěnice. Letos dorazí i velké hvězdy jako Kryštof, No Name nebo Majk Spirit, bude to tedy asi jeden z nejnabitějších ročníků, že?
S trochou nadsázky bych řekl, že každý rok byl tak trochu nabitý. Bez ohledu na jména jsou Přeštěnice především o atmosféře a pohodě uprostřed jihočeské krajiny.

vložte odkaz, text nemažte

PŘEŠTĚNICE = DOBRODRUŽSTVÍ NA POKRAČOVÁNÍ

Přeštěnice se pravidelně konají už od roku 2001. Kam se za těch 15 let festival posunul? Podařilo se ho dostat tam, kam bylo na začátku zamýšleno?
Přeštěnický festival má opravdový příběh. Na začátku byla sázka, poprvé se konal v Milevsku s cílem udělat něco pro místní kapely. Po dvou letech se přestěhoval do malé vesničky jménem Přeštěnice a a stalo se z toho takové dobrodružství na pokračování. Kdo se přidal, určitě nelitoval, zažil spoustu zažitků a skvělou atmosféru. Náš festival je pořád takový středně malý festival rodinného typu, který nemá za sebou velké sponzory. Přesto se na něm objevila takřka celá česká a slovenská scéna, zahrály zajímavé zahraniční skupiny z celého světa. Díky festivalu se podařilo některým regionálním kapelám nastartovat hudební kariéru a prosadit se. Mimochodem například Kryštof zahrál ještě jako začínající kapela na druhém ročníku, na tom prvním se objevila tehdy neznámá Vypsaná Fixa a skupina Covers For Lovers pro nás v loňském roce složila festivalovou hymnu Slunce nad Přeštěnicí. Ostatně užívaný slogan festival uprostřed lesů, luk a strání vymyslela punková skupina Volant.

Kromě hudebních hvězd vás návštěvou poctí i spisovatel Robert Fulghum. Jaký bude program jeho pobytu na festivalu?
Robert Fulghum přijede do Přeštěnice představit svou novou knihu v pořadu Listování. Dorazit by měl společně s hercem Lukášem Hejlíkem v sobotu 25. června ve 14:00. Setkání se uskuteční v Divadelně poetické osvěžovně. Tedy na další festivalové scéně věnované divadlu, literatuře a umění.

SOUTĚŽ O 3 X 2 VSTUPY NA PŘEŠTĚNICE

Zpět k Písku - v červnu budete pořádat také městský festival Dotkni se Písku. Jaký program pro návštěvníky chystáte?
Program je velice rozmanitý a bude se odehrávat na řadě scén po celém Písku. Kromě historických ceremonií spojených s Karlem IV. nebo Marií Terezií zažije Písek řadu koncertů, například Kamila Střihavku nebo skupinu Divokej Bill. Osobně bych všechny pozval na koncert Píseckého komorního orchestru na Velké náměstí. Zazní slavné filmové melodie. podrobný program celé slavnosti naleznete na www.dotknisepisku.cz.

Odbočme teď od hudby - pořádáte v Písku i další zajímavé kulturní akce, které by mohly naše čtenáře zaujmout?
Centrum kultury se podílí na řadě dalších zajímavých akcí. Za všechny bych jmenoval Mezinárodní studentský filmový festival, který se uskuteční v říjnu letošního roku.

text: Josef Martínek, foto: Josef Kašpar, Dagmar Hejlíková

zavřít