Kali interview: Televize je pořád sledovanější než sociální sítě

Vydáno 27.02.2019 | autor: Marta Pušová

Kali patří k nejžádanějším slovenským hiphoperům. On sám se ale nerad řadí jen do jednoho žánru, jeho tvorba je hodně rozmanitá. V loňském roce vydal svoje nové album DOVI, DOPO, v rámci doprovodného turné ho čeká už 22. března koncert ve Foru Karlín. Kali je zároveň jedním z porotců talentové soutěže The Voice.

Kali interview: Televize je pořád sledovanější než sociální sítě Kali interview: Televize je pořád sledovanější než sociální sítě

V rozhovorech z loňského roku zmiňuješ konec kariéry. Pořád to platí?
Dorazila mi spousta zpráv od fanoušků, že si to mám ještě promyslet a zvážit. Možná spíš zvolním tempo, které jsme si nastavili, než že bych úplně skončil. No, na druhé straně jsem tím rozhodnutím potěšil ty, kteří mě nemají rádi, a já bych jim nerad dělal radost (směje se). Narodila se mi dcera a byl bych rád, kdyby zažila svého otce na pódiu ve věku, kdy už to bude vnímat. Takže z jasné myšlenky a rozhodnutí je teď trochu bordel v hlavě - jak to udělat, aby bylo dobře.

TOP 6 videoklipů týdne: Kali zve do Fora Karlín, Brixtn mají v kapele psychopata

Platí, že tvůj poslední koncert proběhne opravdu 29. prosince 2019? To jsi v rozhovorech také zmiňoval.
Pokud vím, momentálně ten koncert vůbec neřešíme a soustředíme se na probíhající turné DOVI DOPO.

Říkal jsi, že důvodem zvažovaného odchodu je i to, že chceš mít rodinu. To už se ti podařilo - a koncerty máš přitom v kalendáři dál.
Máme plno až do konce roku 2019. My jsme věděli už v půlce minulého roku, že i ten letošní bude plný. Devadesát procent koncertů bylo dohodnutých už minulý rok a já jsem řekl, že ho odehraju celý, takže jdeme podle plánu. Tohle je období, kdy malá potřebuje mámu a já jsem tu od toho, aby oběma doma nic nechybělo. A to plním.

The Voice je pro mě únikem ze stereotypu

Kromě turné sis naplánoval letos i dost časově náročnou věc, a to roli porotce v televizní soutěži The Voice. Proč ses rozhodl být součástí téhle show? Co tě přesvědčilo?
V plánu to právě nebylo. Oslovili mě až poté, co jsme měli dohodnuté turné a už potvrzené koncerty. Vzal jsem to z více důvodů. Chtěl jsem vypadnout ze stereotypu a zkusit něco nového, i když jsme kvůli tomu museli několik koncertů zrušit nebo je přesunout. Účinkování mi přišlo jako dobrý krok pro moje portfolium a beru to jako jednu z mých výher a splněný sen - před pěti lety jsem ještě umýval auta. Mám skvělý tým lidí kolem sebe a chápavou ženu, takže se to dá zvládnout. Spím sice ještě míň, ale jsem spokojený a šťastný.

Věříš tomu, že mají talentové soutěže stále smysl? V dnešní době, kdy hudební hvězdy dokážou s trochou štěstí získat silnou pozornost jen díky sociálním médiím a stát se slavnými vlastně přes den...
Myslím, že mají, a nemusí to být jen samotný vítěz, kdo uspěje. I v dnešní době tu máme známá jména, co vyšla z nějaké televizní show. Je taky dost podstatné, jak se každý chopí svojí šance. Ještě stále je televize sledovanější než něčí sociální síť.

Texty mi nemůže psát nikdo jiný

Zmiňoval jsi, že tě už nebaví tvorba textů. Dokážeš si představit, že by ti texty psal někdo jiný? Nebo je u tvojí tvorby nutné, aby šla slova přímo od tebe?
Texty si musím psát sám, jinak by to nebylo ono a v tom projevu by to bylo dost slyšet. Už jsem si odrapoval pár řádků cizího textu, když jsme měli hostovačky a rozdělili si bridge nebo refrén. Ale i to si aspoň trochu upravím po svém. Ovšem svoje sólové věci si prostě musím psát sám. 

Čí texty tě z české nebo slovenské scény baví nejvíc? Kdo podle tebe umí dobře pracovat se svým rodným jazykem?
Z Čech mě baví Marpo, Ektor, Refew, Paulie Garand, Jay D. Máte hodně skvělých umělců. U nás jich je taky dost a poslouchám je podle nálady, jednou to, jindy tamto. DMS, Nerieš, Sima, Plexo, ti mají skvělé texty. Samozřejmě Slipo a Čist-T, Mišo Biely. Mohl bych vyjmenovávat fakt dlouho.

Pokud se stane, že opravdu ukončíš kariéru, máš v plánu zůstat v branži i nadále? Třeba jako manager, producent…
V hudbě bych rád zůstal, ale jakou cestou bych se vydal, to netuším. Těžko říct. Momentálně vím, že mám jít koupit plenky, nějaký novorozenecký prášek na prokakané bodýčka a tak.

Dokážeš si představit, že by ses od hudby úplně odstřihnul?
Ne.

Forum Karlín ve mně budí velký respekt

Za pár týdnů tě čeká tvůj dosud největší pražský halový koncert. Jak se do Fora Karlín těšíš?
Těším se moc a zároveň mám velký respekt. Jsem vděčný, že jsem dostal možnost v Karlíně hrát a udělám všechno pro to, aby byli lidi spokojení. 

Byl sis prostor ověřit na některém z koncertů, které se v něm odehrály?
Protože hraju každý víkend, není čas. Měl jsem tam jen jednu spolupráci na koncertě někoho jiného, a to jsem se nestihl ani pořádně rozkoukat.

Jak jsi spokojený s průběhem české části turné?
Máme za sebou pár měst, a ta dopadla skvěle. Ostatní nás čekají a něco je vyprodané, něco skoro. Forum Karlín už hlásí přes polovinu prodaných lístků, takže to pro mě vypadá na parádní zážitek.

Čekají tě v létě i nějaké české festivaly?
Já si popravdě pamatuju jen kde hraji následující víkend, a to je všechno. Ale myslím, že nějaké festivaly tam jsou určitě.

Text: Marta Pušová

Témata: Kali, DOVI, DOPO, Forum Karlín, The Voice

zavřít