Klára Vytisková: Je důležitý ubránit Emmu Drobnou od lidí, kteří z ní budou chtít vyždímat prachy

Vydáno 15.12.2015 | autor: redakce

Klára Vytisková zažila letos rozhodně jeden z nejnabitějších roků ve svém životě. Role porotkyně v SuperStar, první sólové album a taky starost o malou Emilku, které je nyní něco málo přes rok. Jak se jí povedlo vše ustát? A souhlasí se vším, co výhra v SuperStar obnáší?

Klára Vytisková: Je důležitý ubránit Emmu Drobnou od lidí, kteří z ní budou chtít vyždímat prachy Klára Vytisková během rozhovoru pro iREPORT. Foto: Tomáš Vlach

V roli maminky už jsi víc než rok, rozhodla ses letos taky porotcovat v SuperStar a do toho dokončit sólovou desku. Máš nějakou superschopnost, žes tohle všechno zvládla najednou?
Moje superschopnost spočívá nejspíš v tom, že dokážu dost efektivně pracovat v noci. Rozhodla jsem se, že nechci dceru okrádat o náš společný čas. Proto jsem se přes den maximálně vždy věnovala jí a potkávala se s kámoškama, které mají taky děti. Jakmile odbila osmá a Emilka šla do postele, tak jsem sedla k pianu a dodělávala věci na album, obvykle tak do dvou do rána. Praktikovala jsem to takhle asi půl roku a můžu říct, že noci dokážu opravdu dobře využít. A docela zásadní věc taky je, že když máte dítě, tak už taky nechodíte tolik na mejdany, tím pádem je toho času najednou spousta! (smích) 

O cenu Apollo usilují Klára Vytisková, David Koller i Tata Bojs

Jaké období bylo časově nejvypjatější?
Myslím, že právě ten čas, kdy se finišovala deska. S Emilkou a manželem jsme jeli v září na dva týdny na dovolenou, měsíc před odevzdáním masteru desky. Jakmile jsem se vrátila z dovolené, následoval měsíc totálního pracovního masakru. To jsem si říkala: Jo, teď už fakt nemůžu. 

Klara začala s Country Girl v půlce roku 2013. Proč ses snažila stihnout konec letošního roku, když ten proces sbírání materiálu trval relativně dlouhou dobu?
Vydala jsem Country Girl a následně Survival. Potom měla vyjít deska – na začátku roku 2014. Po Survivalu jsem ale otěhotněla a i na začátku těhotenství jsem si říkala, že bych desku dodělala. Mateřství jako takové bylo ale strašně super, užívala jsem si ho, chodila do cukrárny a nechtěla jsem vystavovat dítě jakémukoliv stresu. Proto jsem se rozhodla nelámat to přes koleno - na světě jsou důležitější věci. Pak přišel moment SuperStar a já se rozhodla, že si dám hodně práce najednou, než před sebou mít neustále vidinu něčeho nedokončeného. 

RECENZE: Klára Vytisková zpívá výborný pop a oslavuje domov. Škoda že ne v češtině

Dokážeš říct, jestli si typický divák SuperStar může najít cestu k tvojí desce?
Těžko říct. Kouká na to dost mladých lidí a jejich vkus se hodně mění. To, co třeba poslouchali finalisti, mělo nějaký názor. Standardní divák televize Nova nejspíš není cílovka mojí desky, ale spousta dalších mladých lidí si třeba poslechne moje písničky. 

Vidíš v číslech na Facebooku nebo YouTube nějaký nárůst fanoušků během SuperStar?
Jakmile se zveřejnilo moje jméno jako jednoho z porotců, tak si mě určitě hromada lidí proklepla do Googlu, protože nejsem mainstreamová zpěvačka, nejsem tak veřejně známá jako třeba Marta Jandová.  Nedávno jsem prezentovala můj nový singl Forever právě v rámci Superstar naživo a pár lidí kolem mě zaznamenalo, že na iTunes se ta písnička vyhoupla na vyšší příčku. 

Přibyly ti nabídky na moderování?
Dost nabídek jsem teď odmítala, přicházely teda spíš na hraní. Nemám ještě postavenou kapelu, a protože chci prezentovat stoprocentní věci, musela jsem ty nabídky odmítnout. Příští rok se do toho pustím naplno.

Budou v kapele i lidi z Toxique?
Bude tam moje sestra, která je skvělá bubenice a zpěvačka, bude tam zastávat víc poloh. Bude tam i bubeník, nechci totiž, aby ségra jen seděla za bicíma. A pak je tam s náma ještě kluk, kapelník Matěj Belko, který hraje na synťáky, kytaru i basu. Vypadá to na tři členy a já. Je to v procesu.

Turné má startovat kdy?
Pojedem duben a květen. 

Hodně lidí z té pražské scény řešilo tvoje účinkování na Nově. Je kolem tebe někdo blízký, kdo to pořád nemůže přenést přes srdce?
Mám naštěstí kamarády nad věcí, kteří jsou v tomhle směru nezatížení. Třeba jedna moje kámoška, která žila sedm let v Portugalsku. Té jsem říkala, že hodně lidí řeší moje účinkování v SuperStar a přemýšlela jsem dlouho o té nabídce a zvažovala ji. No a ona říkala: "Co blbneš, vždyť to je skvělá nabídka. V cizině sedí v porotě lidi, který ty respektuješ a tak je to v pořádku..." Myslím si, že ten pořad dělají hlavně lidi, kteří jsou v porotě, a samozřejmě míra kvality soutěžících. Když jsem koukala na britský Voice, kde byl Tom Jones, Jessie J, Will.I.Am, hrozně mě to bavilo. Nemyslím si, že účinkování v téhle soutěži je něco, za co bych se měla stydět.  

Vítězka získala 70 tisíc EUR a možnost natočit desku...
Primární, myslím, není být vítěz. Myslím, že se dá  dost vytěžit už z toho, že je člověk ve finále. Stejně jako třeba Ben Cristovao. On to pojal tak, jak by se to mělo uchopit. Obohatil naši scénu o vkusný pop.

Ben vyprodal před nedávnem Forum Karlín. Má podle tebe někdo z finalistů šanci dostat se za pár let podobně daleko?
Podle mě určitě Emma Drobná (vítěz Superstar 2015 - pozn. red.). Má charisma, úžasnej hlas, zažila si v životě svoje a ví, co chce. To je zásadní. Myslím, že ona na to má. 

BLOG: Novou SuperStar je Emma Drobná - holka, která umí i z Britney Spears udělat intelektuálku

Kromě peněz, co dalšího podle tebe výherce SuperStar potřebuje?
Určitě by měl dostat seznam lidí, kteří produkují kvalitní hudbu a mohli by mu pomoct. V naší branži je tohle docela zásadní, poznat lidi, se kterýma chceš dělat, což je ale dlouhodobej proces. Po finále se kolem výherce samozřejmě objeví hromada lidí, který z něj budou chtít jen rychle vyždímat prachy, rychle mu nahrát totální srač*u a tu dostat do rádií. To bych hrozně nerada. Proto bych mu ráda předala list schopných lidí, kteří dokážou vyprodukovat hezkou písničku.

SuperStar je nastavená tak, že do tří měsíců musí výherce desku vydat. 
Je pravda, že tohle je celkem šibeniční termín. Ale i tak si myslím, že znám lidi, kteří mají v šuplíku super věci a přestože nebude ta deska na  100% podle představ interpreta, nemusí to být ale vůbec bullshit. Aneta Langerová si třeba taky úplně nestojí za první deskou, i když tam byly dobrý věci. 

Tři měsíce nejsou opravdu standardní doba, a to navíc pro člověka, který nemá zkušenosti. Nevadí ti podobné podmínky jako člověku, který veřejně za tuhle soutěž vystupuje? Podmínky, které za tebe jako muzikanta nejsou určitě ok?
Ten termín má svoje důvody. Ta soutěž je pro fanoušky, kteří tě jeden den milujou, ale hodně rychle na tebe můžou taky zapomenout. V tomhle jsou tři měsíce až dlouhá doba, pro koncept té soutěže. Ta má svoje pravidla a je potřeba je respektovat. Dá se z toho vytěžit hodně pozitivního. Jakmile bude soutěž produkovat dobrá jména, zlepší se taky její pověst. Pokud každý ročník vygeneruje někoho, kdo obohatí naši scénu, tak třeba i v očích už zmiňovaných pražských muzikantů půjde nahoru. 

text: Kateřina Nováková, foto: Tomáš Vlach

zavřít