Lenny interview: Úspěch v zahraničí závisí na nastavení mysli

Vydáno 16.02.2017 | autor: Josef Martínek

Zpěvačka a skladatelka Lenny se definitivně vymanila ze škatulky "dcera Lenky Filipové" a v současnosti sklízí úspěch i za hranicemi Česka. V Itálii se její singl Hell.o z debutové desky Hearts stal velkým hitem, probojoval se dokonce do Top 10 v tamních rádiích. S Lenny jsme si povídali po jejím návratu z Milána a Říma, kde singl úspěšně promovala. Na jaře také vyrazí na pokračování podzimní Hearts Tour.

Lenny interview: Úspěch v zahraničí závisí na nastavení mysli Lenny interview: Úspěch v zahraničí závisí na nastavení mysli. Foto: Lucie Levá

Lenny, v Itálii jste zabodovala se singlem Hell.o. Dozvěděla jste se během rozhovorů s italskými novináři, čím jste je vlastně zaujala?
Často se ptali oni mě, čím si myslím, že jsem je zaujala. Odpovídala jsem jim: "To mi musíte říct vy!" (smích) Odmalička poslouchám italskou hudbu, mám ráda třeba Zucchera a podobné zajímavé hlasy. Asi se Italům líbí chrapláky, úspěch má navíc i klip. Každá země má nějaká specifika, třeba Němci Hell.o v této podobě nepřijali, protože jsou zatížení na elektronickou hudbu a chtěli po nás remix. Jsem moc ráda za všechny ohlasy, píšou mi i lidé, že jsou na dovolené v Itálii a v tamním rádiu slyší Hell.o. Doufala jsem, že si někdo singlu všimne, ale nečekala jsem, že to takhle nabere na obrátkách.

Lenny po Česku dobyla už i Itálii, hit Hell.o si podmanil tamní rádia

Jaká byla nejčastější otázka, kterou vám italští novináři pokládali?
Úplně každý se mě ptal, jestli tam plánuji hrát, a to jsem měla kolem třiceti rozhovorů.

ITALOVÉ BYLI PŘESVĚDČENI, ŽE HELL.O BUDE MÍT ÚSPĚCH

A plánujete to?
Určitě ano. Přijde mi to jako logický vývoj, chci, aby mě kromě studiové nahrávky slyšeli i živě. Konkrétní termíny ale zatím nemám. Starají se tam o mě lidé, kteří mají na starosti třeba LP nebo Alvara Solera, proto jim plně důvěřuji, že všechno dobře naplánují. Je možné, že napřed ještě vypustíme jeden singl a pak teprve uděláme nějaký koncert.

vložte odkaz, text nemažte

Jak došlo k tomu, že se singl prosadil zrovna v Itálii? Zaměřili jste se konkrétně na tuhle zemi, nebo jste zkoušeli poslat nahrávku do více evropských zemí a vyšlo to zrovna tam?
Když jsme s Ondrou Fiedlerem (producent desky Hearts a kytarista Lenny, pozn. red) singl nahrávali, věřili jsme, že by mohl mít úspěch. Ale jak jsem řekla, každá země má nějaké specifikum, takže například v Srbsku Hell.o nechtěli, víc se jim líbila skladba Lover. Italové se naopak ozvali sami od sebe, že viděli klip a slyšeli písničku a moc se jim to líbilo. Byli od začátku přesvědčeni, že tam Hell.o bude mít úspěch.

Jak to tedy vypadá v dalších zemích, rýsuje se něco i tam?
Pracuji na tom. Mým snem je odjakživa cestovat a dělat muziku. Jakmile se to spojí dohromady, vznikne z toho přesně to, za čím jsem si poslední roky šla. Takže o to větší je to pro mě motivace.

VIDEO: Lenny v italské talk show zazpívala hit Hell.o. Podívejte se na to

NECHCI SE ZTRATIT V ČÍSLECH

Myslíte, že je v době internetu snazší posadit se, než to bylo třeba před dvaceti lety?
Má to plus i mínus, všechny dveře jsou otevřené, nemusím nad svou hudbou přemýšlet tak, že ji dělám jen pro české posluchače, ale že si ji na internetu může najít třeba i Nor nebo Švéd. Z druhé strany máte obrovskou konkurenci, což je ale zároveň dobře, protože vám to dává motivaci na sobě pracovat. Osobně si musím dávat pozor na to, abych se neztratila v různých tabulkách a číslech. Snažím se příliš nesledovat, kolikátý je zrovna singl na Spotify, a soustředím se na vlastní tvorbu.

V posledních letech se podařilo prosadit v zahraničí hned několika domácím interpretům. Například Mydy Rabycad hráli na festivalu Glastonbury, Celeste Buckingham má úspěšnou kariéru v Americe. Čím to podle vás je, že zdejší umělci začínají být konečně konkurenceschopní i v zahraničí?
Myslím si, že v první řadě je to o nastavení mysli daného člověka. Spousta kapel touží po úspěchu, ale málokterá je psychologicky opravdu nastavená tak, aby si za tím svým cílem šla. Řekla bych, že to, co se povedlo Mydy Rabycad nebo Celeste, je neuvěřitelný úspěch, moc jim to přeju. Určitě je to hlavně o způsobu myšlení, snaží se najít si zahraniční management, dostat se na festivaly. Čím dál tím víc si uvědomuji, že se rozhodně nestane, aby někdo jen tak přišel a řekl: "Vy jste skvělí, pojďte si zahrát na Glastonbury."

BLOG: Mydy Rabycad o Glastonbury: Festival se zapsal do našich srdcí, příští metou je Pyramid stage!

Za desku Hearts jste získala nominaci od hudební akademie v rámci cen Apollo, ale i v anketě Žebřík, kam hlasují fanoušci. Je pro vás zisk ceny nějakou metou, nebo to spíš berete jako příjemný bonus?
Meta to je, ale ne v tom smyslu, že bych si při skládání alba řekla: "Budu to dělat tak, abych byla nominovaná na cenu Apollo." (smích) Je pravda, že občas kritikům nebo fajnšmekrům říkám z legrace "jazzová policie", ale jsem opavdu ráda, že i lidem, kteří mají v hudbě vytříbený vkus, se deska líbí. Přijde mi skvělé, že album ocení jak třináctiletá Anička z Brna, tak uznávaný kritik z Prahy.

Jsou po vás tyto úspěchy i motivací do další tvorby?
Určitě mě to motivuje, už tvořím a mám dost nového materiálu, možná už skoro na další album. Musím zaklepat, že tomu tak je, protože když jsem vydala v roce 2013 dvě úspěšná EP, paradoxně mě to spíš zablokovalo, nevěděla jsem, o čem psát. Teď naopak cítím, že tomu začínám dávat větší hloubku, když mi text nedává smysl, tak ho zkrátka nenapíšu. Ukazatelem pro mě je, když i já sama písničku ráda poslouchám a nejsem z ní ani po těch mnoha hodinách nahrávání otrávená.

RECENZE: Lenny je v srdci rockerka i něžná holka za klavírem

CHCI DĚLAT MUZIKU S KOULEMA

Když deska vycházela, říkala jste, že byste postřednictvím ní chtěla také inspirovat. Dostaly se k vám nějaké ohlasy fanoušků, že se to podařilo?
Ano, občas se stane, že mi fanoušci píší, mám radost, když se ozve třeba nějaká patnáctiletá holka, že mou hudbu poslouchá každé ráno a že ji baví. Možná tohle je pro mě ta meta, protože stejně je u hudby nejdůležitější, jestli v lidech něco vzbudíte. Když budete dělat muziku, která je akademicky dokonalá a shrábne všechny ceny, ale nepustí si ji ani jeden člověk, pak to děláte akorát pro sebe.

Vzpomínáte v takových chvílích na to, když jste sama byla tou patnáctiletou holkou a vzhlížela ke svým idolům?
Vždycky na to myslím, zvlášť když skládám něco nového. Dobře si pamatuji, jakou stopu ve mně zanechala dobrá hudba, jak pro mě bylo důležité nestydět se říct, že to je můj oblíbený interpet. A přesně takový dojem, jaký vyvolávala hudba ve mně, bych ráda zanechávala i ve svých fanoušcích. Chci zkrátka dělat muziku s koulema! (smích)

Lenny interview: Inspiruje mě britské myšlení, v zahraničí by kapely jako Ortel neprošly

Snažíte se, abyste byla pro svoje fanoušky dobrým vzorem i z lidského hlediska?
Snažím se o tom tolik nepřemýšlet, protože bych nerada měnila sama sebe. Ale drogy neberu, nekouřím ani moc nepiju. Vnímám hudbu jako prostředek svobody, vždycky mě nějaká pravidla děsila. Nebyla jsem vzorná studentka, brala jsem to vždycky tak, že nejde o život. Ale hudba je pro mě tak důležitá, že u ní jsem vždycky cítila, že mi o život jde. Hlavní zpráva, kterou bych chtěla přes svoje písně vysílat, je ta, že lidi mají dělat to, co je baví, a cítit se svobodně.

NA TURNÉ MĚ PŘEKVAPILA NÁVŠTĚVNOST

Za pár dní vyjíždíte na pokračování Hearts Tour, přičemž podzimní část byla velmi úspěšná. V čem bude ta jarní odlišná?
Jarní turné původně vůbec nebylo v plánu, rozhodli jsme se pro něj až na základě kladného přijetí toho podzimního. Pojali jsme to proto jako pokračování, ale snažila jsem se ho uděla tak, aby se ani lidé, kteří už nás viděli na podzim, nenudili. To nejlepší z podzimu jsme proto přenesli do jara a trochu to doladili.

Říkala jste, že už máte v zásobě nějaké nové písničky. Plánujete některé zahrát a otestovat je tak naživo?
Nemůžu říct, že bych to vyloženě plánovala, ale jsem v tomhle spontánní, takže se může stát, že něco nového zahraju, aniž bych to předtím dlouze zvažovala. Jestli něco nového zazní, bude to určitě neplánovaně. Přijďte a dozvíte se to. (smích)

Co vás na podzimním turné nejvíc překvapilo?
Asi návštěvnost, to, že lidé měli o koncerty opravdu zájem. Když jsme turné stavěli, byla jsem snad jediná, kdo tomu věřil. Lidé kolem mě mi říkali, abych šňůru nedělala na podzim, že v té době jedou turné všichni. Později mi zase tvrdili, že nemusím mít tak drahou scénu, ale stála jsem si za tím a je pro mě určitým zadostiučiněním, že to přineslo ovoce. Věřím, že ani jarní turné lidi nezklame a bude to pro mě další odrazový můstek.


HEARTS TOUR 2017:
3. 3. 2017 KARLOVY VARY - LD STARÁ ROLE
8. 3. 2017 BRNO - KLUB RADOST
9. 3. 2017 HRANICE NA MORAVĚ - SOKOLOVNA HRANICE
10. 3. 2017 ZLÍN - MASTERS OF ROCK CAFÉ
11. 3. 2017 VELKÉ MEZIŘÍČÍ - KLUB JUPITER
16. 3. 2017 KLADNO - DK KLADNO
17. 3. 2017 PARDUBICE - KLUB ABC PARDUBICE
18. 3. 2017 LIBEREC - KD LIDOVÉ SADY
22. 3. 2017 KLATOVY - KD KLATOVY
25. 3. 2017 TÁBOR - KLUB MILENIUM

text: Josef Martínek, foto: Lucie Levá (rozhovor), www.klapper.cz (koncert)

Témata: Lenny, Hell.o, Hearts, hitparády, Žebřík, Apollo

zavřít