Márdi (Vypsaná fixa) interview: Nejlepší vtipy jsou ty vlastní

Vydáno 30.10.2017 | autor: Hana Bukáčková

Vypsaná Fixa zahájila podzimní část svého turné k nové desce Tady to někde je. Tu na koncertech hraje celou, což se prý už nikdy opakovat nebude. Završení sezóny proběhne 20. prosince ve Velkém sále pražské Lucerny. Více nám v rozhovoru prozradil Márdi. 

Márdi (Vypsaná fixa) interview: Nejlepší vtipy jsou ty vlastní Márdi (Vypsaná fixa) interview: Nejlepší vtipy jsou ty vlastní

Márdi, vyjíždíte na podzimní část turné k nové desce Tady to někde je. Na co se mohou tentokrát fanoušci těšit? Ponese se turné ve stejném duchu jako na jaře?
Myslím, že to je ještě mnohem lepší než na jaře, protože lidi mají nový písničky víc naposlouchaný a my je umíme líp hrát. Hlavně se to v této podobě už nikdy nebude opakovat, takže kdo má naši poslední desku rád, ať neváhá a přijde.

TOP 12 nejlepších domácích alb prvního pololetí 2017: Zrní, David Stypka, Vypsaná Fixa, Debbi, J.A.R. a další

Hrajete všechny písně z nové desky?
Ano - hrajeme celou novou desku. Myslíme, že si to zaslouží. Pak samozřejmě hrajeme výběr z těch starších a ten je pokaždé jiný.

Hrajete i nějakou starší raritu?
Po delší době jsme zařadili do playlistu třeba Klenot nebo Panenku Chouchou. O tyhle věci si lidi psali hodně často, tak jsme jim chtěli udělat radost.

NA KONCERTĚ BUDEME MÍSTO PŘEDKAPELY LIDEM ČÍST

Jedou s vámi nějací hosté, případně předkapela?
Předkapela není - místo předkapely lidem čteme, jak vznikala naše nová nahrávka a co jsme při tom zažili. Musel jsem si koupit lampičku a stoleček. (úsměv)

Márdi (Vypsaná fixa) interview: Skok z pódia je jeden z jasnejch důkazů, že hrajeme dobře

Proč "čtení"? Kdo s tímto nápadem přišel?
Napadlo to celou naši kapelu, protože na nás naše manažerka trochu tlačila, abychom na koncerty nějakou předkapelu vzali. Jenže to je trochu problém, předkapela ti v našich klubových podmínkách tak trochu sebere klid na zvukovku, musíš přijít až dohraje a zvučit do lidí. Většinou se to v těch místech, kde hrajeme, nedá technicky úplně dobře zvládnout, a to se třeba u této desky, která má určitou náladu, atmosféru, úplně nehodí. Tak jsme vymysleli tohle a naše manažerka je spokojená.

VIDEO: Vypsaná Fixa představuje Robího Valentýna. Na turné bude fanouškům i číst

Příběh o tom, jak jste nahrávali, který na koncertech čtete, jsi psal přímo ty?
Celý jsem to napsal já a pak Mejla vytvořil takový sešit, kterej je vloženej přímo ve vinylu. Takže kdo si koupí vinyl, ten může poslouchat desku a číst si u toho, jak vznikala. To třeba byla moje oblíbená zábava. Pustil jsme si třeba Smashing Pumpkins a četl jsem si u toho Hobita a hrozně dobře to fungovalo dohromady.

ČTENÍ MI POMÁHÁ V EXISTENCI NA TÉTO PLANETĚ

Jaký vztah máš ke knížkám? Co si rád přečteš ve volnu? A čteš své dceři?
Ke knížkám mám velmi kladný vztah. Čtení mi  pomáhá v existenci na této planetě. A to hodně. Své dcerce jsem toho přečetl spoustu - nejvíc namakaný mám asi Děti z Bullerbynu nebo Pipi Dlouhou punčochu. Teď sbíráme knížky od Davida Walliamse. Ale už jí čtu nejenom já, protože už je ve třetí třídě a dokáže si číst sama. Chodí v Pardubicích do Montessori školy a tam k tomu děti hodně vedou a hlavně je nenutěj číst to, co je nebaví. To probíhalo během mé školní docházky a my jsme museli přečíst spoustu blábolů. Všechno se zlepšilo až po revoluci na střední škole - měli jsme na češtinu výbornýho učitele Honzu Čapka a díky němu jsem se dostal k fakt dobrejm knížkám.

Jakou první knížku jsi přečetl?
Úplně první knížka, kterou jsem přečetl, se jmenovala Malý Bobeš a byla od Josefa Jeronýma Plevy. Za komoušů byl Josef Jeroným Pleva taková schválená Astrid Lindgrenová pro český děti. Dodnes si pamatuju některý pasáže. Tenhle týpek pak taky ještě přepsal Robinsona - to jsme taky museli číst. Ale tenkrát se mi to naštěstí líbilo, a tak jsem čet dál všechno, co mi přišlo pod ruku. Byl jsem často nemocnej a doma mě vždycky přemístili do místnosti s obrovskou knihovnou, abych nenakazil ostatní sourozence - zejména ségru, která byla v tý době miminko. Tak jsem přečet i to, co jsme neměl. (úsměv)

VIDEO: Vypsaná Fixa představila nový klip a zahájila turné, které vyvrcholí v Lucerně

KONCERT VE VELKÉ LUCERNĚ BUDE JEDNO VELKÉ PŘEKVAPENÍ

Turné završíte ve Velké Lucerně, klasicky před Vánoci, chystáte aspoň na tuto zastávku nějakou další specialitu?
Specialita je Velká Lucerna sama o sobě. Je to krásnej prostor. Žádnej jinej tady takovej není. Ale vzhledem k tomu, že koncert už je skoro vyprodán, cítíme, že je třeba dát si opravdu záležet. Řešíme speciální světla a projekce, pokusíme se přesvědčit nějakého dobrého herce, aby část příběhu o vzniku naší desky přečetl on. K tomu chystáme ještě další překvapení, ale ty budou prozrazený až na místě.

Od doby, co jsme se neviděli, jste vypustili videoklipy k písním Robí Valentýn a Siky Romero, podle jakého klíče jste zvolili režiséry?
Vybrali jsme Tomáše Bláhu, kterej skvěle natočil Robího Valentýna, a Radima Kallera, kterej nás vážně překvapil, jakým způsobem pojal Sikyho Romera. Tomáše Bláhu nám doporučil producent naší desky Ondra Ježek a Radima Kallera jsme oslovili na základě toho, že jsme viděli jeden klip, kterej natočil, a shodli jsme se, že se nám to líbí. A to ještě není všechno, protože ve vzduchu visí video na Klid a mír a ticho a tým kolem Givinara Kříže, kterej točil klip na Limity, připravuje scénář na Zachytávače. Bude toho celkem dost.

Tomáš Bláha o songu Robí Valentýn prohlásil, že ho písnička bavila zvukem a "snově opilou" atmosférou, souhlasíš s tímto označením? (smích)
V téhle věci je naschvál nahraný takový disharmonický tón na basu. Vymyslel to Ondra Ježek, když to vznikalo, tak jsme u toho ve studiu brečeli smíchem. Shazuje to vtipně lehce sladkou poetiku celé písně a je to vážně hodně úchylná záležitost, která působí stejně, jako když si dáš před spaním tři rychlý panáky za sebou. No a pak je to možná ta snově opilá atmosféra.

Klip je smutný, ale s dobrým, nadějným koncem, odpovídal koncept vaším představám?
Myslím, že se opravdu povedl a hlavní  herec Standa Adámek podal neuvěřitelný výkon.

Kde a jak probíhalo jeho natáčení? Stalo se při něm něco vtipného?
Natáčelo se v Praze na Barče. Bylo hrozně málo času, takže se jelo přes celou noc. My jsme měli štěstí, že jsme tam zas tak mnoho času nestrávili. Ale stihli jsme se pohádat, takže v klipu vypadáme dost temně. Staly se i další věci - hlavní hrdina při natáčení málem uhořel a taky mu hrozila otrava alkoholem, kterou vyřešil dost originálním způsobem.

Jak ji vyřešil?
Vyřešil ji dost radikálně - každý, kdo se na klip podívá, to může zjistit. (úsměv)

Posledního května jste pokřtili vinyl tím, že jste ho hned po slavnostním "aktu" hodili do Vltavy, aby dělal společnost Andělu Dana Bárty. Proč jste to udělali?
Kdysi dávno jsem četl rozhovor s Danem Bártou. Tam jsem se dozvěděl, že jednou dostal Anděla v kategorii Zpěvák roku a už byl z toho celýho koloběhu, jak pořád vyhrával, frustrovanej, tak se jel projet na lodičce a hodil tu cenu do Vltavy. Jak jsme na pontonu hráli, tak jsem si na to, nevím proč, vzpomněl a představil jsem si, jak tam ten Anděl sám leží na dně, a tak jsem mu tam hodil náš vinyl, aby měl co poslouchat. Nic lepšího mě prostě nenapadlo. Hned, jak letěl vzduchem, jsem věděl, že jsem to nechtěl udělat. Nakonec tam přijeli nějací borci na šlapadle a vylovili ho. Myslím, že to tak bylo lepší. Zaprvé je toho bordelu na dně Vltavy už asi dost a za druhý ho tam třeba Bárta vůbec nehodil a má ho doma s těma ostatníma na poličce. Byl to prostě takový lehce polotrapný vtip s podivným koncem. Ale byl vlastní a nejlepší vtipy jsou přece vlastní. (smích)

TADY TO NĚKDE JE TOUR 2017:
27. 10. 2017 Zlín – Masters of Rock Café
04. 11. 2017 Ústí nad Labem – Doma
09. 11. 2017 Hradec Králové – Denoche
11. 11. 2017 Třinec – Tesla
23. 11. 2017 České Budějovice – Slávie
24. 11. 2017 České Budějovice – Slávie
25. 11. 2017 Chrudim – R Klub
28. 11. 2017 Brno – Sono Centrum
30. 11. 2017 Olomouc – S klub
01. 12. 2017 Uherské Hradiště – Mír
02. 12. 2017 Havlíčkův Brod – Oko
08. 12. 2017 Ostrava – Barrak
15. 12. 2017 Jablonec nad Nisou – Na Rampě
16. 12. 2017 Jindřichův Hradec – KC Jitka
20. 12. 2017 Praha – Lucerna, Velký sál

Text: Hana Bukáčková, foto: Daniel Oravec (promo), Daniel Salač (rozhovor), archív

Témata: Vypsaná fixa, Márdi, Tady to někde je, Siky Romero, Limity, Robí Valentýn

zavřít