Marka Rybin (Gaia Mesiah) interview: Není čas zdržovat se hloupostmi

Vydáno 31.10.2017 | autor: Hana Bukáčková

Gaia Mesiah s Markou Rybin v čele je po roce zpět, po loňském úspěšném koncertním návratu letos krom plánovaného turné vydala singl Sílu! a pracuje na dalších novinkách. Energie a chuť je zpět, všechny křivdy z minulosti jsou zapomenuty a jede se dál. 

Marka Rybin (Gaia Mesiah) interview: Není čas zdržovat se hloupostmi Marka Rybin (Gaia Mesiah) interview: Není čas zdržovat se hloupostmi

Marko, s Gaia Mesiah jste vloni odjeli comebackové turné, jak na něj vzpomínáš s ročním odstupem?
Minulý rok nikdo nevěděl, jaká odezva bude u fanoušků. Taky jsme zkoušeli po deseti letech, jaká energie je mezi námi na pódiu. A zpětně musím říct, že to turné bylo pro nás všechny úspěšné, že nás lidé stále poslouchají a že máme pořád hodně energie na rozdávání. No a chemie na pódiu funguje, takže radost. (úsměv)

LIVE: Koncertní comeback roku: Gaia Mesiah s Markou Rybin vstala z popela a je zpět v nejlepší formě

Když jste loni domlouvali comeback, mysleli jste si, že to bude jednorázovka, nebo už jste tehdy věděli, že budete pokračovat?
Šli jsme si pouze zahrát.

VŠE VYŘEŠENO, JEDEME DÁL

Mysleli jste při pauze, že vás cesty svedou opět k sobě? Museli jste se do další spolupráce přemlouvat, nebo to šlo přirozenou cestou?
Věděla jsem, že jsme to ukončili takovým způsobem, který pro mě rozhodně nebyl konečný, ale tyhle věci prostě potřebují čas. Cítila jsem, že mi holky jistým způsobem chybí, byla to mezi námi fakt hrozná gravitační síla, která se jen tak neopakuje. Věděli jsme, že by nám to v životě chybělo, neukončit spory a nepopovídat si se zapálením stejným jako před lety. Takže myslím, že deset let je dostatečnou dobou k tomu, aby se spousta věcí vyřešila sama, vzhledem k tomu, že se naše životy posunuly dál a není čas se zdržovat hloupostmi. Vše vyřešeno a jedeme dál.

Letošní turné se jmenuje Teleport Tour, proč? Chtěli jste se vrátit do minulosti?
Všichni ze skupiny bydlíme v jiné části republiky a do toho Josh musí přiletět dokonce z Austrálie, takže když se konečně sejdeme, potřebujeme k tomu vlastně takový způsob teleportu, který nás spojí dohromady. Mimochodem se to dá taky vykládat jako návrat k minulosti, ale záměr to nebyl. Tak doufám, že všichni, co nastoupí na loď Gaia Mesiah, se s námi společně teleportují do našeho světa.

Gaia Mesiah opět na scéně: Nacpaná Fléda zažila řádění Marky Rybin a spol.

Jak teď vnímáte kapelu, jako vzpomínku, současnost či doprovodnou záležitost k ostatním svým projektům?
Vnímám jí jako neoddělitelnou součást mého života. Je to radost, uvolnění a zábava. Neustále mi to také ukazuje, o kolik jsme byly schopné se v životě posunout. Je to taková sebereflexe.

Po roce koncertní repete, když nepočítám účast na jednom festivalu, na co se můžou fanoušci těšit? Bude to obdobné jako vloni?
Jedeme úplně sami, bez předkapel. Pouze budeme pouštět oblíbenou hudbu, kterou máme již vybranou, abychom nažhavili fanoušky, ale sebe taky. Občas se chodíme společně s fanoušky rozehřát na parket ještě před začátkem samotného koncertu. (úsměv)

Před rokem si na koncertech písničky sedly, jako kdyby žádná pauza ani nebyla… Co čekáte od letošního turné?
Písničky se mi zpívají lépe než dřív, asi mi hlasivky za tu dobu posílily. Máme nový singl s názvem Sílu!, který určitě na turné budeme hrát. Cílem je, aby se fanoušci bavili a odcházeli spokojení a nabití, stejně jako my. To je vlastně jasný cíl. Jaký z toho bude výstup na konci listopadu, to řeknu potom. Teď se prostě jenom hrozně těším!

O koncerty byl opět velký zájem, v Lucerna Music Baru jste přidali odpolední koncert. Myslíš, že i na něj fanoušci dorazí a že zvládneš oba koncerty na 100 %?
Už je prodaná další 1/2 lístků, takže určitě nemám strach, že by lidé nedorazili. Rozhodli jsme se pro tuhle variantu, protože Josh druhý den po Lucerně odlétá zpět do Sydney a Lucerna neměla bohužel jiný volný termín. Já neumím dávat koncerty bez toho, aniž bych si to užila. Pódium na mě funguje asi jako když natočíš klíček v nějaké hračce a ta jede, jede, jede, když se motůrek dotočí, stačí napít a jede se dál. Já si věřím a kapele taky. 

KDYŽ SE POTKÁME, TAK TO STOJÍ ZA TO!

Jak často se aktuálně scházíte?
Opravdu málo, tak jednou do měsíce. Není jednoduché se potkat, ale pak to stojí za to. V tomhle jsme fakt ženský, nevíme, jestli víc hrát, nebo si povídat.

Měnili jste aranže písní, nebo jste je nechali víceméně totožné?
Nechali jsme je totožné, protože jsou dobrý tak, jak jsou. (úsměv)

Marka Rybin interview: Čas všechno špatné zapomene, teď je v Gaia Mesiah opět nadšení i chemie

Je v kapele stále nadšení a chemie, jak jsi mi tvrdila na začátku roku, kdy jsi byla ještě poměrně čerstvě ovíněná úspěšným comebackem, nebo už vyprchala?
To funguje, vše zůstává. (úsměv)

O vás se vždy mluvilo jako o holčičí kapele, nebylo to Joshovi proti srsti a líto?
Tak to jsme asi ani nikdy neřešili. (smích) Zeptám se ho. (úsměv)

Před pár dny jste vydali nový singl Sílu! Kdo se na něm podílel? Jedná se o nový singl, nebo starší song vytažený ze šuplíku?
Podíleli jsme se na něm vlastně všichni. Morella tam má anglickou a španělskou část textu, já napsala českou část. Jinak riffy jsou ze šuplíku. Toho společného času je opravdu málo, tak jsme zatím dotáhli do konce jednu z nich.

AUDIO: Gaia Mesiah představuje po deseti letech nový singl Sílu!

Proč je primárně v češtině, a ne v angličtině a třeba víc divočejší?
Češtinu jsem brala jako takovou osobní výzvu. Pár textů máme v češtině, ale tohle je pro mě osobně prvotina. Jsem za to ráda, protože jsem překonala tu osobní bariéru psát v češtině.

Klip k němu či k další případné novince chystáte?
Klip se chystá, bude to takový sestřih z celého turné včetně zákulisních záběrů. Prostě život Gaia Mesiah v plném proudu. (smích)

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv kapely

Témata: Gaia Mesiah, Marka Rybin, Sílu!, Teleport Tour

zavřít