Marka Rybin interview: Čas všechno špatné zapomene, teď je v Gaia Mesiah opět nadšení i chemie

Vydáno 19.01.2017 | autor: Hana Bukáčková

Marka Rybin se coby charismatická, energická a živelná zpěvačka už před lety prosadila v kapele Gaia Mesiah, ze které však v roce 2008 odešla a stala se hlasem Skyline. Ke comebacku došlo až loni - o to větší nálož energie pak na fanoušky na podzimních koncertech čekala. Nyní plánují novou desku i další turné, aktivní ale Marka bude samozřejmě také ve Skyline. Obě kapely jsme důkladně probrali v rozhovoru. 

Marka Rybin interview: Čas všechno špatné zapomene, teď je v Gaia Mesiah opět nadšení i chemie "Čas všechno špatné zapomene, teď je v Gaia Mesiah opět nadšení i chemie," říká Marka Rybin. Foto: Kamush Ostružinová


Maru, co pro tebe znamenají Gaia Mesiah a Skyline?
Gaia je počátek toho, čemu se teď věnuju. Je to určité nasměrování v mým životě. V podstatě díky ní zpívám a věnuju se tomu profesionálně. Hodně mi změnila život. Gaia je prostě divočina. Ve Skyline vyniká více moje ženskost, kterou ve mně podpořili kluci v kapele. Díky Skyline jsem si vybrousila zpěv. Skyline jsou pro mě jako rodina a trávím s nimi spoustu času.

Marka Rybin a Skyline: jak znějí?

Proč jsi tehdy odešla z Gaiy?
Zpívám od svých šestnácti let a chtěla jsem si dát pauzu, jenže se to nesetkalo s úspěchem, tak jsme nějakou dobu hráli spolu dál, vztahy se ale narušily a přestala tam být důvěra. Alpha Female se třeba dokončila jen díky Jazzovi. Zůstalo nám hodně věcí v šuplíku, ale už to prostě dál nešlo táhnout. Každý jsme byli jinde.

KDYŽ MI S NABÍDKOU VOLALI SKYLINE, STÁLA JSEM U KASY V SUPERMARKETU

Proč tvé kroky vedly rovnou ke Skyline?
Kluci mi zavolali, dala jsem si tři dny na rozmyšlení, protože jsem tenkrát, jak mi volali, stála u kasy v supermarketu (smích), nakonec mi stačila hodina. (smích)

Co tě nakonec přimělo k tomu, že jsi tu nabídku přijala?
Miluju taneční hudbu, v podstatě jsem na ní vyrostla, chodila jsem na DJ Trávu, na Chrise Sadlera apod., tak proto asi. A byla to pro mě výzva.

Chodila jsi i předtím na koncerty Skyline?
No jasně, brácha mi v patnácti koupil lístek a já stála hned pod pódiem.

Zajímala jsi se po svém odchodu o Gaiu?
Jasně že jo a trošku mě to trápilo. Nelíbilo se mi, že tam je někdo místo mě a bála jsem se, aby to v podstatě tu Gaiu ještě víc nezničilo.

Jak tě přijali kluci ze Skyline?
Ve Skyline jsem si musela najít svoji pozici. Našla jsem si model, který mě baví. Kdybychom si lidsky nesedli, tak bych do toho nešla, to se naštěstí nestalo. Ze začátku jsme měli ze sebe oboustranný respekt. A chvíli mi trvalo, než jsem přijala písničky od Jíti (Jitky Charvátové, pozn. red), protože nebyly "mé" a necítila jsem se v nich, teď jsem ráda, že už některé z nich nehrajeme.

LIVE: Koncertní comeback roku: Gaia Mesiah s Markou Rybin vstala z popela a je zpět v nejlepší formě

Asi nejen mě překvapil comeback Gaiy, koho napadlo to dát znovu dohromady?
Asi před třemi lety nám volal Viktor Souček, ať se dáme dohromady, že nás má hrozně rád. To byl první impuls, kdy jsme se s holkama viděly po šesti letech. Setkání proběhlo v pohodě, čas všechny špatné věci zapomene, znovu tam bylo nadšení i chemie. Pak to ale nějak na dva roky zase vyšumělo, protože už každá máme svý povinnosti a Josh žije v Austrálii. Pak nás jeden náš společný známý na podzim 2015 obvolal, ať to dáme dokupy, že se o všechno postará a my ať řešíme akorát hudbu. Nikoho jsme nemuseli ani přemlouvat. Sešli jsme se a řekli si, že odehrajeme dva tři koncerty, abychom zjistili, zda nám to spolu ještě funguje. Když se lidi dozvěděli o comebacku, tak nám psali. Řekli jsme si, že to rozšíříme a uděláme koncertů víc.

vložte odkaz, text nemažte

Z PRVNÍHO KONCERTU PO NÁVRATU SI NIC NEPAMATUJU, BYLA JSEM V EUFORII

Koncerty byly téměř vyprodané a museli jste přidávat další.
A to jsme k tomu turné nedělali žádné promo, jen jsme to dali na Facebook. Chtěli jsme, aby první, kdo se s námi setká, byli naši fanoušci, a ne někdo jinej. Zkoušeli jsme bez basy, protože Josh byl ještě v Austrálii a furt jsme si říkali, že to je divný, že to nemá koule. Pak přijel Josh a už to koule mělo. (smích)

Potěšilo vás, že byl o koncerty takový zájem?
Třeba ten první koncert v Praze si moc nepamatuju, to byla taková euforie, že nevím vůbec nic. (smích) Ten druhej si pamatuju trochu, to už jsem ty lidi vnímala, ale ten první byl fakt masakr. Pak to gradovalo. Je neuvěřitelný, jak nám to spolu hrálo, jak kdybychom nepřestali hrát. Ty pecky si sedly.


Marka Rybin na comebackovém koncertě Gaia Mesiah v Praze. Foto: Veronika Matějková

Jak dlouho jste nacvičovali?
Tím, že jsme každá z jiný ďoury, Josh z Austrálie, tak tolik zkoušek nebylo, zhruba kolem osmi.

Pamatovala sis ještě texty?
Při první zkoušce vůbec nic. (smích) Pak jsme najeli na domácí přípravu, sjížděla jsem si nahrávky, pouštěla YouTubko. A jak šňůra gradovala, tak jsem si vzpomínala na věci, které jsem kdysi při těch kouscích dělala.

Jak se vám líbily koncerty? Co teď plánujete?
(videodpověď)
Bude podzimní turné. Přes léto bychom chtěli udělat nový materiál. Ale jak jsme každá odjinud, je svátek, když se sejdeme. Musíme promyslet, jak to budeme dělat. Určitě máme ještě hodně věcí, které skončily před lety v šuplíku. Zkusíme z nich vyjít, ale jen je to ještě na kazetách. (smích)

Budou nové songy v češtině nebo v angličtině? Vím, že jste je měli tak půl na půl, proto mě zajímá, jakým směrem se uberete.
Ještě uvidíme. Když si píšu v češtině, tak to jsou spíš básně a není to úplně na zpěv. Ale na peckách se podílíme společně, každej něco přinese. Určitě to musí být žánrově neomezený jako kdysi, co kus, to jiný žánr, protože jsme tam čtyři a každej poslouchá něco jinýho... Míša vyrostla na tvrdý muzice, Morella je totální country, já jsem taneční muzika a Josh zas jazz, soul a funky... tohle se tam musí sejít, od každého něco.

Na jakém nejzajímavějším místě jsi hrála?
Jednou s Gaiou, když jsme začínali, jsme jeli hrát na zříceninu, která byla na brutálním kopci, a měli jsme co dělat, abychom to vyjeli… před námi hrál i sedmiletý kluk na bubny nějakou skotskou hudbu a byl tak super, že nás odboural. Kolikrát mě spíš udivuje, jak pořadatelé složí lineup, to jsme tak hráli po Lety Mimo, pak my Skyline a po nás Doga. To fakt byla perlička. (smích) Nebo jednou jsme s Gaiou hráli na metalovém festivalu ve Spáleném Poříčí, hráli jsme po Alkehol, vylezeme na pódium, selhala nám technika a chlápci v první řadě začali řvát: "No jo, ženský, radši ukaž kozy." Já na ně: "Ty ukaž ču*áka!" (smích) Pro mě to byla výzva, že jsem pak řvala v setu ještě víc než obvykle. To byl fakt bizár.

JAK ZAČNE HRÁT HUDBA, NEVYDRŽÍM STÁT

Čím získáváš tu neskutečnou energii na koncerty?
Pořádným odpočinkem a dobrým jídlem, ve kterém se neomezuji. (úsměv) A jak začne hrát hudba, tak nemůžu stát, to je jak, když si něco lupneš (smích), hudba mě pohltí a fanoušci mě svojí energií ještě víc nakopnou. Když máš nějaký problémy, tak jdou v ten moment stranou a užíváš si to. Furt musím něco dělat, třeba dneska po rozhovoru jdu dělat DJku dětem na párty. (smích)

Skyline interview: Jungle je odrazem naší společnosti, lidi se chovají trochu jako zvířátka

Co teď plánujete se Skyline? Na co se můžou fanoušci těšit?
Pojedeme standardně Majálesy, festivaly do konce září, pár koncertů na podzim. Připravujeme klip, resp. jedna holčina, studentka z Brna, ho má ve své produkci. Sama si vybrala pecku Automatic, byla na koncertech v Praze a v Brně, kde si točila nějaký záběry, tak uvidíme, co z toho vyleze. Jinak pomalu začneme dělat na novém materiálu, tady je to jednodušší, protože ve Skyline jsou všichni s moderní technikou velcí kámoši, jsme schopni si to každej nahrávat doma a posílat si to.

Co bys vzkázala fanouškům?
Ať jsou v klidu, že každej hřešíme. (úsměv)

Text: Hana Bukáčková, foto: Kamush Ostružinová (rozhovor), Veronika Matějková (koncert)

Témata: Marka Rybin, Gaia Mesiah, Skyline, Jungle

zavřít