Petr Bende interview: Atmosféru nové desky nám pomáhá dokreslovat Český ráj

Vydáno 13.09.2016 | autor: Jaroslav Noska

Petr Bende již v pěti letech dostal své první bicí a hned nato propadl hudbě. Všechny jeho úspěchy a zkušenosti by se nám do článku ani nevešly, připomeňme alespoň rok 2005, kdy se stal Skokanem roku v anketě Český slavík. Aktuálně ve studiu Dalibora Cidlinského nahrává po dlouhých letech další řadové album. Na co se můžeme těšit, nám prozradil v rozhovoru. 

Petr Bende interview: Atmosféru nové desky nám pomáhá dokreslovat Český ráj Petr Bende vydá novou desku v listopadu, v den narozenin svého syna

Petře, právě jsi ve studiu Dalibora Cidlinského, kde společně pracujete na nových písničkách. Od vydání tvého posledního řadového alba již přeci jen uběhlo pár let… Jaká cesta vedla k  momentu, kdy uzrál čas pro vznik nového materiálu?
Dal jsem si čas na skládání, na hledání nového směru, na výběr producenta a hlavně jsem také hledal nejvhodnější vydavatelství, kterým se pro mě stal domácí Supraphon. Za ty roky, od posledního řadového alba, jsme s kapelou odehráli stovky koncertů. Živému hraní se věnuji ve všech možných sestavách, které rád střídám. Ale nezaháleli jsme ani s vydáním desek - díky tomu, že jsme chtěli zachytit ten okamžik živého koncertu, jsme vydali tři live nahrávky.

Fotky: L.B.P. a Petr Bende band

V čem jsou pro tebe tyto živáky specifické?
Každá je jiná svojí náladou, místem, nebo hudebním pojetím. Vyšlo  CD a DVD z živého koncertu na velkém festivalu s názvem Petr Bende & Band a Cimbálová muzika Grajcar Vysočina Fest Live. Další deskou byl záznam akustického koncertu z  ojedinělého prostoru Kateřinské jeskyně s kapelou a řadou hostů. Ještě nikdo v tomto prostoru takhle ve velkém nekoncertoval a byl to neskutečný zážitek. Minulý rok, před Vánočním turné, vyšlo album s názvem Live in studio. Spojil jsem moji kapelu s něčím výjimečným: tím byl sólový cimbalista Michal Grombiřík a deset dechů. Prostě spojení rockové kapely, big bandu a lidového cimbálu. Pojmenoval jsem tuto sestavu Cimbál BIG Band. Během koncertování jsme neustále skládal nové písně, kterých vzniklo okolo čtyřiceti, z těch jsem vybral pětadvacet a začal hledat producenta desky.

PÍSNĚ MUSÍ FUNGOVAT I S JEDNÍM NÁSTROJEM

Proč jsi si nakonec vybral Dalibora Cidlinského?
Známe se léta a vždycky jsme si říkali, že spolu něco uděláme. Hledal jsem někoho, kdo mi dá nový směr, najde nový zvuk a celou desku posune o stupínek nahoru. Myslím, že se nám to daří a bude to opravdu skvělá změna. Vybrali jsme nakonec dvanáct písní z těch dvaceti pěti a zrovna se nacházíme v nahrávacím studiu, kde již vše vzniká. Český ráj, místo kde se natáčí, nám pomáhá svým poklidem nekonečných lesů k celé atmosféře tohoto rodícího se alba.

Co nám o tomto albu můžeš prozradit?
Hudba bude stoprocentně mojí záležitostí, jak už tomu bylo i na mých předešlých albech, ale na textech jsem spolupracoval hlavně s mým dvorním textařem, kterým je Tomáš Roreček. Tomáš je můj dobrý kamarád a naše spolupráce započala společnou písní pro Karla Gotta. Tam se vše rozběhlo, ale komunikujeme spolu vlastně už od mé druhé desky, která vyšla již v roce 2006. Dva texty jsem si napsal sám a jeden až dva budou od Tomáše Tajchnera. 

Petr Bende přezpíval Queen

Jak jsi písničky skládal, byly od začátku koncipovány pro celou kapelu, nebo jsi hledal jinou cestu?
Těch pět let od posledního alba jsem s Tomášem Rorečkem vybíral a hledal nové texty, propojení, nebo nová neopotřebovaná témata. Deska vznikla pouze s kytarou, nic jsem nearanžoval, nechával jsem to úplně suché. Chtěl jsem, aby byly písničky postavené od začátku až do konce pouze na jednom nástroji, aby se daly hrát, i když budu třeba pouze s kytarou. A hlavně pokud píseň takto funguje, tak má pro mě větší váhu, než přearanžované skladby, které pak nejdou vlastně ani prezentovat s jedním nástrojem. Vracím se vlastně ke kořenům, tak, jak je skládám. Teď k tomu budeme tvořit nový zvuk a novou energii, která by měla nakopnout i moji kapelu, s níž slavíme letos třinácté výročí.

PRVNÍ POSLUCHAČI NOVINEK? MOJE DĚTI

Kdy deska vyjde?
Vydání se chystá na začátek listopadu. Konkrétní datum již můžu prozradit - bude to 4. listopadu 2016. Má to pro mě obrovskou symboliku, jelikož se 4. 11. narodil můj druhý syn Max. Obě mé děti jsou s mojí muzikou hodně spjaté a byly u každého z prvních tónu všech písní, u většiny z nich jsou vlastně i prvními posluchači. Takže v tento velký den se na svět zrodí i nové album. Nebude to ale jediná oslava.

vložte odkaz, text nemažte

Prozraď nám ještě, co nás čeká po vydání desky?
Po vydání nového alba, od konce listopadu, vyjedeme na naše již tradiční Vánoční turné 2016, které letos slaví 20. výročí. Opravdu je to tak dlouhá doba. První koncert se odehrál již v roce 1996! Za tu dobu jsme ušli velký kus cesty, z původně tří koncertů se nám to zvětšilo na velké turné, které letos bude mít devatenáct zastávek. Každý rok měním pro posluchače celkový koncept koncertů. Na turné jsme měli za ty roky také řadu hostů zvučných jmen z řad mých kamarádů, jako jsou např. Věra Špinarová, Ivan Hlas, Lešek Semelka, Richard Tesařík, Peter Nagy, Josef Laufer, Ilona Csáková, Helena Zeťová a mnoho dalších…

V čem bude specifická letošní šňůra?
Na letošním turné uděláme opět změnu. Chci uskutečnit vyloženě akustické koncerty, které budou mít klidnější ladění, nebudou chybět klasické koledy a samozřejmě zahrajeme skladby z nového alba. Pozvání dostanou i místní pěvecké sbory, které utváří propojení s místním publikem, a v každém městě našeho turné máme pozvaný místní pěvecký sbor. Koncerty budou ozdobeny i video projekcí, která bude dotvářet takovou filmovo-divadelní atmosféru. Takže velká výprava světel, hudby a hostů.

Jaké hosty budeš letos mít?
Moji šestičlennou kapelu Petr Bende & Band doprovodí Shadow Quartet, netradiční hudební seskupení, /housle, violoncello, harmonika, kontrabas/, kteří mají jako jediní zápis v Guinessově knize rekordů a těším se na úpravy mých písní v jejich podání. Jméno hlavního hosta již můžeme také prozradit. Když akustické turné, tak jsem oslovil opravdovou folkovou legendu Jaroslava Samsona Lenka.  Novou desku ve všech městech také samozřejmě pokřtíme a bude na místě k dostání s mým podpisem a osobním věnováním. Už se na to všechno moc těším!

Text a foto: Jaroslav Noska (www.noska-art.cz)

Témata: Petr BendeVěra Špinarová, Ivan Hlas, Lešek Semelka, Richard Tesařík, Peter Nagy, Josef Laufer, Ilona Csáková, Helena Zeťová

zavřít