Pokáč interview: Koncept desky mi přijde zastaralý, prioritou je pro mě dávat písničky na YouTube

Vydáno 27.02.2017 | autor: Josef Martínek

Písničkář Pokáč byl dříve známý hlavně jako textař Voxela, v posledních letech ale o sobě dává stále častěji vědět i v souvislosti se svou sólovou tvorbou. Nové skladby zahrané živě ve svém pokoji umisťuje formou videí na YouTube. "Pak se stane, že přijedu na koncert a hraju písničku, kterou jsem před týdnem dal na YouTube, a lidi už ji znají a zpívají. To se mi na téhle platformě líbí," říká.

Pokáč interview: Koncept desky mi přijde zastaralý, prioritou je pro mě dávat písničky na YouTube Pokáč interview: Koncept desky mi přijde zastaralý, prioritou je pro mě dávat písničky na YouTube. Foto: Lucie Levá

Pokáči, momentálně dokončuješ svoji novou desku. Kdy vyjde a co na ní fanoušci najdou?
Vyjde v květnu a budou na ní písničky, které už lidi znají. Půjde v podstatě o kompilaci toho, co fanoušci slyšeli na YouTube. Skladeb tam bude poměrně dost, odhaduji to na 16 až 20. Nahráváme vždy v určitých intervalech, zhruba jednou za čtrnáct dní jedu do studia za Honzou Balcárkem z Light And Love, který album produkuje, a natočíme několik songů. Máme už asi 12 finálních nahrávek.

Nominační tipy Žebříku (II.): Skupinou roku může být Kryštof, Slza i Hentai Corporation, na Objev aspirují Sebastian, Pekař nebo Pokáč

Písničky vydáváš už několik let, ale desku jsi zatím neměl. Proč to trvalo tak dlouho?
Je to už zhruba osm let, co jsem vydal svoje první demoalbum, písničky byly nahrané ve studiu, ale velmi rychle, za jeden den. Další demo následovalo v roce 2011 a od té doby jsem tak trochu psal do šuplíku. Po těchto "deskách" se v podstatě nic nestalo, počet lidí na koncertech nestoupal, což nebylo zrovna motivační. Proto jsem se pak věnoval hlavně psaní textů pro Voxela, které mě naplňovalo. Až poté, co jsme nahráli několik společných songů a lidem se líbily, řekl jsem si, že snad nejsem úplně marný (smích). Proto jsem začal znovu víc psát pro sebe.

YOUTUBE JE DOBRÝ TEST, ZDA SE PÍSNIČKY LÍBÍ

Na album jsi vybíral od fanoušků peníze přes Startovač, nakonec se oproti původně zamýšlené cílové částce 100 tisíc korun podařilo získat přes 290 tisíc. Věřil jsi, že budou lidé tak ochotně přispívat, a víš, kam investuješ prostředky nad cílovou částku?
Fanoušci mě znovu příjemně překvapili, že stejně jako v případě kampaně na klip Vymlácený entry cílovou částku nashromáždili za jeden den. Tehdy to bylo 20 tisíc, na album teď dokonce 100 tisíc, a v obou případech se nakonec vybralo mnohem víc, než jsme zamýšleli. Díky tomu si můžu dovolit nahrát víc písniček. Kromě toho chci za ty peníze určitě natočit klip.

VIDEO: Pokáč vás naladí na Vánoce ve 360°

Pro prezentaci svých písní jsi zvolil YouTube, řada hudebníků se právě touto cestou vypracovala nahoru. Je v tom nějaký záměr, snažíš se oslovit lidi po vzoru úspěšných YouTuberů?
Svůj YouTube kanál jsem si založil, když jsem vydal song Stereotypy, tedy asi tři roky nazpět. Pak jsem delší dobu nic nového nepřidával. Až později jsem se rozhodl, že než abych každou písničku draze nahrával ve studiu a pak čekal, zda se bude lidem líbit, mohu pro tyto účely využít právě YouTube. Je to dobrý test, zda se písně uchytí.

Výběr skladeb na desku tedy přizpůsobuješ tomu, jaké máš na jednotlivé songy ohlasy?
Přesně tak. Kolikrát jsem překvapen, které jsou u lidí nejoblíbenější - například u songů Mistr světa ve spaní nebo Blbej den jsem takovou sledovanost nečekal.

Kromě nových písní ale na svůj YouTube kanál přidáváš i vlastní pořady. Vážně v tom tedy není žádná strategie, jak získat větší pozornost pro svou tvorbu?
Vnímám, že YouTube dneska opravdu "jede", i mě samotného baví sledovat tam různá videa. Pro styl hudby, jaký hraju, nepotřebuju žádnou velkou produkci, proto to beru jako ideální platformu pro představení novinek. Je pravda, že na svůj kanál občas vkládám i nějaké srandičky, ale nenazýval bych to strategií. Nahrávám jen to, co mě baví. Stejné je to i se sociálními sítěmi, na kterých se fanouškům taky snažím hodně věnovat.

HUDEBNÍ CENY ŽEBŘÍK: PODPOŘ POKÁČE V KATEGORII OBJEV ROKU

SEBEVĚDOMÍ JE DŮLEŽITÉ

Nové songy umisťuješ na svůj YouTube kanál pravidelně, nedostatkem inspirace tedy netrpíš?
Myslím, že je to hodně dané sebevědomím. Bylo období, kdy jsem třeba rok dva nebyl schopen pro sebe napsat nic kloudného. Když ale člověk získá větší zkušenosti s interpretací svých textů, je pro něj snazší jít s kůží na trh a stát si za tím, co napíše a o čem je přesvědčený, že je dobré. Mě hodně nakopnul úspěch společného singlu s Voxelem Zejtra je taky den i to, že mě Tomáš Klus vzal jako předskokana na své turné.

vložte odkaz, text nemažte

Podle čeho vybíráš témata, o kterých chceš psát?
Mám v mobilu seznam témat, která bych rád zpracoval. Když mě něco zaujme, hned si to poznamenám. Je to dobrý tip, který jsem pochytil z rozhovorů s mými oblíbenci Edem Sheeranem nebo Taylor Swift - a osvědčilo se mi to.

Pro Voxela jsi napsal řadu textů, všimli si tě na základě toho i jiní hudebníci a chtějí po tobě, abys jim taky něco napsal?
Ano, někteří mě oslovili, psal jsem například text pro Jakuba Děkana, aktuálně chystám něco pro skupinu Mirai. Voxel si naopak texty na třetí desku píše sám.

LIVE: Co sedne Voxelovi a Pokáčovi? Společné hraní a žádné přetvářky

Příští deska Voxela bude tedy úplně bez Pokáče?
Myslím, že z hlediska textů budu Vaškovi maximálně dělat korekce. Sám cítí, že jako písničkář by si měl texty psát sám, že je to tak správně. Lidi totiž chtějí autentičnost, jsou písničkáři, kteří mají podle mého názoru slabší texty, ale přesto jsou velmi úspěšní, protože fanoušci oceňují, že si je psali sami.

JE DOBRÉ SI OD HUDBY ODPOČINOUT JINOU ČINNOSTÍ

Uživí tě hudba, nebo ji bereš spíš jako koníček?
Kromě hudby chodím ještě do práce, i když jen na částečný úvazek. Jsem programátor. Dnes už bych si asi mohl dovolit do práce nechodit, ale na druhou stranu si říkám, že není špatné si občas od hudby odpočinout jinou činností. Když jsem třeba čtyři dny doma a snažím se napsat song, někdy to zkrátka nejde. Ale když pak jdu na jeden den do práce a na chvíli změním myšlenky, hned přijdou nové nápady.

Říkáš, že nové album bude hlavně kompilací již známých písniček. Přemýšlíš už o další tvorbě, o tom, jak by ses chtěl do budoucna vyprofilovat?
Momentálně chci zůstat u systému, kdy každých čtrnáct dní dávám na YouTube nový song. Model desky jako prostředku, jak ukázat novou hudbu, je podle mě zastaralý. Dřív nebyla jiná možnost, jak poslat muziku mezi fanoušky, než vydat desku. Dnes se ale dá hudba šířit daleko jednodušeji a rychleji.


S Voxelem na podzim Pokáč absolvoval Tour, co sedne. Foto: Jana Braunová

Nebudeš tedy patřit mezi hudebníky, kteří písničky třeba tři roky drží pod pokličkou, než je vydají na desce?
Nejspíš ne, protože mě samotného kolikrát ta má písnička přestane po čtrnácti dnech bavit (smích). Zajímá mě vždycky bezprostřední reakce fanoušků krátce poté, co song napíšu. Před nahráním na YouTube je totiž píšu skutečně pár dní dopředu, například duet s Kateřinou Marií Tichou Lovesongy vznikl pouhé dva dny předtím, než vyšel. Pak se stane, že přijedu na koncert a hraju písničku, kterou jsem před týdnem dal na YouTube, a lidi už ji znají a zpívají. To se mi na téhle platformě líbí.

Takže by tě ani do budoucna nelákalo natočit album, které by mělo nějakou koncepci, které by tématicky drželo při sobě?
To mě nikdy nelákalo, vždycky jsem si radši poslechl jednotlivé písničky než celou desku. Album vydám hlavně proto, aby někde songy byly pohromadě a fanoušci tak k nim měli jednodušší cestu. Lidé se mě často ptají, zda mám nějakou desku, a já jim vždycky posílám odkaz na Uložto, kde jsou zmíněné demonahrávky. (smích) Z tohoto pohledu to bude určitě změna k lepšímu. Jinak ale souhlasím s názorem, jaký má například Ed Sheeran - že v dnešní době už deska není hlavním cílem muzikantovy práce, ale spíš reklamou, jak dostat lidi na koncert.

A to se ti zřejmě daří, protože řada zastávek tvého jarního turné je už vyprodaná...
Za minulý rok jsem měl víc koncertů než za celý předchozí život. Za těch osm devět let jsem opravdu zvyklý hrát třeba pro deset lidí, takže jsem teď úplně u vytržení, když přijde najednou sto lidí a fakt poslouchají. Vyprodaný je například i březnový koncert v Brně, přijde tam 260 lidí, což se mi zdá úplně neuvěřitelné.

text: Josef Martínek, foto a video: Lucie Levá (rozhovor), Jana Braunová (koncert), promo

Témata: Pokáč, Voxel, Žebřík, Startovač, Ed Sheeran, Taylor Swift, Jakub Děkan, Mirai

zavřít