Portless interview: Naše značka posiluje, ale bude trvat ještě nějakou dobu, než se název usadí

Vydáno 17.03.2017 | autor: redakce

Portless se zformovali v roce 2012 kolem zpěváka Kryštofa Michala po rozkolu v sestavě Support Lesbiens. Hned v roce 2013 vydali desku New Ride a nyní je na spadnutí druhé řadové album, které vzniká ve spolupráci s rapperem Henrym D a dostane název Back. Právě jméno předznamenává žánrový přerod, kterým tvorba kapely prošla, aby se vrátila k tvrdým kytarovým riffům z počátku 90. let. Novou deskou to začíná, ale Portless chystají spoustu dalších novinek. Jaké to budou, nám prozradili kytarista René Rypar a bubeník Zbyněk Raušer.

Portless interview: Naše značka posiluje, ale bude trvat ještě nějakou dobu, než se název usadí Portless interview: Naše značka posiluje, ale bude trvat ještě nějakou dobu, než se název usadí

V tiskových zprávách proběhla informace, že nové album vyjde na začátku března, ale zatím to vypadá, že vás čeká ještě hodně práce. Kdy se tedy fanoušci na nové album mohou těšit?
René Rypar (dále RR): Už to skoro je, ale ještě nemáme finální verzi. Pořád něco vylepšujeme. Nemáme konkrétní termín, ale bude to co nejdřív.
Zbyněk Raušer (dále ZR): Plán vydání byl během března. Na té desce pracujeme od rána do večera, abychom ji stihli dokončit co nejdřív. Ale ten proces se tak zvrtnul, nabrali jsme jiný směr a přes některé věci, třeba co se týče zvuku, nejede vlak. A Renda má teď stále múzu, takže vznikají nové věci. Budeme se snažit, aby album teď během března vyšlo.

TOP 8 videoklipů týdne (126.): Portless se vrací ke kořenům hardcoru, Oceán splynul s lesem a Maroon 5 jedou na LSD

Jak u vás došlo k žánrovému přerodu? Byla to momentální nálada, chuť na tvrdší muziku nebo jste si chtěli připomenout začátky a 90. léta?
RR: Určitě to nebylo tak, že jsme si řekli: "Tak a teď budeme hrát jak v 90. letech". To ne. Vypomohl k tomu významně Henry (rapper Henry D, pozn. red.) v tom smyslu, že on je takový přirozený frontman. Když vyleze na pódium, tak to hrozně rozseká a nás to strašně nakoplo. Potom, když vznikla píseň Check My Sound, bylo to v takovém říznějším duchu a postupně jsme zjistili, že tvoříme všechno tímhle směrem.
ZR: Byl to takový přirozený vývoj. Po ty tři roky, co hrajeme s Henrym, jsme k tomu začali tíhnout. Jelikož jsme v podstatě přišli o jednoho člena, museli jsme zvuk nějakým způsobem vyplnit, nabízelo se tohle tvrdší pojetí a nás to všechny bavilo. A navíc je to návrat k tomu, co se dělo zhruba před patnácti roky.



Jak se vám s odstupem času žije se jménem Portless? Osobně mám pocit, že spíš než tímto názvem vás spousta lidí označuje jako "bývalé Supporty".
RR: To tak je. Kdybychom se jmenovali Kaktus, tak stejně pro mnohé budeme bývalí Supporti.
ZR: Je to něco, co si člověk nese s sebou. Značka Support Lesbiens se formovala dvacet let, Portless fungují pár let.
RR: Když uvidí někdo Kryštofa Michala, řekne, že je to ten zpěvák ze Support Lesbiens. Ale nijak nás to netrápí.
ZR: Značka Portless určitě posiluje, ale bude to trvat ještě nějakou dobu, než se ten název usadí a všichni budou automaticky říkat: "Tohle jsou Portless".

vložte odkaz, text nemažte

ALBUM SI VYDÁVÁME SAMI, CHTĚLI JSME MÍT NAD VŠÍM STOPROCENTNÍ KONTROLU

Novou desku si vydáváte sami, produkci jste také nikomu nesvěřili?
ZR: Produkuje ji René Rypar. (smích)
RR: Ale ne, tak to neberu. Děláme si to všechno sami. Od obalu, zkrátka všechno si řídíme my. Podílí se na tom celá kapela.
ZR: Přemýšleli jsme, jestli si desku máme nechat někde vydat, ale nechtěli jsme být tlačeni žádnými pravidly vydavatelství. Chtěli jsme v tomhle ohledu mít svobodu. V dnešní době, kdy prodeje CDček neustále klesají, vydavatelství už nemůže kapele tolik pomoct po finanční stránce. Po různých úvahách jsme došli k tomu, že nejjednodušší cesta bude, když si album vydáme sami a budeme mít nad vším stoprocentní kontrolu.

Na webových stránkách máte zatím promo fotky k první desce. I na tom pracujete?
RR: Budeme mít úplně nový web, který vymyslel Zbyněk ještě s kolegou. Nechci toho moc prozrazovat. Budou nové fotky, nový design.
ZR: Snažíme se nic nepodcenit a dělat všechno, jak nejlépe to jde. S nadčasovým zvukem, webem, Facebookem. Chceme, aby bylo všechno nové, moderní. Už máme nafocenou první promo fotku pro rok 2017.
RR: Já chci jen dodat, že zmiňovanou fotku dělal Ondra Pýcha.



Když mluvíme o focení - jako vizážistku jste si vybrali Adélu Andělu Bursovou, která je velmi šikovná a díky svým dovednostem dokáže s člověkem udělat neuvěřitelné věci. Neplánujete, že byste se s ní vrhli i do nějakého experimentu nebo bláznivé proměny?
ZR: Budeme točit klipy, teď tedy k singlu minimálně jeden, tak uvidíme. Jsme otevření všemu, co je zábavné a cool. S Andělkou se známe, je to velice sympatická žena a je s ní perfektní spolupráce. Domlouvali jsme se, že do budoucna bychom spolu určitě něco rádi dělali.

text: Jitka Fialková, foto: archiv kapely

Témata: Portless, Support Lesbiens, rock

zavřít