Radimo interview: Minulý rok byl pro Champion Sound krizový, teď už se ale rodí nová deska Prago Union

Vydáno 09.03.2016 | autor: redakce

Před dvěma lety jsme si povídali nad čerstvě vydanou deskou Madame Pepper Drummond, kterou produkoval a vypiplal do posledního detailu. Ale také o Champion Sound, doprovodné kapele Prago Union, či nejedné b-boyské akci v Evropě. Co se změnilo za ty dva roky i s kým se dechař a kapelník v jedné osobě Radimo objeví na Žebříku, o tom všem se dočtete na následujících řádcích.

Radimo interview: Minulý rok byl pro Champion Sound krizový, teď už se ale rodí nová deska Prago Union Radimo vystoupí 11. března na Red Bull Stage Žebříku v Plzni

Náš rozhovor před lety se točil okolo Madame Pepper a desky, kterou jsi s ní dělal - jak od té doby spolupráce s touto britskou zpěvačkou pokračuje?
S Madame Pepper jsme od té doby odehráli několik festivalových koncertů, dokonce jsme vystupovali i na Expo v Miláně, kde paradoxně tenhle mezinárodní projekt reprezentoval spolu s dalšími tělesy Českou republiku. Ale nejvíc mne těší, že se prodalo dostatek desek a vinylů, aby se zaplatila celá poměrně nákladná výroba i s unikátním designem obalu, který nebylo levné vyrobit. Hrozně rád bych s Madame Pepper dělal i další desku, jsme stále v kontaktu, ale v tuhle chvíli na ničem dalším nepracujeme.

Radimo interview: Pravá ruka Prago Union a Madame Pepper (I.)

To znamená, že tvůj čas teď asi požírají jiné projekty, že? Nejčastěji jsem tě vídal na pódiích s Champion Soundem v rámci koncertů Prago Union. Jak je na tom tohle tvé domovské uskupení?
Minulej rok byl pro nás dost krizovej. Na konci roku 2014, poté, co jsme odjeli turné s Black Moon, odešel náš basák Watcha, kterému se narodila dcera a stal se kazatelem v baptistickym sboru. My jsme potom zkoušeli různý lidi a do toho odešel i náš bubeník Gury. Čili v jednu chvíli jsme byli bez rytmiky a i když s námi Gury pořád hrál, tak zkoušení novejch lidí na postu basáka dlouho nedopadlo. A až na podzim se to dalo dokupy a máme novou rytmiku. Hraje s náma teď Oliver Lipenský na bicí a Ondra Hauser na basu -  s nima se teď dáváme dohromady. Už hrajeme koncerty a makáme na různejch věcech a to spojení funguje. Hned chvíli po tom, co jsme kluky nabrali, jsme to vzali dost zhurta, protože druhej koncert, co jsme společně hráli, byl rovnou v rámci natáčení pořadu Kombo pro Českou televizi. Čili z toho vznikl živák. Hned krátce na to jsme hráli akustickej koncert pro televizi Óčko, z čehož vznikne DVDčko.

Pověz nám o něm víc.
Odehráli jsme ho úplně bez samplů, zato se suzafonem, cimbálem a s perkusy a dopadlo to tak skvěle, že jsme se rozhodli v tom i nadále pokračovat a v podobný sestavě odjedeme teď na jaře turné, které si domlouváme úplně sami. Základní myšlenka je zahrát minimálně v každém městě, kde se každý z členů kapely narodil. Takže krom Prahy, kde jsem se narodil já, budeme třeba hrát v Myjavě, malým městečku kousek za Bratislavou, odkud je cimbálista atd. Čeká nás tak různorodost prostor od obrovských festivalových pódií po hraní v hospodě tam, kde ani jinej sál nemají. Výhoda akustickýho hraní je, že krom prostoru k tomu moc nepotřebujeme. To turné by mělo běžet na přelomu dubna a května a někdy v té době vyjde i DVDčko s koncertem z Retro Music Hall pro Óčko.

Radimo interview: Pravá ruka Prago Union a Madame Pepper (II.)

Tak to je stran živáků. Co studiová deska Prago? Podílí se na ní nějak živá kapela a jak je na tom její příprava?
Deska vzniká ve stejném režimu jako ty předchozí, tj. Kato si řeší hudbu i texty s tím, že my máme občas šanci sem tam někam proniknout, stejně jako další beatmakeři, které si Kato pozval - i já tam mám jeden beat. Ale jinak je to naprostá klasika. Všechno má ale už velice konkrétní tvar a v tuhle chvíli už se spíš laděj detaily - sem tam upravuje text a tak. Vyjde to určitě letos, uvidíme, zda se stihne termín před létem, ale nejpozději na podzim by měla být venku. Nový věci chceme začít cvičit a už teď mohu prozradit, že hrajeme na předávání žánrových hudebních cen Anděl, kde máme možnost zahrát dvě věci - a jedna z nich bude právě nová.

Doprovodná skupina Prago Union Champion Sound ale nikdy nebyla jen o tomto jednom projektu, byť nejviditelnějším. Doprovázeli jste různé zahraniční hvězdy, vydali sedmipalec, hráli na b-boyských akcích - nikdy toho nebylo málo. Pokračuje se v nové sestavě i v tomto duchu?
Jo, aktuálně děláme desku - chtěli jsme už dlouho dělat vlastní věci - autorský. Bude na ní od všeho trochu - odrazí se tam tím pádem veškeré věci, které jsme kdy dělali. Pracovně tomu říkám "Boom bap pro B-boys a breaky pro MCs." Jsou to pomalý i rychlý věci, do kterejch budou rapovat různý lidi, většinou Amíci a Němci a různí další hosti. Celé to s námi dělá anglickej bubeník Timmy Rickard, kterej mimo jiné dělal na první sólové desce Adriana T. Bella. Ten se zaměřuje dost na oldschoolovej zvuk nahrávání. Takže je vše bez samplů a živě nahrané. Loni jsme si takhle v létě na týden pronajali studio v Hradci Králové, kam jsme navezli veškeré popučované nástroje - 5 bicích souprav, Fendery, Moogy, Hammondy, různý komba - a na každou věc jsme hledali ten správnej zvuk. Pokaždý jsme začínali odjinud. A nahráli jsme spoustu materiálu, plus během Hip Hop Kempu nám tam potom najeli různí hosté, kteří nahráli svoje rapové party. Teď to ladíme i s lidma mimo republiku přes internet a rádi bychom ji do konce roku vydali. Bude to taková rapbreaková deska.

Co vás čeká kromě vlastní desky?
V červnu se bude dít jeden velkej projekt, kterej děláme ve spolupráci s Red Bullem a jeho tour busem. Opět hiphopový věci s živou kapelou, velká věc, ale ještě nemohu prozradit, o co půjde. Po Žebříku, kde budeme hrát s DJem Robotem taky na tour busu, to tak budou další akce na tomhle neobvyklejším pódiu. Mimo jiné právě i Robot bude do toho projektu taky namočenej. Ale víc už neprozradim. Krom toho jsme se teď vrátili z Paříže z taneční akce Juste Debout, kde jsme hráli pro 16 tisíc lidí v hale Bercy s přenosem do francouzské televize - na nás byla zahajovací show a všechny znělky, plus muzika do Lockin' battlů. Čest zahrát si na takovémhle obřím podniku jsme měli už potřetí

Poslední věc, kterou už jsme chtěli udělat kdysi dávno a která je na půli cesty, je mixtape, kterou jsme rozdělali, ale s půlkou materiálu jsme nebyli spokojení, tak teď přemýšlíme, že bychom to nějak zkusili v nové sestavě dotočit a vydat.



Teda - toho není vůbec málo. A do toho máš další aktivity mimo Champion Sound. Třeba zrovna spolupráci s DJem Robotem, která bude k vidění i na Žebříku. Jak k tomuto propojení došlo?
S DJem hrávám dlouho - hodně jsem pracoval s Martinem Mikulášem, občas s Ultrafinem, pak to v jednu chvíli ustalo, a tak jsem začal hrát s Robotem. Zejména ve chvíli, kdy jsem se v roce 2010 vrátil z Anglie. Robot hraním doslova žije a vzhledem k tomu, že sám vlastní obchod s vinyly, nakupuje hromadu muziky a své sety občerstvuje. Já osobně mám nejraději ty sety, kdy se mu pokazí počítač a je nucenej hrát z desek. (smích)

Páteční Žebřík zahájí electroswing a zakončí Jelen, vystoupí i No Name, Tata Bojs, Marpo a Barbora Poláková

Máme i krom hraní nápady na nějaký mixy a chceme tu spolupráci dál rozvíjet. Tj. třeba tvorba mixtapeů, ale asi je to ještě běh na delší trať. Nicméně měsíc po Žebříku nás třeba čeká akce shodou okolností konaná opět v Paříži, kde chceme rozvíjet právě koncept hraní DJů s muzikanty. Je to akce, kde dělám i do dramaturgie a pokud se vydaří, určitě povede k dalším takovým.

Skoro se bojím zeptat, zda je to všechno nebo ne, protože už takhle mi přijde, že se to nedá stíhat.
No, neni, no. Ještě hraju živě s dalšími kapelami a projekty. Např. pro VR/NOBODY jsem nahrával něco na desku a i s nima párkrát hrál. Protože vyhráli soutěž Czeching, tak i v Holandsku na Eurosonicu. A vypadá to, že v létě bychom se mohli objevit na pár dalších akcích, zejména fesťácích. Myslím, že Colours of Ostrava už je potvrzené. Do toho mám velmi rád i sólovky již zmíněného Adriana T. Bella, který křtí 24. března svou novou desku Night And Day v pražském klubu Royal. A já si tam budu moci zahrát. Nebude to poprvé, ale přestože mne hrozně jeho věci baví a i Adriana mám moc rád, zahrál jsem si s nimi jen párkrát. Přitom ty desky jsou skvělý, Adrian má i výbornou partu okolo sebe a mrzí mne, že nemá větší úspěch. Určitě by si jej zasloužil.

text: Viktor Mašát, foto: Lukáš Wagneter, Red Bull Media House

zavřít