Roni Size interview: V Roxy čeká na diváky něco absolutně speciálního

Vydáno 09.03.2018 | autor: Lucie Šimůnková

Roni Size, celým jménem Ryan Owen Granville Williams, je producent, DJ, ale především legenda drum'n'bassové scény. V roce 1991 dal světu zvuk, jaký se dodnes snaží napodobit DJs po celém světě. Žije v Anglii, ale svou show vozí do všech koutů zeměkoule. U nás se představil již několikrát. Vystoupil například na Colours of Ostrava, Let It Roll nebo Rock for People. Dnes, v pátek 9. března, se chystá uchvátit fanoušky v klubu Roxy.

Roni Size interview: V Roxy čeká na diváky něco absolutně speciálního Roni Size interview: V Roxy čeká na diváky něco absolutně speciálního


Tvůj první singl se datuje do roku 1991. Byl jsi takovým průkopníkem nového žánru. Dodnes určuješ směr. Jak tento fakt vnímáš?
Ano, úplně poprvé vyšel můj singl v roce 1991. Tehdy jsem používal jiné jméno. O dva roky později jsem začal produkovat hudbu už jako Roni Size, ale až o rok později to mělo nějaký dopad a lidé se začali zajímat víc. Tehdy to bylo vtipně radostné období. Tenkrát tomu spousta lidí nerozuměla, bylo to pro ně matoucí. Chtělo to čas, aby pochopili, o co v tomto žánru jde. Bylo to jednoduše šílené.

Legenda britského d'n'b Roni Size přijede v březnu do Roxy

Sledoval jsi intenzivně, jak se poté žánrová scéna vyvíjela a jestli to dělali tví následovníci správně?
Je toho tolik, že to nestíhám. Žánry se tak prolínají, že je těžké je pak uchopit. Je to hodně ortodoxní. Spousta lidí dělá hudbu, ale vůbec netuší, proč ji dělají tak, jak ji dělají. Mixují techno se vším možným, ale vůbec nad tím nepřemýšlí. 

V roce 2000 vyšla tvá další deska, na které máš spoustu zajímavých hostů. Jak k tomu došlo?
Tenkrát jsem podepsal smlouvu s vydavatelstvím Universal. Dali mi "wishlist" a řekli: "Roni, kohokoliv chceš, koho máš rád a měl by být na tvém albu, zařídíme to." Dokážeš si to představit? Bylo to neuvěřitelné. Doufal jsem, že to vyjde, že se jim to povede. Měl jsem velké štěstí. A tak jsem navázal spolupráci s Method Man nebo Rise Against The Machine aj.

V ROXY JE VŽDYCKY DOBRÁ ATMOSFÉRA

V Česku jsi hrál již několikrát. Nejen na festivalech jako Let It Roll nebo Colours of Ostrava, ale i po menších klubech. Jak na tebe naše země působí?
Mám nesmírně rád Česko, rád se sem vracím. Roxy je podle mě úžasný klub, kde je vždycky dobrá atmosféra. Mám tady v Praze jednu velmi dobrou kamarádku. Je zpěvačka, ale hlavně skvělá MC. Takže vždycky, když tu jsem, je se mnou.

Co můžeme očekávat od tvé show v Roxy?
Do Roxy se těším. Přivezu tam svou live show se zajímavými efekty. Přesněji bude na diváky na pódiu čekat velká černá krabice, která bude součástí chystané vizualizace. Myslím, že to pro všechny bude velký zážitek a bude to něco extra speciální. Opravdu doufám, že se nás tam sejde co nejvíc a společně si to užijeme.

Jaké jsou tvé plány po vystoupení v Praze?
Chystám se do Amsterdamu, do Belgie, a nakonec mě čeká ještě jedna show. Pak půjdu hledat pláž a udělám si dovolenou.

Témata: Roni Size, drum'n'bass, Roxy

text: Lucie Šimůnková

zavřít