ROZHOVOR | Festonda Cup: Taková koncentrace bohémů se jen tak nevidí

Vydáno 17.07.2020 | autor: Hana Bukáčková

Jak to vypadá, když muzikanti místo koncertu hrají nohejbal? To se můžete přesvědčit už ve středu 29. července na Festonda Cup v pražských Vršovicích. Tradiční nohejbalový turnaj klubových kapel v rozhovoru představili pořadatel Roman Korbut alias Koráb a Jiří Zemánek z kapely Wohnout.

ROZHOVOR | Festonda Cup: Taková koncentrace bohémů se jen tak nevidí ROZHOVOR | Festonda Cup: Taková koncentrace bohémů se jen tak nevidí

Festonda Cup se uskuteční letos pošestnácté. Jak vzpomínáte na předchozí ročníky?
Zemánek: Oněch patnáct ročníků bylo, myslím, povedených. Našim cílem vždy bylo setkat se s kolegy hudebníky i za jiných okolností než v hluku na festivalu, nebo po nocích někde na baru. I když se komplikace občas objevily. Jednalo se ale jen o pár excesů opilých účastníků turnaje, kteří v pozdějších hodinách nezvládali větší množství zkonzumovaného alkoholu či jiných prostředků. To, že tenhle turnaj bude tradicí, bylo jasné hned po skončení prvního ročníku. Základ tvoří již šestnáct let pořád stejné kapely.

Pražský Festonda Cup: Wohnout, Imodium a spol. soutěžili v nohejbalu pro radost ze hry

Koráb: Myšlenka Festonda Cupu vznikla na hudební dovolené v chorvatském Tisnu. Šlo o setkání hudebníků, kamarádů z branže a vůbec často celých crew jednotlivých kapel. Na začátku to byla vlastně párty k rozloučení s dovolenou kapel Wohnout a Divokej Bill.

Řečeno textem jednoho z nejznámějších hitů kapely Wohnout, je Festonda Cup svazem českých bohémů? A kdo je největším?
Zemánek: Ano, to je přesné. Taková koncentrace bohémů se jen tak nevidí. Jmenovat ale nikoho nebudu. Každý rok zaperlí někdo jiný.
Koráb: My máme rádi bohémy!

Věřím, že o zajímavé situace, příběhy či veselé historky nebyla nouze. Uměli byste vypíchnout tu nejzajímavější?
Zemánek: Zajímavými historkami se turnaj jenom hemží. Najít a vyzdvihnout jednu, by bylo nespravedlivé. Doporučuju čtenářům se zastavit osobně. Jistě se něco přihodí.
Koráb: Já bych přesto jednu vyzdvihl, a to příjezd kapely Horkýže Slíže. Vyrážela v pět ráno z Nitry a kolem půl desáté volali kluci Jirkovi, že jsou na Václaváku a neví, kam jet. Ten jim bohužel musel se zadržovaným smíchem, oznámit, že turnaj je až za měsíc! To je tak, když si někdo splete jún a júl...

Která kapela zvítězila na Festonda Cupu nejvíckrát?
Zemánek: Nejčastějším vítězem je nepochybně skupina Post-It, která, než se rozpadla, vyhrála turnaj několikrát za sebou. Už se ale zase dala dohromady, tak uvidíme, jak letos dopadne.
Koráb: Minulý rok našli Post-It přemožitele v semifinále, ale myslím, že letos si to nebudou chtít nechat utéct.

Festonda Cup vyhráli Apple Juice, nohejbalové týmy sestavili i Wohnout, Tři sestry nebo UDG

A čí vítězství vás nejvíc překvapilo?
Zemánek: Těžko říct. V éře Post-It asi číkoliv. Ale já už si to moc nepamatuju. Musel bych nahlédnout do análu.
Koráb: Mě produkční tým, ve kterém jsem hrál samozřejmě já... Od té doby máme zakázáno od ředitele turnaje hrát.

Jak si stojí kapela Wohnout?
Zemánek: S Wohnout jsme jednou skončili druzí. Jinak je pro nás většinou hranicí čtvrtfinále. Já sice nohejbal docela hraju, ale jsem dřevák. Ostatní jsou taky dřeváci a ještě k tomu netrénují. Takže asi tak. Pro nás je důležité být ve výsledkové listině před Vypsanou fiXou, což se naštěstí docela daří.

Bez koho by turnaj nebyl turnajem?
Zemánek: Asi bez starýho Korába. Vloni mu uřízli nohu a svoji funkci v předsednictvu zvládal bravurně. Letos řeší tu druhou, tak zatím nevím, jak to bude. Upřímně si to bez něj nedokážu představit.
Koráb: Taky tak, táta řeší organizaci turnaje od samého začátku. Je to post pro něj jak dělaný a my věříme, že se toho nejen letos znovu ujme.

Jde vždy o srandu, nebo se mezi kapelami najde i rivalita?
Zemánek: Tak samozřejmě, jsme muži a poměřování pindíků je náš základní povahový rys.
Koráb: Je jedno, kdo vyhraje. Hlavně, že můžeme poměřovat a zveličovat.

Jirko, sám jste prezidentem akce. Co tato funkce obnáší za povinnosti?
Zemánek: Prezident turnaje má hlavní funkci a nemusí dělat skoro nic. Vše zařizují jeho pomocníci Koráb mladší a spol. Já je jen koriguji, aby neudělali nějakou volovinu.
K: Ano, děláme vše, co si náš ředitel zamane. A to vám říkám, on na to sice nevypadá, ale je to pěkný ras.

Nohejbalový turnaj kapel Festonda Cup vyhrál Medvěd 009, o zábavu nebyla nouze

Letošní rok výrazně ovlivnil koronavirus. Báli jste se, že aktuální situace ohrozí i váš turnaj? 
Zemánek: Ještě v dubnu jsem si myslel, že si uděláme rok pauzu. Jak se ale vše postupně rozvolňovalo, řekli jsme si, že si tu radost zase uděláme.
Koráb: Dlouho jsme přemýšleli, jestli letos turnaj uspořádat. Odezva od lidí, kteří mají Festondu rádi, ale byla veliká. A jakmile se ukázalo, že je možnost akci uskutečnit, šli jsme do toho.

Bude se letošní ročník od těch předchozích nějak lišit? Chystáte nějakou novinku?
Zemánek: Co bude tento rok nového, ještě nevíme. Počkáme si, co nám osud nachystá.
Koráb: Asi nečekejme nic moc nového, stávající model je vyzkoušený. Bukíno bude všechny nalévat a na závěr se bude zpívat nejspíš u kytary s Kulichem, což je už taky tradice.

Které kapely se turnaje zúčastní?
Apple Juice, Trojky, Dirty Blondes, Lety Mimo, Honza Křížek, The Atavists, Post-It, Devils Autumn, Wohnout, Vypsaná fiXa, Švihadlo, Hell Paso, Krucipüsk, DJ Vegy, Medvěd 009, Visací zámek crew, Status Praesents, Five O’clock Tea, Tři sestry, SPS, UDG a This.

A koho tipujete na vítěze? Na jakou odměnu se může těšit?
Zemánek: Vítěz bere rok od roku nuznější ceny, prostě co nám kdo dá. Letos to bude zase asi o něco horší. Ale třeba se pletu. Samozřejmostí je pohár, ale už dvakrát ho vítězi někdo ukradl. Snad se najde. Vítěze netipuji. Hlavně doufám, že vše bude probíhat v duchu fair-play a nikdo si nepřivede nějakého profíka, o němž bude prohlašovat, že je to zvukař.

Text: Hana Bukáčková, foto: archiv

Témata: Festonda Cup, Wohnout, Post-It

 
zavřít