Sian Evans (Kosheen) interview: Připravovala jsem akustické koncerty, ale promotéři chtějí stále elektronické Kosheen

Vydáno 22.02.2020 | autor: Vadim Kuskov

Britská zpěvačka Sian Evans je tváří a hlasem v Česku velmi oblíbených Kosheen, kteří prošli v uplynulých letech proměnou. V Praze odehraje skupina hned dva vyprodané koncerty, první 23. února a druhý o dva dny později. Poté vystoupí také v Brně, Ostravě a Pardubicích. Při této příležitosti jsme si s Evans popovídali.

Sian Evans (Kosheen) interview: Připravovala jsem akustické koncerty, ale promotéři chtějí stále elektronické Kosheen Sian Evans (Kosheen) interview: Připravovala jsem akustické koncerty, ale promotéři chtějí stále elektronické Kosheen

Už je to docela dlouho, co jste byli na turné. Jaké je to být zpátky na pódiu?
Nějaké neshody v hudebním směřování mě na nějakou dobu dostali mimo pódia, ale když máte vystupování v srdci, nic vás nezastaví. Se skvělou kapelou jsme dali dohromady akustické vystoupení. Byli tam jazzoví i folkoví muzikanti. Když celou produkci ořežete a necháte samotnou hudbu, aby rezonovala, doplněnou emotivními a jemnými nástroji, najednou to mělo duši a něco, co jsem vždycky chtěla dělat. Ale je s tím potíž. Nebyly nabídky na vystoupení. Já bych chtěla tohle, promotéři zase chtějí elektronické Kosheen. Pro první album Resist mám i klasický hudební doprovod a 20 let Kosheen hodláme oslavit vydáním právě téhle předělané desky.

RECENZE: Příliš temná samota Kosheen

Co chystáte pro české fanoušky? Dojde na nějaká překvapení?
Měla jsem teď spoustu práce, makali jsme s producenty. Několik z těch nových spoluprací zazní v devadesátiminutovém vystoupení. Něco jsme už vyšperkovali při letním turné. Jako kapela jsme se pořádně sehráli. Nové věci střídáme se staršími hity, celé vystoupení má gradaci a přidali jsme i pár dosud živě nehraných songů. Všechno skvěle funguje, mám senzační hudebníky. Jsou to vážně nadšenci, kteří muziku milují a je to v každém songu slyšet. Mitch Glover byl se mnou a s Kosheen ještě v době, kdy byla skupina pouhý koncept. To jeho nadšení pro věc a náš vztah mě vždycky drží. Bubeník je středobod každé kapely.

Spolupracovala jste s řadou talentovaných muzikantů a DJů. Co pro vás taková spojení znamenají?
Tvorba hudby může být docela izolující. Inspirujete se svými zážitky, používáte, co jste se sami naučili. Když spolupracujete s někým jiným, dostáváte neustále nové podněty a nakonec vznikne něco, co byste ani jeden sami nedokázali.

Máte nějaké plány na další spolupráce?
Takové plány jsou tu pořád.

Před Kosheen jste zpívala v několika kapelách. Jak kdysi vznikl nápad vytvářet elektronickou hudbu a založit Kosheen?
Úplně hladově sem tehdy hledala producenty. Vetřela jsem se snad na všechny drum and bassové koncerty a party. Nakonec jsem potkala Marka a Darrena (Markee Ledge a Darren Decoder - pozn. red), kteří mě požádali, zda bych s nimi nezašla jamovat. Netušili, co z toho nakonec vznikne. To já ostatně také ne. Prostě to fungovalo a vytvořili jsme něco originálního a silného.

Koncertujete už řadu let. Všimla jste si za tu dobu nějaké změny v publiku? Nebo mají diváci pořád stejnou energii?
Nějak nemůžu přijít na to, zda jsou pořád mladší a mladší, nebo já jsem prostě pořád starší a starší.

Prý děláte na sólovém albu. Můžete prozradit, o co půjde?
Ráda bych vydala kompilaci všech spoluprací, do kterých jsem se pustila. Album by měla vyjít ještě tenhle rok.

Text: Vadim Kuskov

Témata: Kosheen, Sian Evans, rozhovor, koncert, Lucerna, Praha

zavřít