Škwor interview: Když zpívají refrén desítky tisíc lidí, je to tak neskutečná euforie, že pak v noci ani nemůžete usnout

Vydáno 22.05.2019 | autor: redakce

Po loňském úspěšném halovém turné Uzavřenej kruh a velkolepém koncertu ke dvaceti letům v pražské O2 areně vyrazil Škwor letos na jaře na klubovou akustickou šňůru. "Bylo neuvěřitelně zajímavé, jak se nám písničky dostávaly koncert od koncertu víc pod kůži a žily si svým životem," říká skupina. Už 1. června vystoupí poprvé na festivalu Okoř se šťávou.

Škwor interview: Když zpívají refrén desítky tisíc lidí, je to tak neskutečná euforie, že pak v noci ani nemůžete usnout Škwor interview: Když zpívají refrén desítky tisíc lidí, je to tak neskutečná euforie, že pak v noci ani nemůžete usnout

Letošní rok je pro vás zatím ve znamení "poprvé". Haly a velké sály jste vyměnili za komornější prostory a poprvé objíždíte republiku s unplugged turné. Jak se zrodil nápad uspořádat akustické koncerty?
Když jsme měli před rokem oficiálně přebírat ocenění za desku Uzavřenej kruh, nechali jsme se ukecat od lidí ze Supraphonu a zahráli tam akusticky asi pět písniček. Bylo to sice tenkrát hodně na hrubo, ale atmosféra byla naprosto skvělá. Lidi s námi zpívali v bezprostřední blízkosti, nám se to hrozně líbilo a od té doby jsme si s tím nápadem začali pohrávat. Bylo nám ale zároveň jasné, že pro účely tour to musíme posunout na úplně jiný level, a to jak zpracováním skladeb, tak vizuálem. Přizvali jsme k sobě mladého nadějného klavíristu Filipa Vavřičku, věhlasného violoncellistu Marka Nováka a zavřeli se s nimi na celou zimu do zkušebny. Vznikla tam v tu chvíli de facto úplně nová kapela a první zkoušky taky tak vypadaly. Potom to ale začalo jiskřit a nové verze skladeb se začaly rodit.

Škwor zahrál v Plzni své rockové hity unplugged

Zájem byl obrovský, ve většině měst byly koncerty beznadějně vyprodány. Očekávali jste takový nával?
Jasně že nečekali, ale na druhou stranu bychom byli zklamaní, kdyby to lidi nezajímalo. Některé skladby zní totiž podle nás v těchto verzích dokonce lépe než v originálu.

Lišilo se publikum, které na akustické koncerty přišlo? A co se lidem nejvíc líbilo?
Na prvních koncertech, než se to díky sociálním sítím rozkřiklo, převážná část lidí vůbec nevěděla, do čeho jde, co uslyší a uvidí. Tím se vracíme zpátky k tématu vizuálu. Měli jsme o scéně svoji představu, ale potřebovali jsme někoho, kdo je schopen naše bludy zhmotnit. Designér a všeuměl Ivo Návrat nás vyslechl a zakrátko přišel s návrhem, který naše představy mnohokrát předčil. Většina ohlasů je právě v tomto duchu, že se nám podařilo tímto projektem skloubit muziku s vizuálem tak dokonale, že to lidé vnímají jako celek.

Okoř se šťávou láká na Škwor, Mirai, Rybičky 48 i Michala Hrůzu

A co na turné nejvíc bavilo a těšilo vás?
Celá tour se nesla v duchu, v jakém byla pojata už od přípravných fází. Pokojná komorní atmosféra, sice s důrazem na detail, ale zároveň naprostá muzikantská volnost. Bylo neuvěřitelně zajímavé, jak se nám písničky dostávaly koncert od koncertu víc pod kůži a žily si svým životem. Zároveň byla s klukama na pódiu někdy fakt p*del. Prostě jedna velká pohoda!



Dalším "poprvé" bude 1. června vystoupení Škworu na open air festivalu Okoř se šťávou. Co vás na 21. ročník tohoto festivalu v podhradí hradu Okoř přivedlo?
Multižánrové festivaly nás vždycky bavily, bohužel ale ne všechny jsou až tak multižánrové, abychom tam byli pozváni. Jsme proto moc rádi, že se managementy vzájemně domluvili a budeme mít možnost rozhořet světla a probudit bílou paní.

Čekají vás po Okoři se šťávou v letošní festivalové sezóně ještě nějaká další vystoupení?
Letos vynecháme několik těch opravdu obřích festivalů. Místo toho jsme se zaměřili na místa, kde jsme dlouho nehráli - nebo třeba nikdy. Informace najdete na našem oficiálním webu www.skwor.cz a na sociálních sítích.

Kde hrajete raději, ve velkých halách, na festivalech, nebo v menších komornějších prostorech? Jaký je v tom pro vás rozdíl?
Každý prostor má své specifikum a vyžaduje jinou technickou přípravu. Když to vezmeme z toho emočního hlediska, odpověď je trochu komplikovanější. Každý by čekal, že čím víc lidí v hledišti, tím větší muzikantský zážitek, ale nemusí to být vždy pravda. Někdy dává víc klub než stadion. Ale když zpívají refrén desítky tisíc lidí, je to tak neskutečná euforie, že pak v noci ani nemůžete usnout. Je to samozřejmě ovlivněno nekonečnou spoustou různých faktorů. Velká pódia nás ale vždycky lákala.

Na který koncert obzvlášť rádi vzpomínáte? A na jakém místě jste ještě nevystupovali a rádi byste si tam zahráli?
To je hodně těžká otázka, protože vzpomínáme na spoustu různých skvělých akcí. Z poslední doby samozřejmě na náš narozeninový koncert v O2 areně. Míst, kde jsme ještě nevystupovali, je také hodně a uvidíme, co přinese čas.



V loňském roce jste oslavili dvacet let na scéně. Pamatujete si svůj první koncert - kdy, kde a jaké to bylo?
První vystoupení proběhlo po pár měsících od založení Skwar, což byl náš původní název, a to v pražském klubu Modrá ústřice. Podobnost názvu s vyhlášeným gay klubem je opravdu náhodná. Moc se toho před tím nenazkoušelo, takže to podle toho i vypadalo.

Jak to vlastně bylo s názvem skupiny? Kdy a proč se ze Skwar stal Škwor?
Oni to vlastně přejmenovali lidi kolem nás. Různě to komolili a nejčastější varianta byla právě Škwor. Nechtěli jsme jít proti davu, tak jsme to vzali za své.

Jako dárek ke dvacetinám vyšla také kniha o vás. Co všechno v ní fanoušci najdou?
V knize jsme použili spoustu archivních zapomenutých fotografií ze samých začátků a následně záběry mapující důležité milníky ve vývoji kapely. Doprovodný text vzešel od několika hudebních publicistů a zčásti od kapely samotné. Jako bonus je součástí zpěvník největších hitů. Všechno je zpracováno na kvalitním papíru a ve velkém formátu. Prostě důstojné ohlédnutí zpět.



Když se zamyslíte nad těmi dvaceti lety existence skupiny, jak byste je zhodnotili? Liší se v něčem současná tvorba Škworu od té počáteční?
Tahle kapela tenkrát vznikla stručně řečeno proto, abychom spolu mohli co nejvíc pít. Postupem času nás začala bavit víc ta muzika než vysedávání v barech. To je ta nejpodstatnější odlišnost a s tím se samozřejmě všechno pojí.

Změnili se i vaši fanoušci? Jaké publikum dnes chodí na koncerty?
Fanoušci se mění s námi. Ti vlasatí týpci s pivem v ruce z prvních řad jsou dnes čtyřicátníci a chodí na koncerty se svými manželkami a dospívajícími dětmi.

Co považujete za dosavadní vrchol kariéry, svůj zatím největší úspěch?
Vyprodaná O2 arena se samozřejmě nabízí jako první odpověď. My ale vnímáme jako vrchol kariéry každý nový odehraný koncert a jsme šťastní, že jsme ho mohli prožít.

Open air festival Okoř se šťávou v romantickém okořském podhradí odstartuje v sobotu 1. června uzž od 11.00 hod. Opět vás čekají dvě pódia, a tentokrát obě hlavní. Můžete se těšit na čtrnáct hodin hudby bez přestávky. Na letošním ročníku vystoupí ŠkworMichal HrůzaRybičky 48MiraiPokáčTrautenberkUDGČeské srdceLake MalawiMikAel, Mensfield, Czech ITPekař a další.

Na festival jako každý rok bude jezdit kyvadlová doprava, pro cyklisty bude v areálu festivalu hlídané místo na kola a také stanové městečko. Během akce můžete navštívit zříceninu hradu Okoř. 

text: Renata Říhová, foto: Lukáš Kadeřábek, Supraphon, archív

Témata: Škwor, Okoř se šťávou, Festivaly

zavřít