Škwor interview: Máme za sebou dvě dekády a určitě jedeme dál

Vydáno 08.11.2017 | autor: Jitka Fialková

Kapela Škwor právě přichází s novou deskou nazvanou Uzavřenej kruh. Ruce v klín ale rozhodně nezakládá. Brzy představí videoklip k písni Za tmavých nocí. V únoru pak odstartuje velké halové turné, kterým s fanoušky oslaví dvacetiletou existenci. S polovinou formace jsme probrali změnu v sestavě nebo oddanost fanoušků.

Škwor interview: Máme za sebou dvě dekády a určitě jedeme dál Škwor interview: Máme za sebou dvě dekády a určitě jedeme dál

Zajímá vás symbolika, mytologie nebo alchymie?
Tomáš Kmec (dále TK): Až tak ne. Tenhle symbol (ukazuje na obrázek na obalu desky, pozn. red.) jsme si dohledali až po tom, co jsme vymysleli, že se deska bude jmenovat Uzavřejnej kruh. Přemejšleli jsme, co dát na obal, až Maťo Mišík přitáhl symbol Urobora. Tím pádem se kruh fakt uzavřel a všechno se to propojilo.

 

Tento symbol má různé výklady, v některých z nich představuje věčný návrat nebo věčný život. Berete to z té pozitivní stránky? Název Uzavřenej kruh, i vzhledem k událostem, které se ve vaší kapele staly, může působit odevzdaně, bez perspektivy.
TK: Určitě to je v pozitivním smyslu. Ne tak, že kruh se uzavřel a všechno končí. Máme za sebou dvě dekády, nebo příští rok budeme mít, a určitě jedeme dál.
Petr Hrdlička (dále PK): Udělali jsme změnu v sestavě, čímž se kruh uzavřel, ale zároveň začíná něco novýho.
TK: S tou sestavou to ale nemělo nic společnýho. Bylo to vymyšlený mnohem dřív.
PH: Ale tak to nějak do sebe všechno zapadlo, aniž bychom chtěli.

Škwor vydává desku Uzavřenej kruh a láká na oslavy dvaceti let existence

Co bylo dříve, písnička nebo název alba?
PH: Vždycky je dřív písnička. Vycházíme z textu, z nějaký fráze. Tohle se nám zrovna líbilo, je v tom ta symbolika. A navíc Maťo k tomu vybral ten hezkej obrázek…

MLADEJ KLUK SI NECHAL VYKÉROVAT NAŠE PODPISY

Když se vrátíme k obrázku - říkala jsem si, jestli některý z vás nemá Urobora vytetovaného?
TK, PH: Ne.

Ani to neplánujete?
TK: Měli jsme spoustu obalů a vždycky tam byl symbol něčeho.
PH: To už bych měl na zádech přetetováno. Stačí, že si lidi nechávaj tetovat naše logo. Už je jich x a zrovna včera mi na mailu přistál další obrázek, že si kamarád nechal vytetovat na předloktí š. Přijde mi to úplně úchylný.

Škwor vydá v listopadu desku Uzavřenej kruh, příští rok zahraje v O2 areně

Máte vážně hodně tak horlivých fanoušků?
PH: Je jich docela hodně.
TK: Pro nás je to takovej závazek. Když tohle udělaj, tak je nezklam. V létě přišel mladej kluk, bylo mu tak dvacet, a měl na ruce vytetovaný Škwor a okolo naše podpisy.
PH: My jsme se mu podepsali a on fakt běžel za tim tatérem a normálně si nechal vykérovat ty naše podpisy.
TK: Jsem říkal: "Hele, co budeš dělat, když my se teď zblázníme, řeknem si, že nás to nebaví a začnem dělat třeba drum'n'bass. To tam budeš mít pořád, nebo to překreslíš nějakou metlou, nebo s náma budeš poslouchat, co my se zrovna rozhodnem hrát?!"
PH: Je to zvláštní. Taková oddanost. Nerozumím tomu. Na jednu stranu je to hezký, ale když nad tím přemejšlím, tak si říkám, jestli už to není moc. Ale v každým případě to jsou srdcaři.

Od obalu k obsahu alba. V čem byste řekli, nebo řekli byste vůbec, že je nová deska jiná? Spousta kapel se snaží každé další CD pojmout nově, ale spousta z nich potřebuje mít také předem daný koncept. Vím, že to není váš případ. Naopak si v tom necháváte svobodu.
PH: Je to tak. V tomhle jsme svobodní. Vždycky to ale musí mít rukopis kapely. Dneska už máme písničky, kterejm říkáme škwoří - střední tempo, jasnej refrén. Když začneme nahrávat desku, fakt si dopředu neříkáme, že bude na takový a takový téma nebo bude znít tak a tak. Jediný, na čem se shodneme, je to, aby to byly melodický písničky. Takový, který si můžou lidi zazpívat. Snažíme se to dělat čitelně.

Zmínili jste změnu v sestavě, ale desku jste dotočili ještě ve staré. Leo Holan u vás fungoval zároveň jako producent. Byl to důvod, proč jste do procesu nahrávání nezapojili nového kytaristu Martina Voláka?
PH: Byla to spontánní věc. Stalo se to zrovna v čase, kdy se dotáčela deska, jeli jsme ještě koncerty.
TK: Nebyl prostor to řešit.
PH: Stalo se to, ale nemáme mezi sebou problém. Dokonce jsme mluvili o tom, že když se bude dělat další deska, zase ji budeme točit u něj. Jsme tam zvyklí, je to pro nás domácí prostředí. Leoš je šikovnej. Se zvukem jsme naprosto spokojení.

Příští rok vás čeká oslava dvaceti let, pojedete halové turné, které vyvrcholí v O2 areně v Praze. Jak dlouho dopředu připravujete playlist na tak velký koncert?
PH: Rok.
TK: Ale určitě budeme chtít nějakou zpětnou vazbu od fanoušků. Můžeme do toho sáhnout, ale je na to potřeba připravit světla a efekty. Tahle šňůra bude největší, kterou jsme kdy jeli. Už když jsme slavili patnáct let, začínali jsme se o tom bavit. Ty přípravy zaberou hodně času. A není to tak, že v Praze to bude něco víc. Každej z těch deseti koncertů bude úplně jinej. Přizpůsobenej tý daný hale. Největší důvod, proč jsme se rozhodli pro haly, byl ten, že z minulosti máme zkušenost, že jsme měli vymyšlenou scénu, někde jsme ji postavili, ale pak jsme přijeli jinam, tam nám řekli, že z bezpečnostních důvodů nemůžeme mít ohně, že tohle se tam nevejde a tak dále…
PH: Přijel kamion se scénou a zůstal nevyloženej před kulturákem. Halama jsme tuhle situaci eliminovali. Ale zas se tam vejde mnohem víc lidí, tak budeme řešit, aby přišli.

Často je v rozhovorech s vámi poukazováno na to, že ve svých písničkách komentujete dění kolem sebe, a situace je spíš tristní než veselá. Řekněte mi, co vám dělá radost?
TK: Děti. My si děláme kvůli radosti děti. Takže jsem měl radost pouze jednou v životě. (směje se)
PH: Jsem rozvedenej, takže nemám děti u sebe tak často, jak bych chtěl. Když je ale mám, rád s nima vyrazím na výlet. Tam člověk nemusí řešit žádný těžký témata typu mezilidskejch vztahů.
TK: A když už i těch dětí máš dost, tak si uděláš radost tím, že je dáš k babičce. (směje se)

text: Jitka Fialková, foto: Lukáš Kadeřábek/Supraphon, archiv

Témata: Škwor, Uzavřenej kruh, Za tmavých nocí, turné

zavřít